2016-04-05 12:00

2016-04-05 13:19

Paul Olausson: "Vi har lag för att vinna"

FOTBOLL: "Jag har många gånger fått höra hur jag redan i tidig ålder alltid gick omkring med en fotboll vid fötterna"

Paul Olausson tvekar inte det minsta. Han vet vad han vill med sitt Karlstad BK och hur den här säsongen ska sluta.

– Vi är redo för att ta klivet till division ett. Att vi har ett favorittryck på oss ska vi klara att hantera.
I den här intervjun berättar Olausson också om sin tidiga kärlek till fotbollen, hur besviken han kan vara också efter en seger och den proffsdröm han fortfarande bär inom sig.

Paul Olausson var bara några månader ung när han blev arvikabo. Mamma Lillian är arvikatjej och träffade Pauls pappa Job under studietiden i Göteborg.

Du har en pappa som kommer från Kenya. Ett land med löpartradition, men löpare blev du aldrig?

– Nej, haha. Men jag var rätt snabb och vann 60 och 100 meter i de skoltävlingar vi hade. Jag var också rätt hyfsad i hopp. Jag gillade friidrott. Men ändå, fotbollen var ännu roligare. Jag har många gånger fått höra att jag i mycket tidig ålder alltid gick omkring med en fotboll vid fötterna.

Fotboll blev det också och till en början i Arvika FK. Men Paul hade högre ambitioner än så.

– Jag hade en dröm att bli proffs. Det blev jag också, gjorde sex säsonger med Kongsvinger i Norges näst högsta liga. Min dröm sträckte sig ändå lite längre än så. Nu får jag ta siktet ditåt som tränare i stället.

Kan du utveckla det ännu lite mer?

– Jag lever här och nu och stortrivs med att vara tränare i Karlstad BK. Jag har en helt underbar grupp att jobba med. På sikt har jag högre ambitioner än division två och ett. Jag känner ingen stress, som fotbollstränare är jag ung. Inombords har jag ändå drivet att nå så långt som möjligt. Jag vill ut i Europa, dit jag aldrig nådde som spelare.

”Här och nu”. Det är Karlstad BK. Du satte redan under fjolåret press på dig själv och laget när du flera gånger sa att det var i år, 2016, KBK skulle ta klivet upp till division 1. Hur tänker du kring det i dag?

– Vi har lag för att vinna serien. Skador kan förstås ställa till det, men vi kommer bli seriefavoriter och det lyfter vi fram som något positivt. Att motståndarna ser med respekt på oss. Vi ska kunna hantera det här favorittrycket. Vi har förberett oss genom att möta flera lag från högre serier i träningsmatcherna. Vi har klarat oss bra, stått upp bra och fört spelet i perioder i de här matcherna. Vi har aldrig behövt parkera bussen framför vårt mål.

Kortfattat, vilken typ av fotboll vill du spela och som ska ta er till serievinst?

– Vi vill ha bollen så stor del av matcherna som möjligt. Kort och bra svar, eller hur?

Det är inte alltid du är nöjd efter en seger. Du kräver mer av dina spelare än bara att vinna..?

– Det är målen som räknas brukar man säga och fotboll går ut på att göra mest mål. Men, jag ser också prestationen. Jag vill se att vi presterar bra. Jag jobbar för att utveckla mina spelare och då vill man se det också i matcherna.

Om du slår på teven där hemma för att se en fotbollsmatch. Vilka lag är det då du i första hand spanar in?

– Bayern München, Barcelona eller Paris SG. Lag som gillar att ha boll och styra spelet och som är trygga i det. En Champions league-match med Bayern München missar jag aldrig.

Paul Olausson har en heltidstjänst som tränare i Karlstad BK, ett kontrakt som sträcker sig till och med säsongen 2017. Och, som framkommit, han brinner för sin fotboll och sitt jobb.

Hur ser du på Karlstads fotboll i stort. Vilka framtidsmöjligheter?

– Superettan så småningom ska inte vara omöjligt, absolut inte. Det krävs dock lite större resurser än vi har i dag. Jag ska kanske ändå inte svara på hur klubben ser på det. I dag omsätter KBK drygt tre miljoner. För superettan kanske det behövs tio miljoner som minst.

