2016-09-23 06:00

2016-09-23 06:00

Nu ska det avgöras i seriedjungeln

Det är vid den här tiden det drar ihop sig. De värmländska fotbollslagen står inför ett par avgörande veckor.
NWT har än en gång, oförskräckt, dykt ner i seriedjungeln för att kolla läget inför säsongsavslutningen på distriktsnivå.

Div 4 Värmland

Det är bara att konstatera att IFK Ölme varit alldeles för bra för den här serien. Laget avgjorde i praktiken serien redan i den 18:e omgången då Sifhälla sänktes med 5–0 i seriefinalen. Med två matcher kvar leder slättklubben med tio poäng. Vi noterar också att pånyttfödda Hertzögas höstspurt inte tycks räcka. Skåreklubben har fem vinster på raken, men lär ändå inte nå kvalplatsen. Ett svajigt Sifhälla behöver bara en poäng i de två avslutande omgångarna och bör nog försöka ta den mot Ås/Åmotfors härnäst, annars väntar Hertzöga i sista omgången i en match som då kan bli helt avgörande för andraplatsen. IFK Munkfors inledde serien som ett potentiellt topplag, men har successivt tappat mark och är nu indraget i striden kring de nedre strecken. Förlusten mot streckkonkurrenten Ås/Åmotfors kostade, men Munkfors har ett lättare program kvar än laget från väst. Töcksfors har ännu en teoretisk chans att fixa negativ kvalplats, men måste då gå fullt.

NWT tippar

Seriesegrare: IFK Ölme (redan klart). Kval uppåt: Sifhälla. Kval nedåt: Ås/Åmotfors. Åker ur: Töcksfors, Säffle 2.

 

Div 5 Östra

En riktigt rafflande avslutning väntar. Tre lag är, med en omgång kvar, inblandade i fajten om uppflyttning. Degerforsgänget Ängebäck förlorade seriefinalen mot Norrstrand, men återtog kommandot via seger mot Rävåsen senast, samtidigt som jagande huvudkonkurrenterna Norrstrand och Skattkärr spelade 0–0. De båda senare lagen har inte förlorat en match sedan juli månad, men frågan är om något av dem hinner ifatt ett Ängebäck som dock sannolikt måste besegra Hammarö borta för att för första gången ta klivet upp i Värmlandsfyran. Norrstrand möter Rävåsen borta och Skattkärr tar sig an Åtorp hemma. Notabelt är att nedflyttningsklara Sommarro inledde med tre vinster på de fyra första omgångarna, men har därefter tagit två poäng på 17 matcher. I striden kring det nedre kvalstrecket tog Immetorp en viktig seger mot Skoghall senast. Troligtvis krävs en pinne i derbyt mot Bråten i slutomgången för att slippa kval. Formstarka Strömtorp B, som vunnit fyra av de fem senaste, jagar. Även Rävåsen riskerar kval vid förlust mot Norrstrand i sista matchen.

NWT tippar

Seriesegrare: Ängebäck. Kval uppåt: Norrstrand. Kval nedåt: Rävåsen. Åker ur: Sommarro och Filipstad (redan klart).

 

Div 5 Västra

Här satt nykomlingen Svanskog länge på leken, men efter poängtapp mot Jössefors senast är läget ett annat. Nu är det nykomlingen Fiskevik och skyttekungen Mikael Ek som bestämmer. Kils AIK och hemvändande Buba Conteh har prickat höstformen perfekt och kommer till slutomgången med åtta raka vinster. Och vilken slutomgång det blir. Dramaturgin är perfekt med ren seriefinal mellan Kil och Fiskevik på Sannerudsvallen. För västvärmlänningarna räcker oavgjort för att säkra uppflyttning till fyran. Svanskog kan knipa kvalplatsen, men då krävs troligen att Kil förlorar. Fiskevik kan rasa till tredjeplatsen vid förlust och storseger för Svanskog mot Värmskog. I botten lever tabellen kring det nedre kvalstrecket. Tre lag riskerar att tvingas till kval för att förnya kontraktet. Jössefors är i klart bäst form och möter avsågade Viking hemma. Sörby möter ett Grums som inte har något att spela för och Värmskog måste skrälla mot Svanskog. Vi kan också notera att Mangskogs SK sett roligare säsonger.

