2016-03-30 20:05

2016-03-30 20:05

"Räcker inte med ett lag och tränare"

FOTBOLL: Tommy Söderberg gästföreläsare när Karlstad BK höll Kick off

Ända in i kaklet.
Tommy Söderbergs uttryck efter en segermatch mot Turkiet har blivit en klassiker. Under onsdagen var den förre förbundskaptenen i fotboll på snabbvisit i Karlstad. Detta på inbjudan som föreläsare vid Karlstad Bollklubbs Kick off-träff.
– För att nå framgång? Det räcker inte med ett fotbollslag och ett par tränare. Helheten måste finnas, alla de viktiga bitarna.

Tommy Söderberg engagerar och inspirerar med sitt sätt att vara. Han för fram sina synpunkter med lika klar och tydlig 08-dialekt som alltid. Det gjorde han också den här kvällen i Karlstad inför spelare, ledare och flera av KBK:s sponsorer.

Karlstad BK är en klubb som vill uppåt. Nu, som division 2-klubb, vilket råd vill du skicka med på vägen?

– Tror de kan det bäst själv. Men, helheten. alla bitar måste finnas, inte bara ett fotbollslag och några tränare. Det krävs också en samlad och enad organisation, en ekonomi, allt för många klubbar har röda siffror. Sedan handlar det också om realistiska mål. Kanske ställa frågan. Att nå dit eller dit, är det realistiskt? Sedan kan det också löna sig att inte hetsa för att nå resultat. Tålamod kan vara bra.

Stjärnorna hyllar

Det är många av de stora landslagsstjärnorna som hyllat och fortfarande hyllar Söderberg för hans ledarskap och, inte minst, omtanke om individen.

Fredrik Ljungberg har sagt i en intervju:

– Tommy är den stora goa björnen. Han brydde sig verkligen om alla och var mån om att alla skulle må bra. Han kunde komma och sätta sig och prata och fråga om familjen. Det behövde inte alltid handla om fotboll. Det här är saker jag aldrig kommer glömma.

Tommy Söderberg tog över som förbundskapten för A-landslaget 1998 och han plockade snabbt in Lasse Lagerbäck vid sin sida och blev en del av Lars-Tommy.

Att vara förbundskapten för fotbollslandslaget är kanske Sveriges mest utsatta jobb. Kritik fick de också men Lars-Tommy presterade resultat. De tog Sverige till tre raka mästerskap mellan 2000 och 2004: EM 2000, VM 2002 och EM 2004.

Söderberg plockar fram 2004 och säger:

– Vi åkte dit i slutspelet mot Holland efter straffar. Då hade vi ett riktigt bra landslag, ett landslag för något ännu större. Med en gnutta flax hela vägen faktiskt.

Inget tränarjobb

Tommy Söderberg fyller 67 senare under året, fotbollsintresset finns kvar men han har lämnat sin sport på det aktiva planet.

– Jag hade bestämt mig. När jag fyller 65 ska det vara slut. Jag har en familj som ställt upp under alla år och alla de massvis med timmar jag lagt på fotbollen.

Och..?

– Något tränarjobb har jag inte. Men en del uppdrag har jag ändå. Jag jobbar åt Ica, Svenska spel och även fotbollsförbundet. Dessutom ett projekt för en skola på Visingsö, det handlar om ungdomar som handlat lite snett i livet. Att hjälpa dem till ett bättre och bra liv, det är det viktigaste jag sysslar med för tillfället och något som jag engagerar mig starkt i.

För att återgå till din tid som landslagsboss. Vem är den bäste spelaren du haft i laget?

– Säger som alla andra, Zlatan. Men det finns många fler stora spelare och människor, Henke Larsson, Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg, vilken vinnarskalle den grabben hade, oj, oj, oj, Patrik ”Bjärred” Andersson. Ja, jag skulle kunna fortsätta rabbla namn.

Efter sommarens EM lämnar Erik Hamrén och en ny förbundskapten ska in. Vem är din favorit?

– Jag ska inte ha någon synpunkt i den frågan. Ska jag ändå tro något så ligger väl Jörgen Lennartsson och Håkan Ericsson bra till.

Och om du får önska?

– Haha, en som jag gillar och som är den bästa jag träffat på är Roy Hodgson. Han har allt, har stor och bred kunskap, är pedagog, ger energi och mod.

Till sist, om du ska plocka fram ditt största fotbollsminne, vad blir det?

– Oj, men skulle du fråga min far som numera finns i himmelen så skulle han svara SM-guldet med AIK 1992. Min far var svårt sjuk i lungcancer just då men just den där säsongen och guldet vi jagade fick honom att orka förlänga livet lite till.

