2016-10-16 21:26

2016-10-16 21:26

Lander bäst i Solsta cup

SKYTTE: "Över förväntan"

I helgen avgjordes luftpistoltävlingen Solsta cup. Tävlingen var även en del i den första omgången av Europacupen. Bäst kontroll på nerverna hade Per–Anders Lander från I2 SKF som vann tävlingen med sina 577 poäng.

Stämningen i skyttelokalen på Sundsta präglades av djup koncentration när skyttarna stod uppradade sida vid sida. Tävlingen avgjordes i sex serier där deltagarna kunde samla ihop sin totalpoäng. Landslagsmeriterade Per–Anders Lander skrapade ihop 577 poäng i match ett, vilket gav honom segern. Han skuggades av klubbkamraterna, tillika far och son Lars och Magnus Palmgren med 575 respektive 570 poäng.

– Det kändes väldigt bra, allt gick enligt planen och jag sköt stabilt, säger Per–Anders Lander.

Nerverna under kontroll

En av de viktigaste egenskaperna för att bli en bra skytt är att hålla sig lugn under press.

– Det är viktigt att kunna hålla sig till sin skottplan även när man blir nervös, det är något vi tränar mycket på. Vi försöker ofta ha någon sorts tävlingsmoment när vi tränar för att simulera tävlingsmomentet, säger tvåan i tävlingen, Lars Palmgren.

Rankingpoäng på spel

När Solsta cup var avgjord kunde deltagarna gå en valfri rankingmatch. Sverigerankingen avgörs av skyttarnas fyra bästa tävlingar under ett år. Per–Anders Lander fortsatte skjuta bra även i match 2, så bra att det blev ett nytt personligt rekord med 579 poäng.

– Jag måste säga att det här var över förväntan, jag hade inte räknat med att skjuta så bra så tidigt på luftpistolsäsongen. Det är kul att se hur man står sig mot andra svenska skyttar, säger Lander.

Viktigt att tävla ofta

Vad är nyckeln för att bli en bra tävlingsskytt?

– Jag tycker det är viktigt att tävla mycket och att utsätta sig för pressen ofta, man måste slappna av och ta ett skott i taget. Det gäller att inse att det inte är något farligt.

Bäst bland damerna blev Sara Palmgren, även hon från I2 SKF. Hennes total landade på 363 poäng.

Stämningen i skyttelokalen på Sundsta präglades av djup koncentration när skyttarna stod uppradade sida vid sida. Tävlingen avgjordes i sex serier där deltagarna kunde samla ihop sin totalpoäng. Landslagsmeriterade Per–Anders Lander skrapade ihop 577 poäng i match ett, vilket gav honom segern. Han skuggades av klubbkamraterna, tillika far och son Lars och Magnus Palmgren med 575 respektive 570 poäng.

– Det kändes väldigt bra, allt gick enligt planen och jag sköt stabilt, säger Per–Anders Lander.

Nerverna under kontroll

En av de viktigaste egenskaperna för att bli en bra skytt är att hålla sig lugn under press.

– Det är viktigt att kunna hålla sig till sin skottplan även när man blir nervös, det är något vi tränar mycket på. Vi försöker ofta ha någon sorts tävlingsmoment när vi tränar för att simulera tävlingsmomentet, säger tvåan i tävlingen, Lars Palmgren.

Rankingpoäng på spel

När Solsta cup var avgjord kunde deltagarna gå en valfri rankingmatch. Sverigerankingen avgörs av skyttarnas fyra bästa tävlingar under ett år. Per–Anders Lander fortsatte skjuta bra även i match 2, så bra att det blev ett nytt personligt rekord med 579 poäng.

– Jag måste säga att det här var över förväntan, jag hade inte räknat med att skjuta så bra så tidigt på luftpistolsäsongen. Det är kul att se hur man står sig mot andra svenska skyttar, säger Lander.

Viktigt att tävla ofta

Vad är nyckeln för att bli en bra tävlingsskytt?

– Jag tycker det är viktigt att tävla mycket och att utsätta sig för pressen ofta, man måste slappna av och ta ett skott i taget. Det gäller att inse att det inte är något farligt.

Bäst bland damerna blev Sara Palmgren, även hon från I2 SKF. Hennes total landade på 363 poäng.

  • Markus Strömberg