"Eslöv spelade med en icke-kvalificerad spelare"

BORDTENNIS: Storfors överklagar till RF

Storfors BTK föll tungt i två raka matcher mot Eslöv i SM-finalen.
Men missnöjet med Eslövs hantering av regelverket har pyrt länge.
– Vi anser att de har spelat med en icke-kvalificerad spelare, dundrar Tomas Bergquist, ledare i Storfors.

Storfors har redan uppmärksammat Svenska Bordtennisförbundet om att klubben anser att det inte är okej att starka kinesiskan Li Wen Xi har tillåtits spela.

Två protester har lämnats in. Två gånger har förbundet avslagit dem.

Nu överklagar Storfors-klubben beslutet till RF, vilket i sin tur kan sluta med att Riksidrottsnämnden tar upp fallet.

– För att få delta i slutspelet krävs att man spelat fem matcher i grundserien. Vi anser att Li Wen Xi inte uppfyllt de kraven, säger Tomas Bergquist.

Enligt Bergquist är det klarlagt att kinesiskan bara spelat fyra matcher i Pingisliga A, men kompletterat med en match i herrfyran för att få ihop till det antal matcher som krävs.

– Vi anser att ett regelbrott har begåtts, säger Bergquist. Dessutom har detta haft direkta konsekvenser för val av motståndare och därmed påverkat hela utgången av Lag-SM.

Storfors driver tesen att en match i herrarnas division 4 rimligen inte ska kunna räknas som en match i Pingisligan för damer.

– Släpper man igenom och godtar det Eslöv gör nu kan man alltså skrapa ihop sina fem matcher i vilken gärdesgårdsserie som helst, dundrar Tomas Bergquist.

Och fortsätter:

– Förbundets mening med regeln var att man skulle delta i fem matcher för laget i Pingisligan och så har alla tolkat det hela. Och om inte detta var förbundets syfte så finns det nog ingen som förstår varför regeln kom till överhuvudtaget.

Storforsledaren är noga med att påpeka att klubben inte är ute efter att få guldmedaljerna retroaktivt, utan att regler ska följas.

2017-05-19 18:16

2017-05-19 18:16