2015-07-30 06:00

2015-07-30 08:39

Arenabolaget i konkurs– skuld på 600 000

FOTBOLL: Skattkärrs IF:s dröm om att hyra ut uppvärmd konstgräsplan sprack

Skattkärrs IF hade stora planer. En konstgräsplan uppvärmd med bergvärme, delvis finansierad genom uthyrning till föreningslivet i Värmland och en vidare krets.
Drömmen sprack. Det arenabolag klubben bildade har nu gått i konkurs med 600 000 kronor i skulder till Skattkärrs IF.

Detta utöver den tidigare skulden på en miljon kronor som Skattkärrs IF avbetalar för anläggningen Caland Arena (tidigare Skogsvallen) under tolv år till Karlstads kommun.

Konkursens edgångssammanträde är satt till den 11 augusti.

– Tråkigt och tragiskt. Med facit i hand tog vi oss vatten över huvudet. Ett sådant här projekt skulle ha skötts av proffs, inte av ideella amatörer. Föreningslivet ska inte ge sig in i sådant här. Föreningen blir av med pengarna vi satsade i bolaget. Men vi är på rätt väg. Ge oss ett år så ska vi vara lika välmående igen som innan vi gav oss in i konstgrässatsningen, säger Bosse Bakken som är ordförande i Skattkärrs IF.

Hade inte resurser

Caroline Gustafsson satt som ordförande i arenabolaget Skogsvallen i Skattkärr AB ända sedan starten 2012 fram till konkursen.

– Vår affärsidé var att hyra ut en uppvärmd plan till föreningslivet i Värmland och en vidare krets. Nu hade vi inte resurser att borra så många hål som krävdes för bergvärmen. I dag klarar vi att driva anläggningen när det inte är frost men inte när det blir kallare. Vi begärde oss i konkurs när vi insåg att uthyrningsplanen inte håller, säger hon.

Det finns inga andra skulder i bolaget än de 600 000 kronorna till Skattkärrs IF.

Det har varit många turer kring konstgrässatsningen på Skogsvallen. I slutet av 2013 kom ett chockbesked. Kommunen krävde Skattkärrs IF på en miljon kronor. Fakturan skulle vara betald senast 4 januari 2014.

– Vi skötte upphandlingen och betalade hela paketet för att få ett bättre anbud. Men kommunen bygger bara kalla konstgräsplaner så värmen får föreningen stå för själv, det är glasklart, sade kultur- och fritidsdirektören Mats Ahrén.

Ska inleda kommundialog

Lösningen blev en tolvårig avbetalningsplan.

– Den sköter vi till punkt och pricka, säger Bosse Bakken.

Advokaten Anders Olsson i Karlstad är utsedd till konkursförvaltare.

– Enda utvägen som jag ser det är att kommunen tar över hela konstgräsanläggningen. Den går ju inte att flytta och sälja och ligger på kommunal mark, konstaterar Anders Olsson.

En dialog ska inledas med kommunen, men allt tyder på att konstgräsplanen i Skattkärr i fortsättningen måste drivas utan bergvärme.

Detta utöver den tidigare skulden på en miljon kronor som Skattkärrs IF avbetalar för anläggningen Caland Arena (tidigare Skogsvallen) under tolv år till Karlstads kommun.

Konkursens edgångssammanträde är satt till den 11 augusti.

– Tråkigt och tragiskt. Med facit i hand tog vi oss vatten över huvudet. Ett sådant här projekt skulle ha skötts av proffs, inte av ideella amatörer. Föreningslivet ska inte ge sig in i sådant här. Föreningen blir av med pengarna vi satsade i bolaget. Men vi är på rätt väg. Ge oss ett år så ska vi vara lika välmående igen som innan vi gav oss in i konstgrässatsningen, säger Bosse Bakken som är ordförande i Skattkärrs IF.

Hade inte resurser

Caroline Gustafsson satt som ordförande i arenabolaget Skogsvallen i Skattkärr AB ända sedan starten 2012 fram till konkursen.

– Vår affärsidé var att hyra ut en uppvärmd plan till föreningslivet i Värmland och en vidare krets. Nu hade vi inte resurser att borra så många hål som krävdes för bergvärmen. I dag klarar vi att driva anläggningen när det inte är frost men inte när det blir kallare. Vi begärde oss i konkurs när vi insåg att uthyrningsplanen inte håller, säger hon.

Det finns inga andra skulder i bolaget än de 600 000 kronorna till Skattkärrs IF.

Det har varit många turer kring konstgrässatsningen på Skogsvallen. I slutet av 2013 kom ett chockbesked. Kommunen krävde Skattkärrs IF på en miljon kronor. Fakturan skulle vara betald senast 4 januari 2014.

– Vi skötte upphandlingen och betalade hela paketet för att få ett bättre anbud. Men kommunen bygger bara kalla konstgräsplaner så värmen får föreningen stå för själv, det är glasklart, sade kultur- och fritidsdirektören Mats Ahrén.

Ska inleda kommundialog

Lösningen blev en tolvårig avbetalningsplan.

– Den sköter vi till punkt och pricka, säger Bosse Bakken.

Advokaten Anders Olsson i Karlstad är utsedd till konkursförvaltare.

– Enda utvägen som jag ser det är att kommunen tar över hela konstgräsanläggningen. Den går ju inte att flytta och sälja och ligger på kommunal mark, konstaterar Anders Olsson.

En dialog ska inledas med kommunen, men allt tyder på att konstgräsplanen i Skattkärr i fortsättningen måste drivas utan bergvärme.