2016-03-08 11:54

2016-03-08 11:54

Glädje med bitter eftersmak

BANDY: "Förutsättningarna för att satsa på bandy finns inte här i Karlstad"

Karlstad Bandys P16-lag har gått från klarhet till klarhet under säsongen och har nu spelat till sig en plats i SM-finalen mot Tillberga/Köping.
Guldstriden blir dock den sista uppgiften för det framgångsrika laget – som efter matchen splittras.

Trots chansen till titeln som svenska mästare är det med en resignerad ton tränaren Åke Hasselström beskriver läget.

– Efter matchen är det minst åtta spelare som lämnar. Fem flyttar till bandygymnasier i Rättvik, Bollnäs och Vänersborg. Medan tre stycken ska börja på hockeygymnasium, säger Hasselström, som har förklaringen till den dystra situationen.

– Förutsättningarna för att satsa på bandy finns inte här i Karlstad. Vi har ingen hall och får gå på is långt efter de andra lagen, vilket också speglar resultaten. På de fyra första matcherna den här säsongen vann vi bara två, nu är vi i final.

”Svårt att konkurrera”

Trots att Karlstad är en anrik bandystad kan man inte konkurrera med lag som har bandyhallar

– Vänersborg och Rättvik, som fyra av grabbarna ska flytta till, har helt andra möjligheter. I Bollnäs har de däremot inte en hall, men de är på väg, säger Hasselström, som även i sin yrkesroll förespråkar ett byggande av en bandyhall.

– Jag jobbar på fritidsförvaltningen, så jag pratar självklart varmt om just denna fråga.

Hasselström förstår att det finns ett aber i sammanhanget – pengar – men anser att de positiva attributen är övervägande.

– Självklart är det inte gratis att bygga en hall, men se bara vad bandyn gör för barn. De får chans att vara en del av ett lag och att idrotta i stället för vara ute på gatan. Nu är ju inte det med gatan ett lika stort problem, utan nu är fallet att vi tappar många spelare till andra idrotter, som innebandy och ishockey. Det behövs en hall för att vi ska kunna vara med och konkurrera.

Tre raka vinster

Problematiken till trots har Karlstad Bandys lag med spelare främst från 00-kullen, men även med inslag killar födda 99 och 01, skördat stora framgångar denna säsong. Efter att ha slutat på en andraplats i P16 Östra, bakom just Tillberga/Köping, kvalificerade man sig till semifinalspel i Vetlanda. Värmlänningarna gick som en veritabel ångvält och avancerade till SM-final efter att ha slagit Edsbyn (7–2), Vetlanda (4–3) och slutligen Vänersborg (10–2).

– Nästan hela laget var med i fjol när vi åkte ut i semifinalspelet på målskillnad. Bortsett från spelarna födda 99 var de flesta även med när vi förlorade mot Småland i distriktslags-SM med uddamålet förra säsongen, så vi har revansch att utkräva.

Tv-sänds

Finalen mot kombattanterna Tillberga/Köping spelas nu på söndag i Behrn arena i Örebro.

– I den här säsongens seriespel har vi varsin vinst. Men vi har vunnit en massa matcher mot dem tidigare under åren och har ett psykologiskt övertag, berättar Hasselström.

Avslaget sker klockan 14 och tillställningen kommer att sändas live på bandypuls.se.

Trots chansen till titeln som svenska mästare är det med en resignerad ton tränaren Åke Hasselström beskriver läget.

– Efter matchen är det minst åtta spelare som lämnar. Fem flyttar till bandygymnasier i Rättvik, Bollnäs och Vänersborg. Medan tre stycken ska börja på hockeygymnasium, säger Hasselström, som har förklaringen till den dystra situationen.

– Förutsättningarna för att satsa på bandy finns inte här i Karlstad. Vi har ingen hall och får gå på is långt efter de andra lagen, vilket också speglar resultaten. På de fyra första matcherna den här säsongen vann vi bara två, nu är vi i final.

”Svårt att konkurrera”

Trots att Karlstad är en anrik bandystad kan man inte konkurrera med lag som har bandyhallar

– Vänersborg och Rättvik, som fyra av grabbarna ska flytta till, har helt andra möjligheter. I Bollnäs har de däremot inte en hall, men de är på väg, säger Hasselström, som även i sin yrkesroll förespråkar ett byggande av en bandyhall.

– Jag jobbar på fritidsförvaltningen, så jag pratar självklart varmt om just denna fråga.

Hasselström förstår att det finns ett aber i sammanhanget – pengar – men anser att de positiva attributen är övervägande.

– Självklart är det inte gratis att bygga en hall, men se bara vad bandyn gör för barn. De får chans att vara en del av ett lag och att idrotta i stället för vara ute på gatan. Nu är ju inte det med gatan ett lika stort problem, utan nu är fallet att vi tappar många spelare till andra idrotter, som innebandy och ishockey. Det behövs en hall för att vi ska kunna vara med och konkurrera.

Tre raka vinster

Problematiken till trots har Karlstad Bandys lag med spelare främst från 00-kullen, men även med inslag killar födda 99 och 01, skördat stora framgångar denna säsong. Efter att ha slutat på en andraplats i P16 Östra, bakom just Tillberga/Köping, kvalificerade man sig till semifinalspel i Vetlanda. Värmlänningarna gick som en veritabel ångvält och avancerade till SM-final efter att ha slagit Edsbyn (7–2), Vetlanda (4–3) och slutligen Vänersborg (10–2).

– Nästan hela laget var med i fjol när vi åkte ut i semifinalspelet på målskillnad. Bortsett från spelarna födda 99 var de flesta även med när vi förlorade mot Småland i distriktslags-SM med uddamålet förra säsongen, så vi har revansch att utkräva.

Tv-sänds

Finalen mot kombattanterna Tillberga/Köping spelas nu på söndag i Behrn arena i Örebro.

– I den här säsongens seriespel har vi varsin vinst. Men vi har vunnit en massa matcher mot dem tidigare under åren och har ett psykologiskt övertag, berättar Hasselström.

Avslaget sker klockan 14 och tillställningen kommer att sändas live på bandypuls.se.