2016-10-16 18:06

2016-10-16 18:06

Tidemand blev tvåa i Spanien

MOTOR: Dubbelt Skoda i topp

Rallyföraren Pontus Tidemand har under veckan kört i Rally Spanien. Värmlänningen kunde inte upprepa förra årets succé, då han vann WRC 2-klassen, men körde in på en fin andra plats bakom teamkollegan Jan Kopecký, trots flera tekniska problem.

VM-rally inleddes under torsdagen med en riktig publiksträcka på Barcelonas gator, och övergick sedan till grussträckor på fredagen. Rallyt i Spanien är det enda där det körs sträckor både på asfalt och grus, vilket är väldigt krävande på så väl förare som bil.

Tidemand och co-drivern Jonas Andersson visade dock på rutin och snabbhet i deras Skoda när de efter fredagens sträckor hade ledningen framför Kopecký.

– Ju mer vi gasade för att vinna tid, desto större blev riskerna. I en sådan där situation är placeringen värd för mycket för att sättas på spel, säger Tidemand och tillägger:

– Dessutom kan jag erkänna att vi tampades med några tekniska problem som höll oss tillbaka. Vi gav absolut inte upp tanken på att upprepa fjolårets seger men var medvetna om jobbet vi var här för att göra.

Stabilt

När lördagens asfaltskörning drog i gång var det en fortsatt tvekamp mellan de två Skodaförarna. Tjecken, som är en känd asfaltspeciallist, utmanade Tidemand rejält.

Värmlänningens körning var fortsatt stabil under söndagen och han tog två inledande sträcksegrar, hans fjärde och femte totalt under veckan. Men trots det blev det till slut Kopecky som fick ställa sig högst upp på prispallen. Segermarginalen blev 15 sekunder. På tredje plats kom ungraren Frigyes Turán, tätt följd av Jim van den Heuvel från Nederländerna och finländaren Teemu Suninen.

”Hoppats på seger”

Svensken var nöjd efter racet, men hade ändå hoppats på seger.

– Jag är glad att vi kunde prestera för att ge Skoda första och andra plats, det var det stora teammålet för helgen. Personligen hade jag hoppats på seger eftersom det här tyvärr innebär att chansen att vinna mästerskapet försvinner, men vi gjorde vårt bästa efter förutsättningarna. Vi slutar ändå med känslan på topp eftersom allt fungerade hundraprocentigt sista dagen. Erfarenheten vi har fått här kommer med all säkerhet till nytta, jag hoppas ju vara tillbaka här nästa år, säger Tidemand efter att tävlingen var avslutad.

Nästa WRC-tävling för Tidemand och Andersson är om två veckor, då Wales Raly GB avgörs.

VM-rally inleddes under torsdagen med en riktig publiksträcka på Barcelonas gator, och övergick sedan till grussträckor på fredagen. Rallyt i Spanien är det enda där det körs sträckor både på asfalt och grus, vilket är väldigt krävande på så väl förare som bil.

Tidemand och co-drivern Jonas Andersson visade dock på rutin och snabbhet i deras Skoda när de efter fredagens sträckor hade ledningen framför Kopecký.

– Ju mer vi gasade för att vinna tid, desto större blev riskerna. I en sådan där situation är placeringen värd för mycket för att sättas på spel, säger Tidemand och tillägger:

– Dessutom kan jag erkänna att vi tampades med några tekniska problem som höll oss tillbaka. Vi gav absolut inte upp tanken på att upprepa fjolårets seger men var medvetna om jobbet vi var här för att göra.

Stabilt

När lördagens asfaltskörning drog i gång var det en fortsatt tvekamp mellan de två Skodaförarna. Tjecken, som är en känd asfaltspeciallist, utmanade Tidemand rejält.

Värmlänningens körning var fortsatt stabil under söndagen och han tog två inledande sträcksegrar, hans fjärde och femte totalt under veckan. Men trots det blev det till slut Kopecky som fick ställa sig högst upp på prispallen. Segermarginalen blev 15 sekunder. På tredje plats kom ungraren Frigyes Turán, tätt följd av Jim van den Heuvel från Nederländerna och finländaren Teemu Suninen.

”Hoppats på seger”

Svensken var nöjd efter racet, men hade ändå hoppats på seger.

– Jag är glad att vi kunde prestera för att ge Skoda första och andra plats, det var det stora teammålet för helgen. Personligen hade jag hoppats på seger eftersom det här tyvärr innebär att chansen att vinna mästerskapet försvinner, men vi gjorde vårt bästa efter förutsättningarna. Vi slutar ändå med känslan på topp eftersom allt fungerade hundraprocentigt sista dagen. Erfarenheten vi har fått här kommer med all säkerhet till nytta, jag hoppas ju vara tillbaka här nästa år, säger Tidemand efter att tävlingen var avslutad.

Nästa WRC-tävling för Tidemand och Andersson är om två veckor, då Wales Raly GB avgörs.

  • Erik Dahlén