Karlstad först med labyrintorientering

ORIENTERING: Världspremiär på World Orienteering Day

Labyrintorientering i början av en bana prövas för allra första gången i samband med Världsorienteringsdagen den 24 maj.
Det sker i Mariebergsskogen i Karlstad.

Bakom initiativet står OK Tyr och Internationella orienteringsförbundet (IOF), som sedan ett år tillbaka har sitt huvudkontor i Karlstad.

– Det är lite spännande för inom förbundet tittar vi på hur man kan skapa nya format som ska in i VM-programmet från 2020, säger IOF:s generalsekreterare Tom Hollowell.

Världsorienteringsdagen, World orienteering day, arrangeras för andra gången. Syftet är att sätta fokus på sporten och att locka ungdomar. Förra året deltog över 250 000 personer i 81 länder och 86 procent var yngre än 23 år.

– Målet är att slå rekordet och det tror jag vi kan, säger Tom Hollowell i samband med en pressträff i Mariebergsskogen, där det under ledning av folk från Tyr och IOF:s kansli bjuds aktiviteter under hela onsdagen nästa vecka.

På förmiddagen kommer skolklasser, från 14 är det öppet för allmänheten och på kvällen anordnar Tyr motionsorientering.

VM delas upp

Det blir aktiviteter även på andra platser i Värmland, som Rudsskolan i Karlstad, i Skattkärr, Jättestensskolan i Grums, Lillängshamnen i Skoghall och Frykenskolan i Torsby.

Även Karlstadsrekordet hoppas Hollowell slå.

– Vi var runt 1 500. Då var vi utspridda på fem–sex skolor.

Fyra kontrollförsedda labyrinter ska finnas på plats i Mariebergsskogen. Efter att ha letat sig igenom labyrinten fortsätter man ut på en vanlig bana.

– Labyrinten skapar en form för jaktstart. Sen ska man försöka jaga i kapp varandra efter det, förklarar Hollowell.

Orienterings-VM ska framöver delas upp i skog och sprint som avgörs vartannat år. Anledningen är att underlätta för arrangörerna och att attrahera storstäder som, som inte har skogsmiljö. 2019 är det skog i Norge och 2020 blir det första i ren sprint.

Så kallad knockoutsprint, liknande skidåkningens sprint, ska in på programmet och det är där labyrint kan bli aktuell.

– I orientering måste man hitta på ett sätt att löparna inte bara följer efter varandra.

Formatet får världspremiär i Mariebergsskogen.

– Ja, olika varianter av labyrint har testats var för sig. Men just den varianten vi gör är första gången. Vi kommer återkoppla det till de som utvecklar formaten om det är något att bygga vidare på. Vi ska försöka få hit Värmlands bästa ungdomar och köra sprintvarianten så vi får riktig värdemätare.

Beslut i oktober

I oktober ska IOF:s styrelse ta beslut om vilket format det blir. Sen körs skarpa tester i världscupen 2018–2019.

Kan det någon gång bli VM i Karlstad?

– Det får vi se. Klart det hade varit roligt att ha ett större arrangemang här, men många andra faktorer spelar in. Klubbarna ska vara villiga och det ska finnas ett politiskt initiativ för att vi ska göra något sådant. Vi har inte tagit den frågan än, men tanken ligger så klart i bakhuvudet, säger Tom Hollowell.

En annan aktivitet har premiär i samband med Världsorienteringsdagen är ”Minikartan”. Ett sorts stolpjakten för barn.

– Det är tio kontroller som vänder sig till de mindre barnen. Man ska hitta olika småkryp, berättar Maria Nyström, informatör i Mariebergsskogen.

2017-05-18 20:16

2017-05-18 20:16