2015-11-28 21:20

2015-11-28 21:26

Värmland ännu bättre

KRÖNIKA: Håkan Kamp

Det värmländska fotbollsåret 2014 var ganska bra. Men 2015 är ännu bättre.

Mallbacken är det första värmländska lag på nio år som klarat mer än en damallsvensk säsong i följd. Även om det till slut bara blev med ett enda måls marginal.

I Superettan var Degerfors med och fightades om en allsvensk kvalplats ända in i september.

Unga Qbik klarade nytt kontrakt i tuffa Elitettan där gamla storklubben Jitex åkte ur.

Carlstad United höstspurtade till sig en ny plats i norrettan. I de sista åtta omgångarna blev det inte en enda förlust, trots att man bland andra mötte nya Superettanlaget Dalkurd..

I tvåan startade Karlstad BK svagt, men uppryckningen imponerade. 18 matcher utan förlust i rad, varav hela 16 segrar. Först i den allra sista omgången fixade länge ledande FC Trollhättan återkomsten till ettan.

Trots att två värmländska lag åkte ur herrarnas Västra Svealandstrea blir det sju lag från detta distrikt i serien 2016. Påfyllningen är bättre än kanske någonsin tidigare.

I damettan 2016 får stabila Rävåsen och IFK Skoghall sällskap av Töcksfors, som avancerat en serie fyra år i rad. Nästan Åshöjdenklass!

Självklart finns det även värmländska besvikelser 2015. Degerfors höst var inte alls bra, framgångssagan Nordvärmland fick ett åtminstone tillfälligt slut genom degraderingen till division 3 och ur trean åkte båda Kristinehamns kommuns representanter, Villastaden och IFK Ölme.

På minussidan finns också att flera av Värmlands allra bästa spelare lämnar landskapet efter den senaste säsongen, exempelvis guldbollenvinnarna Jennifer Falk och Daniel Sundgren samt fjolårsettan Mimmi Larsson. Men man kan också se detta som något positivt. Att det spelas så bra fotboll i Värmland att storklubbarna värvar härifrån. Naturliga avgångar i fotbollens näringskedja och en extra sporre för värmländska fotbollsungdomar.

På önskelistan för fotbolls-Värmland 2016 finns, förutom sportslig framgång, att det snarast byggs fler specialarenor. En fotbollsarena på Norra fältet i Karlstad borde vara närmast i tur.

Hoppas också att alla klubbar i Karlstadsområdet äntligen börjar samarbeta. I Östersund gjorde man det. Där tog det mycket längre tid än beräknat och vägen blev krokig (2010 åkte både Östersund och Carlstad United ur norrettan) men tillsammans nådde man ända till allsvenskan.

Jag skulle kunna nöja mig bra med två värmländska lag i Superettan.

 

Mallbacken är det första värmländska lag på nio år som klarat mer än en damallsvensk säsong i följd. Även om det till slut bara blev med ett enda måls marginal.

I Superettan var Degerfors med och fightades om en allsvensk kvalplats ända in i september.

Unga Qbik klarade nytt kontrakt i tuffa Elitettan där gamla storklubben Jitex åkte ur.

Carlstad United höstspurtade till sig en ny plats i norrettan. I de sista åtta omgångarna blev det inte en enda förlust, trots att man bland andra mötte nya Superettanlaget Dalkurd..

I tvåan startade Karlstad BK svagt, men uppryckningen imponerade. 18 matcher utan förlust i rad, varav hela 16 segrar. Först i den allra sista omgången fixade länge ledande FC Trollhättan återkomsten till ettan.

Trots att två värmländska lag åkte ur herrarnas Västra Svealandstrea blir det sju lag från detta distrikt i serien 2016. Påfyllningen är bättre än kanske någonsin tidigare.

I damettan 2016 får stabila Rävåsen och IFK Skoghall sällskap av Töcksfors, som avancerat en serie fyra år i rad. Nästan Åshöjdenklass!

Självklart finns det även värmländska besvikelser 2015. Degerfors höst var inte alls bra, framgångssagan Nordvärmland fick ett åtminstone tillfälligt slut genom degraderingen till division 3 och ur trean åkte båda Kristinehamns kommuns representanter, Villastaden och IFK Ölme.

På minussidan finns också att flera av Värmlands allra bästa spelare lämnar landskapet efter den senaste säsongen, exempelvis guldbollenvinnarna Jennifer Falk och Daniel Sundgren samt fjolårsettan Mimmi Larsson. Men man kan också se detta som något positivt. Att det spelas så bra fotboll i Värmland att storklubbarna värvar härifrån. Naturliga avgångar i fotbollens näringskedja och en extra sporre för värmländska fotbollsungdomar.

På önskelistan för fotbolls-Värmland 2016 finns, förutom sportslig framgång, att det snarast byggs fler specialarenor. En fotbollsarena på Norra fältet i Karlstad borde vara närmast i tur.

Hoppas också att alla klubbar i Karlstadsområdet äntligen börjar samarbeta. I Östersund gjorde man det. Där tog det mycket längre tid än beräknat och vägen blev krokig (2010 åkte både Östersund och Carlstad United ur norrettan) men tillsammans nådde man ända till allsvenskan.

Jag skulle kunna nöja mig bra med två värmländska lag i Superettan.

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.