2016-03-19 06:00

2016-03-19 06:00

"Inte tänkt stå som förlorare"

BANDY: Andreas Bergwall redo för ännu en SM-final – och här berättar han varför han aldrig jublar efter ett VSK-mål

Han har redan vunnit allt som går att vinna och rankas som nummer ett i världen. Tro för den skull inte att Andreas Bergwall är nöjd. Han skrattar och säger i en mycket tydlig ton:
– Jag har inte tänkt stå där som förlorare i vinterns viktigaste match.

Matchen är förstås SM-finalen i bandy där Bergwalls Västerås SK möter Villa från Lidköping. Västerås värmländske målvaktslejon kommer förstås att ha en nyckelroll – och helst också en huvudroll.

Respekten för motståndarna finns dock där.

– Villa är ett mycket bra lag, de är inte för inte i final.

Samtidigt som Andreas Bergwall säger det så framkommer också tron på egna laget.

– Det finns mycket som talar för oss, vi har vanan att spela final och vi är också bra. Tror att vi är ganska svårlästa och kan kännas riktigt svåra och jobbiga att möta.

Nionde finalen

För Andreas Bergwall är årets final hans nionde SM-final. Han har fyra guld hemma i bokhyllan. Men han vill alltså ha mer. Och en sak är säker. Publiken kommer inte att få se Bergwall jubla över ett enda VSK-mål under matchen.

Det är hans sätt att bli vinnare.

– Gör vi mål fokuserar jag direkt på att domaren ska blåsa igång spelet igen. Jag vet att det snabbt kan bränna till och då vill jag vara beredd. Vill absolut inte släppa in, vad man brukar kalla, ett skitmål direkt på ett eget framåt.

Hur förbereder du dig inför en sådan här viktig match, tänker du på olika situationer som kan dyka upp eller att det är en viss spelare som få en målchans?

– Hela veckan inför en SM-final är speciell. Det är mycket media och det är fullt fokus på en enda match. Men...nej, det går inte att tänka vilka situationer som kan uppstå. Det är mer att själv vara förberedd, vara som bäst just den här dagen.

Ser inte slutet

Andreas Bergwall fyller 42 i sommar men någon tanke på att avsluta bandykarriären har han inte. Och några år bort ser han sig själv i en tränarroll och kanske i ett ryskt lag.

– Jag har inte hunnit fundera på hur länge jag ska spela. Det tar jag senare,.men ett par år till kan jag tänka mig, åtminstone som det känns nu. Mina proffsår i Ryssland förlängde min spelarkarriär. Inför de äventyren fick jag lära mig att ta hand om kroppen och vara förberedd.

En tränarroll i framtiden säger du – och i Ryssland?

– Ja, varför inte. Till en början kanske i en roll som assisterande tränare, men jag ser mig som huvudtränare. Det är det som i första hand lockar.

Du och ditt VSK har samlat SM-guld på hög. Det Villa ni möter har ännu aldrig nått hela vägen fram och fått lyfta SM-bucklan. Skulle någon liten del av dig kunna unna detta Villa ett guld?

– Ja, absolut, men inte i år.

En sista fråga då. Vem hos motståndarfinalisterna skulle du helst ta en fika med?

– Oj, en fråga jag aldrig fått tidigare. Men det skulle förstås bli Johan Esplund. Vi känner varandra väl, vi har spelat tillsammans både i landslaget och här i VSK.

Matchen är förstås SM-finalen i bandy där Bergwalls Västerås SK möter Villa från Lidköping. Västerås värmländske målvaktslejon kommer förstås att ha en nyckelroll – och helst också en huvudroll.

Respekten för motståndarna finns dock där.

– Villa är ett mycket bra lag, de är inte för inte i final.

Samtidigt som Andreas Bergwall säger det så framkommer också tron på egna laget.

– Det finns mycket som talar för oss, vi har vanan att spela final och vi är också bra. Tror att vi är ganska svårlästa och kan kännas riktigt svåra och jobbiga att möta.

Nionde finalen

För Andreas Bergwall är årets final hans nionde SM-final. Han har fyra guld hemma i bokhyllan. Men han vill alltså ha mer. Och en sak är säker. Publiken kommer inte att få se Bergwall jubla över ett enda VSK-mål under matchen.

Det är hans sätt att bli vinnare.

– Gör vi mål fokuserar jag direkt på att domaren ska blåsa igång spelet igen. Jag vet att det snabbt kan bränna till och då vill jag vara beredd. Vill absolut inte släppa in, vad man brukar kalla, ett skitmål direkt på ett eget framåt.

Hur förbereder du dig inför en sådan här viktig match, tänker du på olika situationer som kan dyka upp eller att det är en viss spelare som få en målchans?

– Hela veckan inför en SM-final är speciell. Det är mycket media och det är fullt fokus på en enda match. Men...nej, det går inte att tänka vilka situationer som kan uppstå. Det är mer att själv vara förberedd, vara som bäst just den här dagen.

Ser inte slutet

Andreas Bergwall fyller 42 i sommar men någon tanke på att avsluta bandykarriären har han inte. Och några år bort ser han sig själv i en tränarroll och kanske i ett ryskt lag.

– Jag har inte hunnit fundera på hur länge jag ska spela. Det tar jag senare,.men ett par år till kan jag tänka mig, åtminstone som det känns nu. Mina proffsår i Ryssland förlängde min spelarkarriär. Inför de äventyren fick jag lära mig att ta hand om kroppen och vara förberedd.

En tränarroll i framtiden säger du – och i Ryssland?

– Ja, varför inte. Till en början kanske i en roll som assisterande tränare, men jag ser mig som huvudtränare. Det är det som i första hand lockar.

Du och ditt VSK har samlat SM-guld på hög. Det Villa ni möter har ännu aldrig nått hela vägen fram och fått lyfta SM-bucklan. Skulle någon liten del av dig kunna unna detta Villa ett guld?

– Ja, absolut, men inte i år.

En sista fråga då. Vem hos motståndarfinalisterna skulle du helst ta en fika med?

– Oj, en fråga jag aldrig fått tidigare. Men det skulle förstås bli Johan Esplund. Vi känner varandra väl, vi har spelat tillsammans både i landslaget och här i VSK.