2016-09-24 06:00

2016-09-24 06:00

Karlstad – sämst i hela landet

FOTBOLLEN: Värmlands Idrottshistoriska Sällskap har skärskådat Karlstadsfotbollen de senaste 60 åren

Sämst i Sverige.
Ja, så är det faktiskt om man jämför Karlstad med andra ”länshuvudstäder.
Värmlands Idrottshistoriska Sällskap (VIS) gör i sitt senaste nummer av tidningen VISaren en ambitiös genomgång av Karlstadsfotbollen de senaste 60 åren.
Och försöker reda ut varför Karlstad – tillsammans med Karlskrona – delar jumboplatsen.

– Vi frågar oss helt enkelt varför Karlstad aldrig haft ett allsvenskt fotbollslag på herrsidan. Och vi anser att det vore riktigt illa om det fortfarande är så när allsvenskan fyller 100 år 2024, säger Anders Ajaxson i VIS.

I sällskapets analys av 60 års Karlstadsfotboll framgår att det några gånger varit nära.

1959 svarade Karlstad BIK för en sensationell värvning. En 38-årig Gunnar Nordahl lämnade Italien och valde Karlstad. Nordahls andra säsong som spelande tränare i Kubik måste anses vara Karlstadsfotbollens bästa historiskt sett. Det blev då en tredjeplats i divisionen under allsvenskan. Även säsongen 1980 omnämns av VISaren som en av de mest framgångsrika. Då ledde Karlstad BK näst högsta serien i halvtid, efter att såväl ha slagit AIK som Örebro SK. Skador under sommaruppehåll och höst gjorde dock att en förhållandevis tunn trupp inte höll hela vägen utan slutade fyra.

Kommunalt stöd

VISaren bjuder också på en enkät där Dave Mosson, Lars Glennert, Anders Mattsson, Bruno Thörnquist, Håkan Gidebratt, Hasse Eriksson och Jan Svensson – alla med någon anknytning till fotbollen eller Karlstads idrottsliv genom åren – fått svara på frågor kring Karlstadsfotbollens tråkiga status quo. Inte minst den centrala frågan varför det aldrig har spelats allsvensk fotboll i residensstaden.

– Enkätsvaren pekar alla i samma riktning. Att klubbsplittringen inte varit gynnsam för utvecklingen och att kommunens stöd till fotbollen inte varit i närheten av det stöd som ishockeyn fått, säger Anders Ajaxson.

Och fortsätter:

– Vi vill hursomhelst slippa uppleva ett allsvenskt 100-årsjubileum utan att Karlstad ha varit en del av det, säger Ajaxson.

– Vi frågar oss helt enkelt varför Karlstad aldrig haft ett allsvenskt fotbollslag på herrsidan. Och vi anser att det vore riktigt illa om det fortfarande är så när allsvenskan fyller 100 år 2024, säger Anders Ajaxson i VIS.

I sällskapets analys av 60 års Karlstadsfotboll framgår att det några gånger varit nära.

1959 svarade Karlstad BIK för en sensationell värvning. En 38-årig Gunnar Nordahl lämnade Italien och valde Karlstad. Nordahls andra säsong som spelande tränare i Kubik måste anses vara Karlstadsfotbollens bästa historiskt sett. Det blev då en tredjeplats i divisionen under allsvenskan. Även säsongen 1980 omnämns av VISaren som en av de mest framgångsrika. Då ledde Karlstad BK näst högsta serien i halvtid, efter att såväl ha slagit AIK som Örebro SK. Skador under sommaruppehåll och höst gjorde dock att en förhållandevis tunn trupp inte höll hela vägen utan slutade fyra.

Kommunalt stöd

VISaren bjuder också på en enkät där Dave Mosson, Lars Glennert, Anders Mattsson, Bruno Thörnquist, Håkan Gidebratt, Hasse Eriksson och Jan Svensson – alla med någon anknytning till fotbollen eller Karlstads idrottsliv genom åren – fått svara på frågor kring Karlstadsfotbollens tråkiga status quo. Inte minst den centrala frågan varför det aldrig har spelats allsvensk fotboll i residensstaden.

– Enkätsvaren pekar alla i samma riktning. Att klubbsplittringen inte varit gynnsam för utvecklingen och att kommunens stöd till fotbollen inte varit i närheten av det stöd som ishockeyn fått, säger Anders Ajaxson.

Och fortsätter:

– Vi vill hursomhelst slippa uppleva ett allsvenskt 100-årsjubileum utan att Karlstad ha varit en del av det, säger Ajaxson.