Tommy Söderberg engagerar och inspirerar med sitt sätt att vara. Han för fram sina synpunkter med lika klar och tydlig 08-dialekt som alltid. Det gjorde han också den här kvällen i Karlstad inför spelare, ledare och flera av KBK:s sponsorer.

Karlstad BK är en klubb som vill uppåt. Nu, som division 2-klubb, vilket råd vill du skicka med på vägen?

– Tror de kan det bäst själv. Men, helheten. alla bitar måste finnas, inte bara ett fotbollslag och några tränare. Det krävs också en samlad och enad organisation, en ekonomi, allt för många klubbar har röda siffror. Sedan handlar det också om realistiska mål. Kanske ställa frågan. Att nå dit eller dit, är det realistiskt? Sedan kan det också löna sig att inte hetsa för att nå resultat. Tålamod kan vara bra.

Stjärnorna hyllar

Det är många av de stora landslagsstjärnorna som hyllat och fortfarande hyllar Söderberg för hans ledarskap och, inte minst, omtanke om individen.

Fredrik Ljungberg har sagt i en intervju:

– Tommy är den stora goa björnen. Han brydde sig verkligen om alla och var mån om att alla skulle må bra. Han kunde komma och sätta sig och prata och fråga om familjen. Det behövde inte alltid handla om fotboll. Det här är saker jag aldrig kommer glömma.

Tommy Söderberg tog över som förbundskapten för A-landslaget 1998 och han plockade snabbt in Lasse Lagerbäck vid sin sida och blev en del av Lars-Tommy.

Att vara förbundskapten för fotbollslandslaget är kanske Sveriges mest utsatta jobb. Kritik fick de också men Lars-Tommy presterade resultat. De tog Sverige till tre raka mästerskap mellan 2000 och 2004: EM 2000, VM 2002 och EM 2004.

Söderberg plockar fram 2004 och säger:

– Vi åkte dit i slutspelet mot Holland efter straffar. Då hade vi ett riktigt bra landslag, ett landslag för något ännu större. Med en gnutta flax hela vägen faktiskt.

Inget tränarjobb

Tommy Söderberg fyller 67 senare under året, fotbollsintresset finns kvar men han har lämnat sin sport på det aktiva planet.

– Jag hade bestämt mig. När jag fyller 65 ska det vara slut. Jag har en familj som ställt upp under alla år och alla de massvis med timmar jag lagt på fotbollen.

Och..?

– Något tränarjobb har jag inte. Men en del uppdrag har jag ändå. Jag jobbar åt Ica, Svenska spel och även fotbollsförbundet. Dessutom ett projekt för en skola på Visingsö, det handlar om ungdomar som handlat lite snett i livet. Att hjälpa dem till ett bättre och bra liv, det är det viktigaste jag sysslar med för tillfället och något som jag engagerar mig starkt i.

För att återgå till din tid som landslagsboss. Vem är den bäste spelaren du haft i laget?

– Säger som alla andra, Zlatan. Men det finns många fler stora spelare och människor, Henke Larsson, Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg, vilken vinnarskalle den grabben hade, oj, oj, oj, Patrik ”Bjärred” Andersson. Ja, jag skulle kunna fortsätta rabbla namn.

Efter sommarens EM lämnar Erik Hamrén och en ny förbundskapten ska in. Vem är din favorit?

– Jag ska inte ha någon synpunkt i den frågan. Ska jag ändå tro något så ligger väl Jörgen Lennartsson och Håkan Ericsson bra till.

Och om du får önska?

– Haha, en som jag gillar och som är den bästa jag träffat på är Roy Hodgson. Han har allt, har stor och bred kunskap, är pedagog, ger energi och mod.

Till sist, om du ska plocka fram ditt största fotbollsminne, vad blir det?

– Oj, men skulle du fråga min far som numera finns i himmelen så skulle han svara SM-guldet med AIK 1992. Min far var svårt sjuk i lungcancer just då men just den där säsongen och guldet vi jagade fick honom att orka förlänga livet lite till.

Tommy Söderberg

Tommy Roland Söderberg

född 19 augusti 1948 i Bromma

 

Tränarkarriären

 

1972: BK Väster

1973–77: Brommapojkarna

1980–81: Spånga IS

1982–85: Brommapojkarna

1986–89: Djurgården

1990: Djurgården ungdom

1991–93: AIK

1994 –97: Förbundskapten U21-landslaget

1998–2004: Förbundskapten herrlandslaget

2004–12: Förbundskapten U21-landslaget

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.