NWT tippar

Seriesegrare: Kil. Kvalar uppåt: Fiskevik. Kvalar nedåt: Värmskog. Åker ur: Viking och Mangskog (redan klart).

 

Div 6 Östra

Woodys FC har kammat till sig efter några magra år och tar nu hem den här serien. Uddamålsvinsten mot Immetorp 2 senast räckte för att stänga alla vägar för tvåan Storfors. Det senare laget har gjort en bra säsong jämfört med fjolåret och troligen räcker det med en pinne mot Ölme 2 i avslutningen för att det ska bli kval. Villastaden 2 åker till Lesjöfors och måste vinna för att ha en möjlighet att passera Storfors. Två lag har klivit av den här rumphuggna serien under säsongen. Karlskoga SK kom från femman och har heller inte haft någon vacker säsong.

NWT tippar

Seriesegrare: Woodys (redan klart). Kvalar uppåt: Storfors.

 

Div 6 Södra

Från botten till toppen på ett år. Råtorp, en gång i division 4, har slutit leden och flyttat fram positionerna rejält den här säsongen. Laget från norra Karlstad avslutade seriespelet snyggt med vinst mot tabelltrean Heden, men likväl ser det tufft ut att fixa seriesegern. Andraplacerade Hertzöga 2 ligger två poäng bakom och möter bottenlaget Forshaga 2 i en avslutande hängmatch. Det mesta tyder på gulgrön serieseger här. Notabelt i övrigt: Nyedshov vinner mark, utan att vara i närheten av toppstriden, medan Ulvsby tappar gentemot förra säsongen. Tre lag riskerar att åka ur och Ulvsby är ett av dem. Det räcker dock med vinst mot Deje för att hålla de två lag som ligger under strecket bakom sig.

NWT tippar

Seriesegrare: Hertzöga 2. Kvalar uppåt: Råtorp. Åker ur: Forshaga 2 och Grums 2.

 

Div 6 Norra

Vilken sida av Fryken är bäst – västra eller östra? Kampen om seriesegern står mellan Ämtervik och Bäckalund. Västra sidans ÄFF, laget som marknadsför sig med egenhändigt producerade musikvideor, ser ut att dra längsta strået och har med en omgång kvar ännu inte förlorat någon match. Besegrade dessutom huvudopponenten med 6–0 för en månad sedan. Ämtervik har dock en småtuff avslutning då Kils AIK 2 kommer på besök. Bäckalund, en pinne bakom ÄFF, möter Rinn hemma på Granevi vilket känns som en fullt överkomlig uppgift. Seriens skyttekung heter Stefan Larsson. Denne har gjort 30 mål så här långt, och har därmed levererat mer än hälften av Bäckalunds totala målskörd. I botten kan Fensbol klättra över strecket på Rännbergs bekostnad – om det blir vinst mot Emtarna på Prästbols IP.

NWT tippar

Seriesegrare: Ämtervik. Kval uppåt: Bäckalund. Åker ur: Fensbol.

 

Div 6 Västra

Årjäng, som kom ner från femman, är på väg att studsa tillbaka. Det oavgjorda resultatet mot Sifhälla 2 senast innebar att seriesegern i praktiken säkrades. Alexander Erikssons 20 mål har banat väg för laget från Tingevi. Sillerud, som kanske var Värmlands statistiskt sett sämsta lag ifjol, har gjort en remarkabel uppryckning och klarar sig nu kvar av egen kraft. Ifjol tack vare att lag drog sig ur. Ett återfall i gamla synder vid 0–17 mot Sifhälla, men i övrigt sensationellt stabilt. Tre lag har dragit sig ur.

NWT tippar

Seriesegrare: Årjäng. Kval uppåt: Sifhälla 2.

