2017-06-09 22:48

2017-06-09 22:52

Rangelind snabbast på E18

LÖPNING: Ultralöparen vann på kort distans

På söndag eftermiddag öppnas den nybyggda delen på E18 om väster om Karlstad.
Men redan på fredagskvällen var det full fart på motorvägen när E18-loppet över 6,5 kilometer avgjordes.
Snabbast var ultralöparen André Rangelind från Göta.
– Det är skönt att visa att man har lite fart också, kommenterade han.

E18-loppet är förmodligen den enda löpartävling som har startats med startbil från travsporten och den som körde iväg fältet var Färjestadstravets marknadschef Greger Artursson.

Det var start och mål på samma ställe vilket innebar att deltagarna sprang drygt tre kilometer innan de vände. Det blev snabbt en tättrio med Götisterna André Rangelind, Niklas Wassberg och Per Alsterdal.

Ökade vid vändningen

Det var den sistnämnde som drog upp till vändingen som hade ett motlut och en lätt motvind.

Mitt i loppet agerade Rangelind och med tiden 20.22 var han åtta sekunder snabbare än tvåan Niklas Wassberg i mål och till trean Alsterdal var det 27 sekunder.

– I den här typen av lopp kan det komma vilka löpare som helst, men när jag såg den tätklunga som blev hade jag stenkoll på styrkorna och svagheterna. Per vill jag inte spurta mot men gärna mot Niklas så jag fick loppet dit jag ville. Direkt efter vändningen med utför och medvind valde jag att trycka på. Vårt lok Per fick det lite jobbigt och det blev jag och Niklas Wassberg kvar i täten. 500 meter från mål fick jag en lucka och då var det bara att kämpa på in i mål, berättar Rangelind.

6,5 kilometer är en lagom motionssträcka för många, men för ultralöparen Rangelind är det ingenting.

– Jag hade gärna sett att loppet varit tio varv till.., skämtade han.

Och fortsatte:

– Jag har en liten paus från ultradistanserna och tränar lite mindre med mer fart. Det här loppet passade bra och det blir Stadsloppet nästa helg och Borejoggen i midsommar. Det som jag satsar på i ultradistans är SM den 7 juli över 100 kilometer i Borås vid SM-veckan. Säsongens största mål är Ultravasan, de nio milen mellan Sälen och Mora.

Take överlägsen

I damklassen blev det en utklassningsseger för Linda Take, som var hela 46 sekunder snabbare än tvåan Kristin Henriksson.

– Ett kul lopp, jag har sprungit liknande på E6:an vid Tanumstrand tidigare. Banan såg kanske enkel ut från sidan, men den var ganska sugande. Jag var ensam dam i täten hela tiden, det var synd att min dotter Rebecca inte var frisk för då hade det blivit jämnare nu när de bästa från Göta inte var med.

Det är från orienteringen som Take är känd och hon är inne i en intensiv arbetsperiod för dagen.

– Jag är marknadsansvarig för O-ringen i juli och vi ligger bra till och hoppas på 17 000 deltagare.

E18-loppet är förmodligen den enda löpartävling som har startats med startbil från travsporten och den som körde iväg fältet var Färjestadstravets marknadschef Greger Artursson.

Det var start och mål på samma ställe vilket innebar att deltagarna sprang drygt tre kilometer innan de vände. Det blev snabbt en tättrio med Götisterna André Rangelind, Niklas Wassberg och Per Alsterdal.

Ökade vid vändningen

Det var den sistnämnde som drog upp till vändingen som hade ett motlut och en lätt motvind.

Mitt i loppet agerade Rangelind och med tiden 20.22 var han åtta sekunder snabbare än tvåan Niklas Wassberg i mål och till trean Alsterdal var det 27 sekunder.

– I den här typen av lopp kan det komma vilka löpare som helst, men när jag såg den tätklunga som blev hade jag stenkoll på styrkorna och svagheterna. Per vill jag inte spurta mot men gärna mot Niklas så jag fick loppet dit jag ville. Direkt efter vändningen med utför och medvind valde jag att trycka på. Vårt lok Per fick det lite jobbigt och det blev jag och Niklas Wassberg kvar i täten. 500 meter från mål fick jag en lucka och då var det bara att kämpa på in i mål, berättar Rangelind.

6,5 kilometer är en lagom motionssträcka för många, men för ultralöparen Rangelind är det ingenting.

– Jag hade gärna sett att loppet varit tio varv till.., skämtade han.

Och fortsatte:

– Jag har en liten paus från ultradistanserna och tränar lite mindre med mer fart. Det här loppet passade bra och det blir Stadsloppet nästa helg och Borejoggen i midsommar. Det som jag satsar på i ultradistans är SM den 7 juli över 100 kilometer i Borås vid SM-veckan. Säsongens största mål är Ultravasan, de nio milen mellan Sälen och Mora.

Take överlägsen

I damklassen blev det en utklassningsseger för Linda Take, som var hela 46 sekunder snabbare än tvåan Kristin Henriksson.

– Ett kul lopp, jag har sprungit liknande på E6:an vid Tanumstrand tidigare. Banan såg kanske enkel ut från sidan, men den var ganska sugande. Jag var ensam dam i täten hela tiden, det var synd att min dotter Rebecca inte var frisk för då hade det blivit jämnare nu när de bästa från Göta inte var med.

Det är från orienteringen som Take är känd och hon är inne i en intensiv arbetsperiod för dagen.

– Jag är marknadsansvarig för O-ringen i juli och vi ligger bra till och hoppas på 17 000 deltagare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.