2017-05-19 10:54

2017-05-19 10:54

Lina satsar mot Tokyo

PARASPORT: Uppåt efter nedklassning

Ny klass. Nya förutsättningar. Ny teknik.
Nu tar nyligen benamputerade simmerskan Lina Watz sikte mot paralympics i Tokyo.
– I en tävling i Köpenhamn blev jag nedklassad i alla simsätt. Nu ska det bli jätteroligt att komma i gång på riktigt, säger Lina.

Tankarna hade växt fram under flera år.

Efter paralympics i Rio de Janeiro i somras tog de form och blev till ett beslut. Lina Watz, som föddes utan vadben i högra benet, bestämde sig för att amputera.

– Foten hade snabbt blivit sämre det senaste året och jag hade värk i stort sett hela tiden. Jag visste att vi var tvungna att göra något åt problemet och efter samråd med läkare under hösten bestämde jag mig till slut för att ta bort underbenet.

Nu har fem månader gått sedan operationen gjordes. Och Lina är på väg tillbaka.

En vattendelare

Vårens tävling i Köpenhamn skulle bli en vattendelare, vilket Lina var fullt medveten om. Där skulle en bedömning göras med avseende på vilken klass hon blir placerad i efter operationen.

Och Karlstadssimmerskans förhoppningar blev verklighet.

– Det viktiga var att bli nedklassad i S-klassen, där mina favoritgrenar fjäril, rygg och frisim ingår. Nu blev jag nedklassad i allt, vilket har stor betydelse för min framtida simkarriär, säger Lina.

Och fortsätter:

– Hade man bedömt att jag skulle vara kvar i samma klass som innan operationen hade jag med stor sannolikhet lagt av, då hade jag inte haft motivationen som krävs.

Tittar framåt

Men nu tittar Lina Watz framåt i stället.

Och hon håller det inte för otroligt att hon kan nosa på de tider hon gjorde innan ingreppet.

– I Student-SM var jag nio tiondelar sämre än mitt ”pers” på 50 fritt, och då var jag otränad och relativt nyopererad. Jag ser goda möjligheter till bra tider och i så fall har jag chanser att förbättra mina placeringar internationellt.

I dagsläget handlar det om att få den sista lilla biten av operationsärret att läka. Innan dess kan Lina inte gå all in på träningen.

– Ärret har sett bra ut från och till, men har gått upp igen gång på gång. Det handlar dock om en väldigt liten bit, och nu har jag fått en antibiotika-kur som förhoppningsvis fixar det.

SM-veckan nästa

Den första stora utmaningen efter amputationen blir SM-veckan i Borås i månadsskiftet juni/juli.

– Jag ska försöka komma dit i så bra form som möjligt, även om tiden är knapp. En kul grej är att parasimningen och vanliga sim-SM går tillsammans för första gången. Det är viktigt för handikappidrotten.

Hennes nya klassificering innebär också att de stora mästerskapen åter hägrar.

– I höst börjar jag bygga för VM 2018 och i den långsiktiga planen ingår nu även paralympics i Tokyo 2020.

Tankarna hade växt fram under flera år.

Efter paralympics i Rio de Janeiro i somras tog de form och blev till ett beslut. Lina Watz, som föddes utan vadben i högra benet, bestämde sig för att amputera.

– Foten hade snabbt blivit sämre det senaste året och jag hade värk i stort sett hela tiden. Jag visste att vi var tvungna att göra något åt problemet och efter samråd med läkare under hösten bestämde jag mig till slut för att ta bort underbenet.

Nu har fem månader gått sedan operationen gjordes. Och Lina är på väg tillbaka.

En vattendelare

Vårens tävling i Köpenhamn skulle bli en vattendelare, vilket Lina var fullt medveten om. Där skulle en bedömning göras med avseende på vilken klass hon blir placerad i efter operationen.

Och Karlstadssimmerskans förhoppningar blev verklighet.

– Det viktiga var att bli nedklassad i S-klassen, där mina favoritgrenar fjäril, rygg och frisim ingår. Nu blev jag nedklassad i allt, vilket har stor betydelse för min framtida simkarriär, säger Lina.

Och fortsätter:

– Hade man bedömt att jag skulle vara kvar i samma klass som innan operationen hade jag med stor sannolikhet lagt av, då hade jag inte haft motivationen som krävs.

Tittar framåt

Men nu tittar Lina Watz framåt i stället.

Och hon håller det inte för otroligt att hon kan nosa på de tider hon gjorde innan ingreppet.

– I Student-SM var jag nio tiondelar sämre än mitt ”pers” på 50 fritt, och då var jag otränad och relativt nyopererad. Jag ser goda möjligheter till bra tider och i så fall har jag chanser att förbättra mina placeringar internationellt.

I dagsläget handlar det om att få den sista lilla biten av operationsärret att läka. Innan dess kan Lina inte gå all in på träningen.

– Ärret har sett bra ut från och till, men har gått upp igen gång på gång. Det handlar dock om en väldigt liten bit, och nu har jag fått en antibiotika-kur som förhoppningsvis fixar det.

SM-veckan nästa

Den första stora utmaningen efter amputationen blir SM-veckan i Borås i månadsskiftet juni/juli.

– Jag ska försöka komma dit i så bra form som möjligt, även om tiden är knapp. En kul grej är att parasimningen och vanliga sim-SM går tillsammans för första gången. Det är viktigt för handikappidrotten.

Hennes nya klassificering innebär också att de stora mästerskapen åter hägrar.

– I höst börjar jag bygga för VM 2018 och i den långsiktiga planen ingår nu även paralympics i Tokyo 2020.