2018-01-07 09:35

2018-01-07 16:18

Nej Schulman, JVM ses inte bara av män

KRÖNIKA: SOLVEIG VOYCE

Tårarna hos de svenska Juniorkronorna har börjat torka.
Silvermedaljen känns förhoppningsvis lite lättare att bära och när ytterligare några dagar passerat kanske hyllningarna börjar beröra.
Jag hoppas det.

Det har varit en fröjd att se det svenska juniorlandslaget i JVM. De blågula vann tidigt svenska hockeypublikens hjärtan som lag, och flera av profilerna har förvandlat även de minst hockeyintresserade till nattliga nagelbitare.

Över en miljon tv-tittare såg Juniorkronorna ta sig till final, trots att matchen sändes sent på kvällen en vardag. Det säger mycket om folkets kärlek till laget.

Som värmlänning är det svårt att inte låta sig sköljas över av stolthet när man sett Oskar Steen och Fabian Zetterlund ta för sig på isen. FBK-killarna har imponerat stort genom hela mästerskapet. Även målvakten Olle Eriksson Ek var uttagen, och fanns med som backup på målvaktssidan.

Man behöver inte vara Färjestadsupporter för att gilla dessa stjärnor. Deras fräcka spel och läckra mål har fått hela Värmland (och Sverige) att mysa.

Känn er stolta över era insatser - ni har varit och är fantastiska.


Någon som däremot inte fått mig att känna stolthet är krönikören Alex Schulman. I Expressen får han fritt spelrum att totalsåga JVM i en text som uppenbarligen är skriven för att provocera samt tillfredsställa både sin egen och kvällspressens klickkåthet.

Det mesta kan jag skaka på huvudet åt bakom skämskudden, men en sak går inte att släppa. Schulman skriver såhär: ”Varje julledighet ska miljontals svenska män sätta sig framför teve-apparaterna och skrika på svenska pojkar i en rink”.

Vidare kan man läsa ”Varför satte ingen stopp och förklarade att ni är juniorspelare i en av världens minsta sporter, som ingen bryr sig om, utom några nordbor och kanadensare? De svenska männen sa ingenting, för de var fullt upptagna med att skrika framför teve-apparaterna, på samma sätt som de skrikit vid rinkarna genom åren när deras söner spelat”.


Lyft blicken, Schulman, och se in i nutiden där flickor och pojkar, kvinnor och män skriker på såväl tjejer som killar i en rink. Kliv in i vilken ishall i Sverige som helst och upptäck varelser av det kvinnliga könet såväl på isen som på läktaren.

Att hacka på JVM och spelarna är en sak. Visserligen superfånigt, men lyckosamt när man som krönikör vill få så många klick som möjligt på sin text.

Men att 2018 fortfarande inte ha förstått hur många kvinnor som är intresserade av ishockey, och sedan få utrymme i en av Sveriges största tidningar att sprida sina fördomar - det är sunkigt. Inte minst i dessa #metoo-tider när kvällstidningarna tävlar mot varandra i att vara den schysstaste och mest jämställda. Aftonbladet hade ett kraftigt underläge, minns Case Heimerson. Men det vete tusan om inte den här texten rör sig i samma bottenträsk.

Det har varit en fröjd att se det svenska juniorlandslaget i JVM. De blågula vann tidigt svenska hockeypublikens hjärtan som lag, och flera av profilerna har förvandlat även de minst hockeyintresserade till nattliga nagelbitare.

Över en miljon tv-tittare såg Juniorkronorna ta sig till final, trots att matchen sändes sent på kvällen en vardag. Det säger mycket om folkets kärlek till laget.

Som värmlänning är det svårt att inte låta sig sköljas över av stolthet när man sett Oskar Steen och Fabian Zetterlund ta för sig på isen. FBK-killarna har imponerat stort genom hela mästerskapet. Även målvakten Olle Eriksson Ek var uttagen, och fanns med som backup på målvaktssidan.

Man behöver inte vara Färjestadsupporter för att gilla dessa stjärnor. Deras fräcka spel och läckra mål har fått hela Värmland (och Sverige) att mysa.

Känn er stolta över era insatser - ni har varit och är fantastiska.


Någon som däremot inte fått mig att känna stolthet är krönikören Alex Schulman. I Expressen får han fritt spelrum att totalsåga JVM i en text som uppenbarligen är skriven för att provocera samt tillfredsställa både sin egen och kvällspressens klickkåthet.

Det mesta kan jag skaka på huvudet åt bakom skämskudden, men en sak går inte att släppa. Schulman skriver såhär: ”Varje julledighet ska miljontals svenska män sätta sig framför teve-apparaterna och skrika på svenska pojkar i en rink”.

Vidare kan man läsa ”Varför satte ingen stopp och förklarade att ni är juniorspelare i en av världens minsta sporter, som ingen bryr sig om, utom några nordbor och kanadensare? De svenska männen sa ingenting, för de var fullt upptagna med att skrika framför teve-apparaterna, på samma sätt som de skrikit vid rinkarna genom åren när deras söner spelat”.


Lyft blicken, Schulman, och se in i nutiden där flickor och pojkar, kvinnor och män skriker på såväl tjejer som killar i en rink. Kliv in i vilken ishall i Sverige som helst och upptäck varelser av det kvinnliga könet såväl på isen som på läktaren.

Att hacka på JVM och spelarna är en sak. Visserligen superfånigt, men lyckosamt när man som krönikör vill få så många klick som möjligt på sin text.

Men att 2018 fortfarande inte ha förstått hur många kvinnor som är intresserade av ishockey, och sedan få utrymme i en av Sveriges största tidningar att sprida sina fördomar - det är sunkigt. Inte minst i dessa #metoo-tider när kvällstidningarna tävlar mot varandra i att vara den schysstaste och mest jämställda. Aftonbladet hade ett kraftigt underläge, minns Case Heimerson. Men det vete tusan om inte den här texten rör sig i samma bottenträsk.

  • Solveig Voyce Sportchef och kvinnlig hockeyidiot

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.