2016-10-08 06:00

2016-10-08 06:00

"Nu får det vara slut med alla svarta rubriker"

BANDY: Erik Ramström är ny ordförande i IF Boltic – första finalen upplevde han i barnvagn

Sin första SM-final upplevde han som tvååring – sovande i en barnvagn! Platsen var Söderstadion och Boltic besegrade Broberg, i en osannolik match, med 7–4.
Erik Ramström, 39, är idag färsk ordförande i IF Boltic och den som ska styra nya Boltic på rätt kurs.
– Nu får det vara slut med alla svarta rubriker om dålig ekonomi och obetalda räkningar, säger han.

Först som sist, ditt efternamn är inte helt obekant inom bandysporten. Hur är släktskapet med en av de största inom svensk bandy?

– Bengt ”Pinnen” Ramström är min farbror. Min pappa Lennart har aldrig spelat bandy, men varit en trogen åskådare på Tingvalla under ”Pinnens” tid i Boltic. Själv försökte jag bli en bra spelare, men hade inte talang för det. Jag spelade i Västerstrand och även i Sarpsborg i Norge. Längre än så kom jag inte.

Bandyintresset föddes han med.

– Jag har varit med om Boltics alla SM-finaler utom en, den de förlorade mot Motala 1987. Bästa och första minnet? Jo, ”Pinnens” sista final, den 1988 mot Vetlanda och då han gjorde mål i slutet av matchen.

Bred organisation

Nu börjar Erik Ramstöm bli varm i kläderna i sin roll inom bandyn.

– Jag kan bygga en organisation. Jag har varit egen företagare och är nu verksamhetschef inom Qtym. En kan inte eller ska göra allt, det är ohållbart. Lite så har jag förstått att det varit i klubben tidigare, att få har gjort oerhört mycket. Nu finns det flera grupper med ansvar inom olika områden. Tycker att vi kommit igång bra men att allt ska sitta hundraprocentigt första året, nej, det kan vi inte begära.

Stark ekonomi

Ramström har visioner för framtiden men också vad som framför allt är viktigt i nuläget.

– Det allra viktigaste är att fortsätta skapa en stark och bra ekonomi. Vi gjorde ett plusresultat det senaste året (421 000) och har som mål att göra ett liknande resultat det här verksamhetsåret. Ekonomin är den viktigaste biten, det får inte bli som bakåt i tiden när det mest handlat om Boltics dåliga ekonomi, obetalda räkningar och kronofogden. Det får inte bli samma pannkaka igen. Nu vill vi att det ska handla om bandy.

Visioner inför framtiden då?

– Visst finns drömmen om elitserien. Men om det kommer dröja tre eller fyra år eller ännu längre vet jag inte. Ekonomin och hur stort intresset är för sporten styr det.

Spelarkontrakt

Senaste året var spelarlönerna noll kronor. Till den här säsongen har alla kontrakt och tjänar en liten slant, med betoning på liten.

– Det är små pengar det rör sig om. En toppspelare i Färjestad tjänar säkert lika mycket i månaden som hela vår trupp kostar för en hel säsong.

Det innebär ändå en merkostnad.

– Vi ökar omsättningen från 1,2 till 1,5 miljoner. Marknadsgruppen har kommit igång bra med försäljningen av matchdräkten. Dessutom har vi ett par matchevenemang som är viktiga för oss. Dels första hemmamatchen, den 19 november, då har vi gratis inträde mot att vi stället hoppas ragga ihop 100 företag som betalar tre kronor per åskådare som kommer. Dessutom har vi hemmamatch på annandagen, som av tradition är en bra publikdag.

Värvades på krogen

Hur blev det Boltic och ordförandeklubban för din del?

Erik skrattar och drar lite på svaret.

– Haha, jag var ute och tog en öl på en restaurang och träffade lagets tränare Mikael Borstner. Han frågade om jag inte kunde tänka mig att gå in i föreningen och hjälpa till. Jag var med lite kring styrelsen förra säsongen, men inför årsmötet i somras fick jag frågan om jag kunde tänka mig ordförandeskapet. Och så blev det.

Till Superallsvenskan

Nu brinner Erik Ramström för bandyjobbet.

– Innan jag tog uppgiften ville jag ha klart att några nyckelpersoner ställde upp. När de sa ja tvekade jag inte. Nu vill jag vara med och göra något bra av Boltic igen.

