2015-07-01 11:06

2015-07-01 11:08

"Imponerande – vilken laginsats"

FOTBOLL: Marcus Berg hyllar de svenska U21-hjältarna

Marcus Berg var den stora stjärnan i det svenska U21-landslaget för sex år seden. Det landslag som var ett straffsparksavgörande från att nå final.
I dag hyllar Berg det svenska lag som gick hela vägen och vann EM-finalen mot Portugal.
– Jag såg finalen på teve här hemma i Aten. Imponerande – vilken laginsats.

Marcus Berg klev fram som skyttekung och fick sitt stora genombrott i 2009 års EM-slutspel. Marcus var redan proffs i Groningen i holländska ligan men EM-succén resulterade i ett femårskontrakt med då stora och mäktiga Hamburg.

Nu gör Marcus Berg sina mål i Super League i Grekland och i Panathinaikos.

– När jag såg finalen i natt kom minnena från 2009 tillbaka. Nu vann inte vi men jag förstår spelarnas känsla och glädje. Under en turnering går man in i en bubbla. Det är bara här och nu som gäller. Och sen att få vinna – häftigt, riktigt häftigt. Jag gläds förstås med dem.

”Glad som svensk”

Han har inte sett Sveriges alla matcher, men det han sett säger han så här om:

– De har gjort det bra som lag. Framför allt defensiven har varit riktigt bra, så länge man håller nollan har man alltid chansen att vinna. Ingen match har väl ändå varit någon riktigt fullträff rent spelmässigt. Men starkt att vinna och finalen var ju riktigt häftig. Klart att man som svensk blir glad.

När finalen gick till straffar, vad tänkte du?

– Tankarna kom åter igen tillbaka och vår semifinal. Den vi förlorade mot England.

”Straffar ett lotteri”

Sverige föll den gången på straffar mot England, efter att ha hämtat upp ett 0-3-underläge. När matchen gick till straffavgörande var det Marcus Berg som var den som brände den straff som gjorde att Sverige missade finalen. En miss som länge satt kvar i hans huvud.

Nu fick han se Sverige vinna på straffar.

– Häftigt. Straffar är alltid ett lotteri, men det här laget har visat moral och mental styrka. Och tur förtjänar man.

Förutom Marcus Berg hette några av de andra U21-stjärnorna för sex år sedan Ola Toivonen, Emil Johansson, Mikael Lustig, Pontus Wernblom, Rasmus Elm, Martin Olsson och Mattias Bjärsmyr. Och förbundskaptener var Tommy Söderberg och Jörgen Lennartsson.

Nu är det Håkan Ericson som är guldcoach och John Guidetti har haft samma stjärnstatus som Marcus Berg hade 2009. Och målvakten Patrik Carlgren och hans straffräddning är förstås redan svensk fotbollshistoria.

Nytt kontrakt

Marcus Berg lever i dag sitt fotbollsliv i Aten och i storklubben Panathinaikos. Värmlänningen från Torsby och Velen gör stor succé i laget och valdes under 2014 till ligans bäste spelare. Han har ganska nyligen också skrivit ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till sommaren 2018.

Och med fotbollsspelare som yrke märks inte den grekiska krisen, inte ännu. Enligt tidningsuppgifter har Berg en årsinkomst på sex miljoner netto.

– Hela familjen trivs bra och fotbollen fungerar bra.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– I morgon (torsdag) samlas laget efter semesterledigheten och då väntar tester. Vi ska sedan till Holland under 12 dagar för ett träningsläger. När du ringer har jag sista semesterdagen, en semester vi tillbringat i Sverige och har hunnit med besök både i Göteborg, Torsby och Uppsala.

Marcus Berg klev fram som skyttekung och fick sitt stora genombrott i 2009 års EM-slutspel. Marcus var redan proffs i Groningen i holländska ligan men EM-succén resulterade i ett femårskontrakt med då stora och mäktiga Hamburg.

Nu gör Marcus Berg sina mål i Super League i Grekland och i Panathinaikos.

– När jag såg finalen i natt kom minnena från 2009 tillbaka. Nu vann inte vi men jag förstår spelarnas känsla och glädje. Under en turnering går man in i en bubbla. Det är bara här och nu som gäller. Och sen att få vinna – häftigt, riktigt häftigt. Jag gläds förstås med dem.

”Glad som svensk”

Han har inte sett Sveriges alla matcher, men det han sett säger han så här om:

– De har gjort det bra som lag. Framför allt defensiven har varit riktigt bra, så länge man håller nollan har man alltid chansen att vinna. Ingen match har väl ändå varit någon riktigt fullträff rent spelmässigt. Men starkt att vinna och finalen var ju riktigt häftig. Klart att man som svensk blir glad.

När finalen gick till straffar, vad tänkte du?

– Tankarna kom åter igen tillbaka och vår semifinal. Den vi förlorade mot England.

”Straffar ett lotteri”

Sverige föll den gången på straffar mot England, efter att ha hämtat upp ett 0-3-underläge. När matchen gick till straffavgörande var det Marcus Berg som var den som brände den straff som gjorde att Sverige missade finalen. En miss som länge satt kvar i hans huvud.

Nu fick han se Sverige vinna på straffar.

– Häftigt. Straffar är alltid ett lotteri, men det här laget har visat moral och mental styrka. Och tur förtjänar man.

Förutom Marcus Berg hette några av de andra U21-stjärnorna för sex år sedan Ola Toivonen, Emil Johansson, Mikael Lustig, Pontus Wernblom, Rasmus Elm, Martin Olsson och Mattias Bjärsmyr. Och förbundskaptener var Tommy Söderberg och Jörgen Lennartsson.

Nu är det Håkan Ericson som är guldcoach och John Guidetti har haft samma stjärnstatus som Marcus Berg hade 2009. Och målvakten Patrik Carlgren och hans straffräddning är förstås redan svensk fotbollshistoria.

Nytt kontrakt

Marcus Berg lever i dag sitt fotbollsliv i Aten och i storklubben Panathinaikos. Värmlänningen från Torsby och Velen gör stor succé i laget och valdes under 2014 till ligans bäste spelare. Han har ganska nyligen också skrivit ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till sommaren 2018.

Och med fotbollsspelare som yrke märks inte den grekiska krisen, inte ännu. Enligt tidningsuppgifter har Berg en årsinkomst på sex miljoner netto.

– Hela familjen trivs bra och fotbollen fungerar bra.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– I morgon (torsdag) samlas laget efter semesterledigheten och då väntar tester. Vi ska sedan till Holland under 12 dagar för ett träningsläger. När du ringer har jag sista semesterdagen, en semester vi tillbringat i Sverige och har hunnit med besök både i Göteborg, Torsby och Uppsala.