2015-11-30 06:00

2015-11-30 06:00

"Bästa stunden i hela mitt liv"

FOTBOLL: En förvånad och rörd Pettersson mottog priset som "Årets eldsjäl"

”Han är värmländsk fotboll”.
Så löd en mening ur den vackert formulerande motiveringen från juryn.
Adepten Fredrik Sandström läste upp de rörande orden till sin mentor, Pehr-Axel Pettersson, som mottog utmärkelsen ”Årets eldsjäl” till stående ovationer från publiken.

Hyllningarna visste inga gränser när Pehr-Axel Pettersson prisades för sitt mångåriga arbete i fotbollens tjänst. Publiken ställde sig upp och applåderade både länge och väl till den märkbart rörde Pettersson – som efter prisceremonin hade svårt att hitta orden.

– Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Bara för några veckor sedan var jag ju med i juryn som skulle utse nästan alla pristagare på galan. Då hade jag aldrig kunnat föreställa mig detta, jag är nästan i chock, berättar 76-åringen som fortfarande är verksam i bland annat domarkommittén.

Fortfarande verksam

Hammaröbon har haft en mängd olika befattningar vid Värmlands fotbollförbund och pensionerade sig från yrket som kanslichef och tävlingskonsulent 2006. Men trots att ”Perra” nådde pensionsåldern för ett decennium sedan har han inte sett åldern som en hämsko.

– Jag är fortfarande med i verksamheten, framför allt för domarna där jag är ansvarig för de i division 6. Sedan brukar jag spela fotboll i Djupsundshallen på Hammarö med ett gäng som bildades för cirka 45 år sedan.

Den Bohuslänsbördige Pettersson flyttade till Skoghall som 18-åring där han började arbeta på Skoghallsverken. Och det var just i den lokala fotbollsföreningen som han spelade en stor roll. Han är en av grundarna till IFK Skoghall – som tillkom efter en fusion mellan Skoghalls IF och Vidöns IK.

”Medfött ledarskap”

Exil-bohuslänningen medger att det har varit en få förunnad ynnest att kunna arbeta med sin hobby på heltid.

– En hobby som blev till jobb helt enkelt. Jag var aldrig särskilt bra på fotboll själv. Men redan tidigt organiserade jag tävlingar i både friidrott och fotboll för de andra barnen på granngårdarna, så jag tror att det finns någonstans i generna att ha hand om tävlingar och organisera olika saker. Min pappa höll på med skytteföreningen i Bohuslän och min farfar var nämndeman, så någonstans där bak finns det ett medfött ledarskap tror jag, berättar Pettersson, som trots sitt digra CV inte har sett på sig själv som en eldsjäl – förrän nu.

– Nej, i de banorna har jag aldrig tänkt. Men nu kan jag nog allt kalla mig för det, det här är otroligt stort för mig. Kanske den bästa stunden i mitt liv.

Hyllningarna visste inga gränser när Pehr-Axel Pettersson prisades för sitt mångåriga arbete i fotbollens tjänst. Publiken ställde sig upp och applåderade både länge och väl till den märkbart rörde Pettersson – som efter prisceremonin hade svårt att hitta orden.

– Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Bara för några veckor sedan var jag ju med i juryn som skulle utse nästan alla pristagare på galan. Då hade jag aldrig kunnat föreställa mig detta, jag är nästan i chock, berättar 76-åringen som fortfarande är verksam i bland annat domarkommittén.

Fortfarande verksam

Hammaröbon har haft en mängd olika befattningar vid Värmlands fotbollförbund och pensionerade sig från yrket som kanslichef och tävlingskonsulent 2006. Men trots att ”Perra” nådde pensionsåldern för ett decennium sedan har han inte sett åldern som en hämsko.

– Jag är fortfarande med i verksamheten, framför allt för domarna där jag är ansvarig för de i division 6. Sedan brukar jag spela fotboll i Djupsundshallen på Hammarö med ett gäng som bildades för cirka 45 år sedan.

Den Bohuslänsbördige Pettersson flyttade till Skoghall som 18-åring där han började arbeta på Skoghallsverken. Och det var just i den lokala fotbollsföreningen som han spelade en stor roll. Han är en av grundarna till IFK Skoghall – som tillkom efter en fusion mellan Skoghalls IF och Vidöns IK.

”Medfött ledarskap”

Exil-bohuslänningen medger att det har varit en få förunnad ynnest att kunna arbeta med sin hobby på heltid.

– En hobby som blev till jobb helt enkelt. Jag var aldrig särskilt bra på fotboll själv. Men redan tidigt organiserade jag tävlingar i både friidrott och fotboll för de andra barnen på granngårdarna, så jag tror att det finns någonstans i generna att ha hand om tävlingar och organisera olika saker. Min pappa höll på med skytteföreningen i Bohuslän och min farfar var nämndeman, så någonstans där bak finns det ett medfött ledarskap tror jag, berättar Pettersson, som trots sitt digra CV inte har sett på sig själv som en eldsjäl – förrän nu.

– Nej, i de banorna har jag aldrig tänkt. Men nu kan jag nog allt kalla mig för det, det här är otroligt stort för mig. Kanske den bästa stunden i mitt liv.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.