 

Div 7 Östra

IFK Kristinehamn vinner den här serien för andra året i följd. Ifjol fick laget avstå uppflyttning på grund av ett samarbetsavtal med Storfors i serien över, men i år finns inte detta och nu är det fritt fram för kamraterna. I år har man dock inte vunnit alla matcher, men seriesegern är ändå helt ohotad. Mikael Söderlund har haft kul längst fram med 24 mål till dags dato. Stenhårt om den andra uppflyttningsplatsen dock. Det står mellan Skattkärr U, Nordmark och Nykroppa, samtliga på 34 poäng. Nykroppa och Skattkärr möts i nästa sista omgången medan Nordmark har ett på pappret enkelt program kvar. IFK Väse blir jumbo för andra året i rad.

NWT tippar

Uppflyttning: IFK Kristinehamn (klart), Nordmark.

 

Div 7 Norra

Nordvärmland 2 har gått fram som en ångvält, och tagit väldigt få fångar. Den enda förlusten hittills kom mot Bergsäng på Parkvallen i maj. Seriesegern och uppflyttningen var ett faktum för flera veckor sedan. Den andra promoveringsplatsen innehas av Edebäck/Uddeholm, som åkte ur sexan ifjol. Laget jagas dock in i det sista av Västanvik 2, men har poängförsprång och bättre målskillnad och bör kunna göra comeback i sexan nästa år. Lysvik, som spoelade i femman (!) förra säsongen men klev ner två snäpp, har fått ihop det hyggligt och har seriens skyttekung i Hampus Ueltzhöfer.

NWT tippar

Uppflyttning: Nordvärmland (klart), Edebäck/Uddeholm.

 

Div 7 Södra

FBK Karlstads tredjelag har flyttat fram positionerna rejält den här säsongen. I botten av sjuan ifjol, serieledning och uppflyttning utan större konstigheter nu. Vilket lag som följer FBK 3 till sexan kompliceras av att både andra- respektive tredjeplacerade Sommarro och Kil inte tillåts gå upp då föreningen redan har lag i divisionen över. Därför ser det i skrivande stund ut som om mittenlagen Skoghall U, Karlstad BK 2 och Norrstrand 2 gör upp om platsen i sexan. Olsäter bytte i år norra sjuan mot södra och lämnade jumboplatsen. Den riskerar nu Stefan Holms Ödik att hamna på.

NWT tippar

Uppflyttning: FBK Karlstad 3 (klart) och Karlstad BK 2.

 

Div 7 Västra

En närmast sensationell målsnål serie för att vara på den här nivån. Gillberga FF är på väg uppåt i seriesystemet igen. Laget säkrade visserligen uppflyttning via en walk over-vinst mot Årjäng, men det har sett stabilt ut hela säsongen. Andraplacerade Jössefors 2 kan gå ifatt, men om laget får gå upp är avhängigt förstalagets öde i botten av västra femman. Om Jössefors inte kan ta klivet ser Brunskog United ut att stå först i kön. Vi noterar också att Slottsbrons IF är tillbaka igen och gör comeback med en fullt anständig placering. Och med en del stolpe in kan Slottsbron rent av gå upp i sexan per omgående.

NWT tippar

Uppflyttning: Gillberga (redan klart), Jössefors 2 (om laget tillåts gå upp).

 

Div 3 Värmland Dam

Villastaden var med i toppen redan ifjol, men var då chanslöst att rå på Ämtervik. Den här säsongen kan det vara dags för de gulsvarta Kristinehamnstjejerna att ta klivet upp i division 2. Laget kopplade greppet genom att uddamålsbesegra Munkfors i en rafflande seriefinal i den senaste omgången. Matchens enda mål gjordes av Julia Lid-Nilsson. Men det lär ändå en fajt med IFK Munkfors in i det sista. En fajt som kan bli tuff då Klarälvdalslaget har jumbon Lysvik kvar att möta. Från division 2 nedflyttade Råtorp har gjort en habil säsong, och kan fortfarande rent teoretiskt vinna serien. Men då krävs att Villastaden förlorar sina två kvarvarande matcher och att Munkfors max får ta en poäng. Ett riktigt långskott. I botten har Lysvik inte alls räckt till.

