2017-03-29 06:00

2017-03-29 06:00

Sabir och Valter drömmer om NBA

BASKET: Talang finns det gott om – det viktiga är att kunna ta vara på den

Easy basket ger unga värmlänningar chansen att hitta glädjen till basket som sport. Genom att plocka bort en del regler och i stället fokusera på gemenskap och laganda bildas förutsättningar för en ljus framtid för sportens tillväxt.

Sabir Yusuf Ali och Valter Stålbröst Lindell är två av de unga talanger som var med och förgyllde en söndag i Fröding arena på Kronoparken i Karlstad. Spelandes för Vänerstaden respektive Solstaden är de två av de spelare som har möjlighet att lyfta fram Karlstad på Sverigekartan inom basketen.

Båda två har tidigare sysslat med andra sporter parallellt, men har därefter valt att helt fokusera på basketen. Födda 2005 respektive 2006 har de båda gott om tid till att nå upp till den målsättningen.

– Jag vill bli så bra som möjligt. Därför känns det rätt att lägga all tid på basketen för det är den jag brinner för, säger Sabir.

Även Valter har samma filosofi och fyller i.

– Det ligger i mina gener. Min mamma, pappa och mina syskon har spelat basket, så det var naturligt för mig att börja med det. Det är det roligaste jag vet och jag vill se till att bli riktigt bra på det.

NBA är målet

Den stora drömmen är givetvis att få komma över till andra sidan Atlanten och bli proffs i NBA. Val av favoritlag varierar dock mellan de båda unga männen.

– Jag vill spela i Cleveland (Cavaliers), säger Sabir.

– Jag vill spela för Golden State (Warriors), fortsätter Valter.

Respektive favoritspelare huserar just hos dessa lag, vilket gör valen naturliga. När undertecknad påpekar sitt eget intresse i en konkurrent, San Antonio Spurs, blir jag snabbt nedröstad, även om de ändå erkänner att det är ett bra lag.

Mot juniorlandslaget

Målet är att redan inom några år, fem respektive sex år för att vara mer precis, kunna debutera i juniorlandslaget.

– Fortsätter jag att fokusera och ge allt finns alla möjligheter för att kunna göra det. Jag vet vad jag vill och jag ska lyckas, säger Sabir.

Valter vill givetvis inte vara sämre men fyller också i en annan viktig insikt.

– Det finns många i det här landet som har förutsättningar för att lyckas. Det finns väldigt mycket talang, men det är få som är medvetna om hur bra de är. Om de bara börjar tro på sig själva kommer det snart att vara betydligt fler svenska spelare i USA.

Agnes Stålbröst Lindell är ledare i Solstaden och ansvarig för det arrangemang som Fröding arena bjuder på.

– Basketen är på frammarsch och det är väldigt kul att vi kan bjuda in till att fler får chansen att hitta hit. Vi har träningar här nästan varje kväll och det är öppet för alla att komma och testa på. Vi har närmare 50 personer på vissa träningar och det är bara roligt om vi blir ännu fler.

Ljus framtid

Som Sabir och Valter framhåller så ser framtiden ljus ut för Sverige. Det handlar mest om att våga tro på sin egen styrka och inte låta något komma i vägen. Både vad gäller basket och i livet som helhet.

Visdomsord från två unga, men visa, pojkar. Två pojkar som har alla förutsättningar för att visa vägen.

Sabir Yusuf Ali och Valter Stålbröst Lindell är två av de unga talanger som var med och förgyllde en söndag i Fröding arena på Kronoparken i Karlstad. Spelandes för Vänerstaden respektive Solstaden är de två av de spelare som har möjlighet att lyfta fram Karlstad på Sverigekartan inom basketen.

Båda två har tidigare sysslat med andra sporter parallellt, men har därefter valt att helt fokusera på basketen. Födda 2005 respektive 2006 har de båda gott om tid till att nå upp till den målsättningen.

– Jag vill bli så bra som möjligt. Därför känns det rätt att lägga all tid på basketen för det är den jag brinner för, säger Sabir.

Även Valter har samma filosofi och fyller i.

– Det ligger i mina gener. Min mamma, pappa och mina syskon har spelat basket, så det var naturligt för mig att börja med det. Det är det roligaste jag vet och jag vill se till att bli riktigt bra på det.

NBA är målet

Den stora drömmen är givetvis att få komma över till andra sidan Atlanten och bli proffs i NBA. Val av favoritlag varierar dock mellan de båda unga männen.

– Jag vill spela i Cleveland (Cavaliers), säger Sabir.

– Jag vill spela för Golden State (Warriors), fortsätter Valter.

Respektive favoritspelare huserar just hos dessa lag, vilket gör valen naturliga. När undertecknad påpekar sitt eget intresse i en konkurrent, San Antonio Spurs, blir jag snabbt nedröstad, även om de ändå erkänner att det är ett bra lag.

Mot juniorlandslaget

Målet är att redan inom några år, fem respektive sex år för att vara mer precis, kunna debutera i juniorlandslaget.

– Fortsätter jag att fokusera och ge allt finns alla möjligheter för att kunna göra det. Jag vet vad jag vill och jag ska lyckas, säger Sabir.

Valter vill givetvis inte vara sämre men fyller också i en annan viktig insikt.

– Det finns många i det här landet som har förutsättningar för att lyckas. Det finns väldigt mycket talang, men det är få som är medvetna om hur bra de är. Om de bara börjar tro på sig själva kommer det snart att vara betydligt fler svenska spelare i USA.

Agnes Stålbröst Lindell är ledare i Solstaden och ansvarig för det arrangemang som Fröding arena bjuder på.

– Basketen är på frammarsch och det är väldigt kul att vi kan bjuda in till att fler får chansen att hitta hit. Vi har träningar här nästan varje kväll och det är öppet för alla att komma och testa på. Vi har närmare 50 personer på vissa träningar och det är bara roligt om vi blir ännu fler.

Ljus framtid

Som Sabir och Valter framhåller så ser framtiden ljus ut för Sverige. Det handlar mest om att våga tro på sin egen styrka och inte låta något komma i vägen. Både vad gäller basket och i livet som helhet.

Visdomsord från två unga, men visa, pojkar. Två pojkar som har alla förutsättningar för att visa vägen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.