Paul Olausson var bara några månader ung när han blev arvikabo. Mamma Lillian är arvikatjej och träffade Pauls pappa Job under studietiden i Göteborg.

Du har en pappa som kommer från Kenya. Ett land med löpartradition, men löpare blev du aldrig?

– Nej, haha. Men jag var rätt snabb och vann 60 och 100 meter i de skoltävlingar vi hade. Jag var också rätt hyfsad i hopp. Jag gillade friidrott. Men ändå, fotbollen var ännu roligare. Jag har många gånger fått höra att jag i mycket tidig ålder alltid gick omkring med en fotboll vid fötterna.

Fotboll blev det också och till en början i Arvika FK. Men Paul hade högre ambitioner än så.

– Jag hade en dröm att bli proffs. Det blev jag också, gjorde sex säsonger med Kongsvinger i Norges näst högsta liga. Min dröm sträckte sig ändå lite längre än så. Nu får jag ta siktet ditåt som tränare i stället.

Kan du utveckla det ännu lite mer?

– Jag lever här och nu och stortrivs med att vara tränare i Karlstad BK. Jag har en helt underbar grupp att jobba med. På sikt har jag högre ambitioner än division två och ett. Jag känner ingen stress, som fotbollstränare är jag ung. Inombords har jag ändå drivet att nå så långt som möjligt. Jag vill ut i Europa, dit jag aldrig nådde som spelare.

”Här och nu”. Det är Karlstad BK. Du satte redan under fjolåret press på dig själv och laget när du flera gånger sa att det var i år, 2016, KBK skulle ta klivet upp till division 1. Hur tänker du kring det i dag?

– Vi har lag för att vinna serien. Skador kan förstås ställa till det, men vi kommer bli seriefavoriter och det lyfter vi fram som något positivt. Att motståndarna ser med respekt på oss. Vi ska kunna hantera det här favorittrycket. Vi har förberett oss genom att möta flera lag från högre serier i träningsmatcherna. Vi har klarat oss bra, stått upp bra och fört spelet i perioder i de här matcherna. Vi har aldrig behövt parkera bussen framför vårt mål.

Kortfattat, vilken typ av fotboll vill du spela och som ska ta er till serievinst?

– Vi vill ha bollen så stor del av matcherna som möjligt. Kort och bra svar, eller hur?

Det är inte alltid du är nöjd efter en seger. Du kräver mer av dina spelare än bara att vinna..?

– Det är målen som räknas brukar man säga och fotboll går ut på att göra mest mål. Men, jag ser också prestationen. Jag vill se att vi presterar bra. Jag jobbar för att utveckla mina spelare och då vill man se det också i matcherna.

Om du slår på teven där hemma för att se en fotbollsmatch. Vilka lag är det då du i första hand spanar in?

– Bayern München, Barcelona eller Paris SG. Lag som gillar att ha boll och styra spelet och som är trygga i det. En Champions league-match med Bayern München missar jag aldrig.

Paul Olausson har en heltidstjänst som tränare i Karlstad BK, ett kontrakt som sträcker sig till och med säsongen 2017. Och, som framkommit, han brinner för sin fotboll och sitt jobb.

Hur ser du på Karlstads fotboll i stort. Vilka framtidsmöjligheter?

– Superettan så småningom ska inte vara omöjligt, absolut inte. Det krävs dock lite större resurser än vi har i dag. Jag ska kanske ändå inte svara på hur klubben ser på det. I dag omsätter KBK drygt tre miljoner. För superettan kanske det behövs tio miljoner som minst.

Karlstad BK

Nya spelare: Henrik Cederin, Degerfors.

Förluster: Gzim Istrefi, Norrby, Walah Ahmidi, tillbaka till England, David Olofsson, trappat ner.

Tränare: Paul Olausson.

Placering i fjol: Tvåa i division 2.

Målsättning: ”Bättre än i fjol”.

Spelare att kolla in extra: Markus Nilsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.