NWT tippar

Seriesegrare: Villastaden. Åker ur: Lysvik (redan klart).

 

Div 4 Dam

Rävåsen 2, slagpåse i trean ifjol, tyckte uppenbarligen att ett år i fyran fick räcka. Karlskogalaget har varit omutligt en trappa ner och för jagande Råda har det inte ens räckt att ha måldrottningen Amanda Westlund i laget. Notabelt är att Ulvsby IF, som ifjol gjorde damfotbollscomeback efter 30 år i malpåse och vann femman i stor stil, utgick ur fyran. Därmed hänger jumbon IFK Ölme kvar, trots väldigt klen poängskörd – om nu inte tvångsnedflyttningar, på grund av vad som händer på nationell nivå, sker. Fler lag än Rävåsen 2 kan också komma att flyttas upp beroende på hur det går högre upp i seriesystemet.

NWT tippar

Uppflyttning: Rävåsen 2 (redan klart).

 

Div 5 Dam

Ännu ett lag från Villastaden på god väg mot serieseger. Det gulsvarta U-laget pressas av Säffle 2, men bör kunna hålla i och med att lag från nedre halvan står för motståndet. En väldigt jämn serie där lagen på övre halvan tagit poäng av varandra. Undantaget är Gunnarskog som endast mäktat med att ta en enda poäng (1–1 mot Ödik hemma) på 18 matcher och har 11–106 i målskillnad.

NWT tippar

Seriesegrare: Villastaden U.

Div 4 Värmland

Det är bara att konstatera att IFK Ölme varit alldeles för bra för den här serien. Laget avgjorde i praktiken serien redan i den 18:e omgången då Sifhälla sänktes med 5–0 i seriefinalen. Med två matcher kvar leder slättklubben med tio poäng. Vi noterar också att pånyttfödda Hertzögas höstspurt inte tycks räcka. Skåreklubben har fem vinster på raken, men lär ändå inte nå kvalplatsen. Ett svajigt Sifhälla behöver bara en poäng i de två avslutande omgångarna och bör nog försöka ta den mot Ås/Åmotfors härnäst, annars väntar Hertzöga i sista omgången i en match som då kan bli helt avgörande för andraplatsen. IFK Munkfors inledde serien som ett potentiellt topplag, men har successivt tappat mark och är nu indraget i striden kring de nedre strecken. Förlusten mot streckkonkurrenten Ås/Åmotfors kostade, men Munkfors har ett lättare program kvar än laget från väst. Töcksfors har ännu en teoretisk chans att fixa negativ kvalplats, men måste då gå fullt.

NWT tippar

Seriesegrare: IFK Ölme (redan klart). Kval uppåt: Sifhälla. Kval nedåt: Ås/Åmotfors. Åker ur: Töcksfors, Säffle 2.

 

Div 5 Östra

En riktigt rafflande avslutning väntar. Tre lag är, med en omgång kvar, inblandade i fajten om uppflyttning. Degerforsgänget Ängebäck förlorade seriefinalen mot Norrstrand, men återtog kommandot via seger mot Rävåsen senast, samtidigt som jagande huvudkonkurrenterna Norrstrand och Skattkärr spelade 0–0. De båda senare lagen har inte förlorat en match sedan juli månad, men frågan är om något av dem hinner ifatt ett Ängebäck som dock sannolikt måste besegra Hammarö borta för att för första gången ta klivet upp i Värmlandsfyran. Norrstrand möter Rävåsen borta och Skattkärr tar sig an Åtorp hemma. Notabelt är att nedflyttningsklara Sommarro inledde med tre vinster på de fyra första omgångarna, men har därefter tagit två poäng på 17 matcher. I striden kring det nedre kvalstrecket tog Immetorp en viktig seger mot Skoghall senast. Troligtvis krävs en pinne i derbyt mot Bråten i slutomgången för att slippa kval. Formstarka Strömtorp B, som vunnit fyra av de fem senaste, jagar. Även Rävåsen riskerar kval vid förlust mot Norrstrand i sista matchen.

