2017-02-14 17:58

2017-02-14 17:58

Femte konferensen igång

KONFERENS: Björn Eriksson invigningstalade

Under tisdagen inleddes den femte konferensen om idrott och mångfald i Karlstad.
Den här gången är platsen Karlstad CCC och temat är nyanländas inkludering.

Fler människor än någonsin är på flykt undan våld och förföljelse i världen och att integration inom idrotten är viktigt märktes med all tydlighet vid konferensdag ett.

Konferensen, som är ett samarbete mellan Karlstads kommun, Karlstads universitet, Värmlands idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna, lockade cirka 300 deltagare till Karlstad CCC.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson var förste talare ut i den välfyllda salen.

– Alla ska omfattas av vår värdegrund. Det handlar om att idrotten är öppen för alla, det är idrottens innersta själ att alla ska kunna vara med. Vår fördel är att idrotten är universell och vi ska vara en port in i samhället, sa Eriksson.

Bra spridning

Att idrotten har en viktig funktion i att inkludera alla i samhället råder det inget tvivel om och runt om i Värmland jobbas det hårt för att nyanlända ska få en plats i föreningslivet.

– I vårt län finns det omkring 50 föreningar som har projekt för nyanlända och det är bra spridning både när det gäller sporter och geografin. Den största sporten är fotboll, som är ungefär 20 procent, men även kampsport är stort. 16 av de 71 de specialförbunden är representerade, säger Tomas Hanley som är projektledare för integration på Värmlands idrottsförbund.

Säffle i framkant

I Säffle har man kommit långt med integrationsarbetet. En av initiativtagarna är Christer Freiholtz från Säffle karateklubb.

– Jag blev frustrerad av att se att det fanns mycket folk som tittade in genom dörren till vår verksamhet men som inte vågade komma in, berättar Christer.

Frustrationen byttes mot handling.

– Jag kände att det inte kan vara så svårt att skapa något där de blev inkluderade. Jag ville inte isolera med en nybörjargrupp för invandrare utan skapa en träningstid för alla. Men tidigt på dagen så att väldigt få ordinarie medlemmar kom så att det blev en bra mix.

Och det blev snabbt ringar på vattnet.

– Jag och Fredrik Karlsson tog kontakt med pistolskytteklubben, simklubben, atletklubben och ridklubben. Vi gjorde en tid där kommunen betalade hallhyrorna, så det kostade inte klubbarna eller kommunen någonting.

Fler människor än någonsin är på flykt undan våld och förföljelse i världen och att integration inom idrotten är viktigt märktes med all tydlighet vid konferensdag ett.

Konferensen, som är ett samarbete mellan Karlstads kommun, Karlstads universitet, Värmlands idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna, lockade cirka 300 deltagare till Karlstad CCC.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson var förste talare ut i den välfyllda salen.

– Alla ska omfattas av vår värdegrund. Det handlar om att idrotten är öppen för alla, det är idrottens innersta själ att alla ska kunna vara med. Vår fördel är att idrotten är universell och vi ska vara en port in i samhället, sa Eriksson.

Bra spridning

Att idrotten har en viktig funktion i att inkludera alla i samhället råder det inget tvivel om och runt om i Värmland jobbas det hårt för att nyanlända ska få en plats i föreningslivet.

– I vårt län finns det omkring 50 föreningar som har projekt för nyanlända och det är bra spridning både när det gäller sporter och geografin. Den största sporten är fotboll, som är ungefär 20 procent, men även kampsport är stort. 16 av de 71 de specialförbunden är representerade, säger Tomas Hanley som är projektledare för integration på Värmlands idrottsförbund.

Säffle i framkant

I Säffle har man kommit långt med integrationsarbetet. En av initiativtagarna är Christer Freiholtz från Säffle karateklubb.

– Jag blev frustrerad av att se att det fanns mycket folk som tittade in genom dörren till vår verksamhet men som inte vågade komma in, berättar Christer.

Frustrationen byttes mot handling.

– Jag kände att det inte kan vara så svårt att skapa något där de blev inkluderade. Jag ville inte isolera med en nybörjargrupp för invandrare utan skapa en träningstid för alla. Men tidigt på dagen så att väldigt få ordinarie medlemmar kom så att det blev en bra mix.

Och det blev snabbt ringar på vattnet.

– Jag och Fredrik Karlsson tog kontakt med pistolskytteklubben, simklubben, atletklubben och ridklubben. Vi gjorde en tid där kommunen betalade hallhyrorna, så det kostade inte klubbarna eller kommunen någonting.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.