Målet med säsongen?

– Först och främst, och som jag redan nämnt, stärka ekonomin ytterligare. Sportsligt är det viktigt att hamna bland de sex främsta i serien för att kvala in till det som blir Superallsvenskan om ett år.

Först som sist, ditt efternamn är inte helt obekant inom bandysporten. Hur är släktskapet med en av de största inom svensk bandy?

– Bengt ”Pinnen” Ramström är min farbror. Min pappa Lennart har aldrig spelat bandy, men varit en trogen åskådare på Tingvalla under ”Pinnens” tid i Boltic. Själv försökte jag bli en bra spelare, men hade inte talang för det. Jag spelade i Västerstrand och även i Sarpsborg i Norge. Längre än så kom jag inte.

Bandyintresset föddes han med.

– Jag har varit med om Boltics alla SM-finaler utom en, den de förlorade mot Motala 1987. Bästa och första minnet? Jo, ”Pinnens” sista final, den 1988 mot Vetlanda och då han gjorde mål i slutet av matchen.

Bred organisation

Nu börjar Erik Ramstöm bli varm i kläderna i sin roll inom bandyn.

– Jag kan bygga en organisation. Jag har varit egen företagare och är nu verksamhetschef inom Qtym. En kan inte eller ska göra allt, det är ohållbart. Lite så har jag förstått att det varit i klubben tidigare, att få har gjort oerhört mycket. Nu finns det flera grupper med ansvar inom olika områden. Tycker att vi kommit igång bra men att allt ska sitta hundraprocentigt första året, nej, det kan vi inte begära.

Stark ekonomi

Ramström har visioner för framtiden men också vad som framför allt är viktigt i nuläget.

– Det allra viktigaste är att fortsätta skapa en stark och bra ekonomi. Vi gjorde ett plusresultat det senaste året (421 000) och har som mål att göra ett liknande resultat det här verksamhetsåret. Ekonomin är den viktigaste biten, det får inte bli som bakåt i tiden när det mest handlat om Boltics dåliga ekonomi, obetalda räkningar och kronofogden. Det får inte bli samma pannkaka igen. Nu vill vi att det ska handla om bandy.

Visioner inför framtiden då?

– Visst finns drömmen om elitserien. Men om det kommer dröja tre eller fyra år eller ännu längre vet jag inte. Ekonomin och hur stort intresset är för sporten styr det.

Spelarkontrakt

Senaste året var spelarlönerna noll kronor. Till den här säsongen har alla kontrakt och tjänar en liten slant, med betoning på liten.

– Det är små pengar det rör sig om. En toppspelare i Färjestad tjänar säkert lika mycket i månaden som hela vår trupp kostar för en hel säsong.

Det innebär ändå en merkostnad.

– Vi ökar omsättningen från 1,2 till 1,5 miljoner. Marknadsgruppen har kommit igång bra med försäljningen av matchdräkten. Dessutom har vi ett par matchevenemang som är viktiga för oss. Dels första hemmamatchen, den 19 november, då har vi gratis inträde mot att vi stället hoppas ragga ihop 100 företag som betalar tre kronor per åskådare som kommer. Dessutom har vi hemmamatch på annandagen, som av tradition är en bra publikdag.

Värvades på krogen

Hur blev det Boltic och ordförandeklubban för din del?

Erik skrattar och drar lite på svaret.

– Haha, jag var ute och tog en öl på en restaurang och träffade lagets tränare Mikael Borstner. Han frågade om jag inte kunde tänka mig att gå in i föreningen och hjälpa till. Jag var med lite kring styrelsen förra säsongen, men inför årsmötet i somras fick jag frågan om jag kunde tänka mig ordförandeskapet. Och så blev det.

Till Superallsvenskan

Nu brinner Erik Ramström för bandyjobbet.

– Innan jag tog uppgiften ville jag ha klart att några nyckelpersoner ställde upp. När de sa ja tvekade jag inte. Nu vill jag vara med och göra något bra av Boltic igen.

Målet med säsongen?

– Först och främst, och som jag redan nämnt, stärka ekonomin ytterligare. Sportsligt är det viktigt att hamna bland de sex främsta i serien för att kvala in till det som blir Superallsvenskan om ett år.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.