NWT tippar

Seriesegrare: Ängebäck. Kval uppåt: Norrstrand. Kval nedåt: Rävåsen. Åker ur: Sommarro och Filipstad (redan klart).

 

Div 5 Västra

Här satt nykomlingen Svanskog länge på leken, men efter poängtapp mot Jössefors senast är läget ett annat. Nu är det nykomlingen Fiskevik och skyttekungen Mikael Ek som bestämmer. Kils AIK och hemvändande Buba Conteh har prickat höstformen perfekt och kommer till slutomgången med åtta raka vinster. Och vilken slutomgång det blir. Dramaturgin är perfekt med ren seriefinal mellan Kil och Fiskevik på Sannerudsvallen. För västvärmlänningarna räcker oavgjort för att säkra uppflyttning till fyran. Svanskog kan knipa kvalplatsen, men då krävs troligen att Kil förlorar. Fiskevik kan rasa till tredjeplatsen vid förlust och storseger för Svanskog mot Värmskog. I botten lever tabellen kring det nedre kvalstrecket. Tre lag riskerar att tvingas till kval för att förnya kontraktet. Jössefors är i klart bäst form och möter avsågade Viking hemma. Sörby möter ett Grums som inte har något att spela för och Värmskog måste skrälla mot Svanskog. Vi kan också notera att Mangskogs SK sett roligare säsonger.

NWT tippar

Seriesegrare: Kil. Kvalar uppåt: Fiskevik. Kvalar nedåt: Värmskog. Åker ur: Viking och Mangskog (redan klart).

 

Div 6 Östra

Woodys FC har kammat till sig efter några magra år och tar nu hem den här serien. Uddamålsvinsten mot Immetorp 2 senast räckte för att stänga alla vägar för tvåan Storfors. Det senare laget har gjort en bra säsong jämfört med fjolåret och troligen räcker det med en pinne mot Ölme 2 i avslutningen för att det ska bli kval. Villastaden 2 åker till Lesjöfors och måste vinna för att ha en möjlighet att passera Storfors. Två lag har klivit av den här rumphuggna serien under säsongen. Karlskoga SK kom från femman och har heller inte haft någon vacker säsong.

NWT tippar

Seriesegrare: Woodys (redan klart). Kvalar uppåt: Storfors.

 

Div 6 Södra

Från botten till toppen på ett år. Råtorp, en gång i division 4, har slutit leden och flyttat fram positionerna rejält den här säsongen. Laget från norra Karlstad avslutade seriespelet snyggt med vinst mot tabelltrean Heden, men likväl ser det tufft ut att fixa seriesegern. Andraplacerade Hertzöga 2 ligger två poäng bakom och möter bottenlaget Forshaga 2 i en avslutande hängmatch. Det mesta tyder på gulgrön serieseger här. Notabelt i övrigt: Nyedshov vinner mark, utan att vara i närheten av toppstriden, medan Ulvsby tappar gentemot förra säsongen. Tre lag riskerar att åka ur och Ulvsby är ett av dem. Det räcker dock med vinst mot Deje för att hålla de två lag som ligger under strecket bakom sig.

NWT tippar

Seriesegrare: Hertzöga 2. Kvalar uppåt: Råtorp. Åker ur: Forshaga 2 och Grums 2.

 

Div 6 Norra

Vilken sida av Fryken är bäst – västra eller östra? Kampen om seriesegern står mellan Ämtervik och Bäckalund. Västra sidans ÄFF, laget som marknadsför sig med egenhändigt producerade musikvideor, ser ut att dra längsta strået och har med en omgång kvar ännu inte förlorat någon match. Besegrade dessutom huvudopponenten med 6–0 för en månad sedan. Ämtervik har dock en småtuff avslutning då Kils AIK 2 kommer på besök. Bäckalund, en pinne bakom ÄFF, möter Rinn hemma på Granevi vilket känns som en fullt överkomlig uppgift. Seriens skyttekung heter Stefan Larsson. Denne har gjort 30 mål så här långt, och har därmed levererat mer än hälften av Bäckalunds totala målskörd. I botten kan Fensbol klättra över strecket på Rännbergs bekostnad – om det blir vinst mot Emtarna på Prästbols IP.

NWT tippar

Seriesegrare: Ämtervik. Kval uppåt: Bäckalund. Åker ur: Fensbol.

 

Div 6 Västra

Årjäng, som kom ner från femman, är på väg att studsa tillbaka. Det oavgjorda resultatet mot Sifhälla 2 senast innebar att seriesegern i praktiken säkrades. Alexander Erikssons 20 mål har banat väg för laget från Tingevi. Sillerud, som kanske var Värmlands statistiskt sett sämsta lag ifjol, har gjort en remarkabel uppryckning och klarar sig nu kvar av egen kraft. Ifjol tack vare att lag drog sig ur. Ett återfall i gamla synder vid 0–17 mot Sifhälla, men i övrigt sensationellt stabilt. Tre lag har dragit sig ur.

NWT tippar

Seriesegrare: Årjäng. Kval uppåt: Sifhälla 2.

 

Div 7 Östra

IFK Kristinehamn vinner den här serien för andra året i följd. Ifjol fick laget avstå uppflyttning på grund av ett samarbetsavtal med Storfors i serien över, men i år finns inte detta och nu är det fritt fram för kamraterna. I år har man dock inte vunnit alla matcher, men seriesegern är ändå helt ohotad. Mikael Söderlund har haft kul längst fram med 24 mål till dags dato. Stenhårt om den andra uppflyttningsplatsen dock. Det står mellan Skattkärr U, Nordmark och Nykroppa, samtliga på 34 poäng. Nykroppa och Skattkärr möts i nästa sista omgången medan Nordmark har ett på pappret enkelt program kvar. IFK Väse blir jumbo för andra året i rad.

NWT tippar

Uppflyttning: IFK Kristinehamn (klart), Nordmark.

 

Div 7 Norra

Nordvärmland 2 har gått fram som en ångvält, och tagit väldigt få fångar. Den enda förlusten hittills kom mot Bergsäng på Parkvallen i maj. Seriesegern och uppflyttningen var ett faktum för flera veckor sedan. Den andra promoveringsplatsen innehas av Edebäck/Uddeholm, som åkte ur sexan ifjol. Laget jagas dock in i det sista av Västanvik 2, men har poängförsprång och bättre målskillnad och bör kunna göra comeback i sexan nästa år. Lysvik, som spoelade i femman (!) förra säsongen men klev ner två snäpp, har fått ihop det hyggligt och har seriens skyttekung i Hampus Ueltzhöfer.

NWT tippar

Uppflyttning: Nordvärmland (klart), Edebäck/Uddeholm.

 

Div 7 Södra

FBK Karlstads tredjelag har flyttat fram positionerna rejält den här säsongen. I botten av sjuan ifjol, serieledning och uppflyttning utan större konstigheter nu. Vilket lag som följer FBK 3 till sexan kompliceras av att både andra- respektive tredjeplacerade Sommarro och Kil inte tillåts gå upp då föreningen redan har lag i divisionen över. Därför ser det i skrivande stund ut som om mittenlagen Skoghall U, Karlstad BK 2 och Norrstrand 2 gör upp om platsen i sexan. Olsäter bytte i år norra sjuan mot södra och lämnade jumboplatsen. Den riskerar nu Stefan Holms Ödik att hamna på.

NWT tippar

Uppflyttning: FBK Karlstad 3 (klart) och Karlstad BK 2.

 

Div 7 Västra

En närmast sensationell målsnål serie för att vara på den här nivån. Gillberga FF är på väg uppåt i seriesystemet igen. Laget säkrade visserligen uppflyttning via en walk over-vinst mot Årjäng, men det har sett stabilt ut hela säsongen. Andraplacerade Jössefors 2 kan gå ifatt, men om laget får gå upp är avhängigt förstalagets öde i botten av västra femman. Om Jössefors inte kan ta klivet ser Brunskog United ut att stå först i kön. Vi noterar också att Slottsbrons IF är tillbaka igen och gör comeback med en fullt anständig placering. Och med en del stolpe in kan Slottsbron rent av gå upp i sexan per omgående.

NWT tippar

Uppflyttning: Gillberga (redan klart), Jössefors 2 (om laget tillåts gå upp).

 

Div 3 Värmland Dam

Villastaden var med i toppen redan ifjol, men var då chanslöst att rå på Ämtervik. Den här säsongen kan det vara dags för de gulsvarta Kristinehamnstjejerna att ta klivet upp i division 2. Laget kopplade greppet genom att uddamålsbesegra Munkfors i en rafflande seriefinal i den senaste omgången. Matchens enda mål gjordes av Julia Lid-Nilsson. Men det lär ändå en fajt med IFK Munkfors in i det sista. En fajt som kan bli tuff då Klarälvdalslaget har jumbon Lysvik kvar att möta. Från division 2 nedflyttade Råtorp har gjort en habil säsong, och kan fortfarande rent teoretiskt vinna serien. Men då krävs att Villastaden förlorar sina två kvarvarande matcher och att Munkfors max får ta en poäng. Ett riktigt långskott. I botten har Lysvik inte alls räckt till.

NWT tippar

Seriesegrare: Villastaden. Åker ur: Lysvik (redan klart).

 

Div 4 Dam

Rävåsen 2, slagpåse i trean ifjol, tyckte uppenbarligen att ett år i fyran fick räcka. Karlskogalaget har varit omutligt en trappa ner och för jagande Råda har det inte ens räckt att ha måldrottningen Amanda Westlund i laget. Notabelt är att Ulvsby IF, som ifjol gjorde damfotbollscomeback efter 30 år i malpåse och vann femman i stor stil, utgick ur fyran. Därmed hänger jumbon IFK Ölme kvar, trots väldigt klen poängskörd – om nu inte tvångsnedflyttningar, på grund av vad som händer på nationell nivå, sker. Fler lag än Rävåsen 2 kan också komma att flyttas upp beroende på hur det går högre upp i seriesystemet.

NWT tippar

Uppflyttning: Rävåsen 2 (redan klart).

 

Div 5 Dam

Ännu ett lag från Villastaden på god väg mot serieseger. Det gulsvarta U-laget pressas av Säffle 2, men bör kunna hålla i och med att lag från nedre halvan står för motståndet. En väldigt jämn serie där lagen på övre halvan tagit poäng av varandra. Undantaget är Gunnarskog som endast mäktat med att ta en enda poäng (1–1 mot Ödik hemma) på 18 matcher och har 11–106 i målskillnad.

NWT tippar

Seriesegrare: Villastaden U.

Årets målskytt (herr): Stefan Larsson, Bäckalund. 30 mål så här långt.

Årets målskytt (dam): Amanda Westlund, Råda. 28 mål så här långt.

Årets still going strong 1: Löpstarke Svanskogsspelaren Magnus Jansson, snart 49, har dominerat mittfältet i många matcher. Precis som han gjort de senaste 30 åren.

Årets still going strong 2: Svanskogs evigt unge målmaskin Mikael Säveland är tillbaka. Nu i andralaget. Sju mål har det blivit så här långt för den vitale 53-åringen.

Årets ”most valuable player”: Amanda Westlund har svarat för 28 av Råda IK:s 40 mål. Alltså sanslösa 70 procent.

Årets formtapp: Sommarro IF i östra femman. Laget låg inledningsvis i toppen, men har i skrivande stund 17 matcher i rad utan seger.

Årets ”de öppna dörrarnas politik”: Sifhälla vann med 17–0 mot Sillerud i västra sexan. Det stod 8–0 efter 25 minuter.

Årets tappraste: Tjejerna i Gunnarskogs IK, som har ”gått till jobbet” varje gång, trots att det hittills bara blivit en enda poäng i damfemman.

Årets comeback: Silleruds IF, som efter ett blytungt fjolår börjat vinna matcher igen.

Årets publikmagnet: Nordmarks IF i östra herrsjuan med ett snitt på hela 187 åskådare per match.

Årets bästa slogan varje år: Carlstad FC:s ”You´ll never walk again”.

Källa:

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.