2016-10-13 11:35

2016-10-13 13:00

"Verkligen intressant"

LÄNGDSKIDÅKNING: Anrell om Johaug

”Stäng av alla norska skidåkare i två år. Minst.”
Det skrev NWT:s krönikör för två veckor sedan.
Nu uppger norska telegrambyrån NTB att norska skidstjärnan Therese Johaug har testats positivt för dopning.

”Jag har egentligen bara ett förslag nu, för att rädda skidsporten; stäng av alla norska skidåkare i två år. Minst. Stäng av dem som straff och som en chans för dem att rensa upp i sitt eget träsk av astmaexpresser och medicinmän”

Så skrev Lasse Anrell i en krönika i NWT den 1 oktober.

”Intressant”

På torsdagen domineras medierna av beskedet att längdskidstjärnan Therese Johaug, 28, har fastnat i en dopingkontroll. Enligt NRK har hon använt ett läppbalsam mot brännskador som innehållit den förbjudna substansen clostebol.

När NWT når Lasse Anrell känner han inte till nyheten, men konstaterar att han uppenbarligen var något på spåren:

– Nej, är det sant? Det var verkligen intressant. Men visst, jag har väl alltid legat steget före i analyser av samhället.

Din krönika rörde upp väldigt mycket känslor. Blev du överraskad?

– Nej, egentligen inte. Jag förstod väl när jag tog i så där hårt och krävde avstängning av alla, att jag hade trampat rätt i getingboet. Sen vet man ju inte vilket genomslag NWT har, men när Aftonbladet, VG och Expressen ringde förstod jag att jag kommit väldigt rätt, säger Lasse Anrell.

Om Therese Johaug skrev han bland annat:

”Hon har verkligen kommit undan billigt. Hela skidvärldens blonda lilla fästmö. Där har leendet stelnat som på en fuskare och en människa som trodde att hon var untouchable på grund av sitt förbunds storhet och sin egen trevlighet.”

Stort intresse

Anrell upprördes över de stora mängderna astmamedicin som bland annat Johaug stoppat i sig.

”Frisk som en nötskrika petade hon i sig shot efter shot av astmamedicin och sa att hon trodde det var jätteok.”

Lasse Anrell har därför länge förvånats över att ingen av de större medierna ”tagit tag” i ämnet.

– Det var helt obegripligt för mig. Längdskidåkning är ju också en av de stora tv-sporterna i Sverige och flera andra länder så jag visste ju att det finns enormt intresse för det här. Att det också låg rätt i tiden.

Har du fått reaktioner från skidvärlden?

– De flesta reaktionerna har varit från många läkare, med inblick i skidvärlden. De är upprörda just över att man ger läkemedel till friska människor. Man anser det oetiskt av de norska läkarna, men också av svenska läkare som är inblandade. De är jävligt upprörda över det, så därifrån har jag fått stort stöd.

Anrell har också fått reaktioner från människor från idrottsvärlden:

– De hakade på och tycker att om man kan stänga av en ryss för förkylningsmedicin, hur kan då norrmän får enorma doser av de här medicinerna. Det är ju helt sjukt, 70 till 80 procent av norska medaljörer kör på det här.

– För mig var det glasklart.

Varför tror du att ”ingen har tagit tag i det”, som du upplever det?

– Det svenska skidförbundet och även det internationella har varit flata. Norska skidförbundet är så otroligt starkt och dominerande, folk är livrädda för dem. Det svenska skidförbundet och de svenska journalisterna borde ha slagit näven i bordet.

– Men de är livrädda för norrmännen, trots att de håller på att döda sporten.

Lasse Anrell ska nu med stort intresse följa utvecklingen kring Therese Johaug:

– Ska bli väldigt intressant, det finns ju lite doping och så finns det mycket doping.

Johaug ”förkrossad”

Skidstjärnan själv känner sig orättvist anklagad:

– Jag är förkrossad och förtvivlad över att ha hamnat i den här svåra och för mig overkliga situationen. Jag tycker att det är orättvist och helt oförtjänt, även om jag är medveten om mitt ansvar för den medicin jag använder, säger Therese Johaug till norska NRK.

Johaug vann världscupen den senaste säsongen.

”Jag har egentligen bara ett förslag nu, för att rädda skidsporten; stäng av alla norska skidåkare i två år. Minst. Stäng av dem som straff och som en chans för dem att rensa upp i sitt eget träsk av astmaexpresser och medicinmän”

Så skrev Lasse Anrell i en krönika i NWT den 1 oktober.

”Intressant”

På torsdagen domineras medierna av beskedet att längdskidstjärnan Therese Johaug, 28, har fastnat i en dopingkontroll. Enligt NRK har hon använt ett läppbalsam mot brännskador som innehållit den förbjudna substansen clostebol.

När NWT når Lasse Anrell känner han inte till nyheten, men konstaterar att han uppenbarligen var något på spåren:

– Nej, är det sant? Det var verkligen intressant. Men visst, jag har väl alltid legat steget före i analyser av samhället.

Din krönika rörde upp väldigt mycket känslor. Blev du överraskad?

– Nej, egentligen inte. Jag förstod väl när jag tog i så där hårt och krävde avstängning av alla, att jag hade trampat rätt i getingboet. Sen vet man ju inte vilket genomslag NWT har, men när Aftonbladet, VG och Expressen ringde förstod jag att jag kommit väldigt rätt, säger Lasse Anrell.

Om Therese Johaug skrev han bland annat:

”Hon har verkligen kommit undan billigt. Hela skidvärldens blonda lilla fästmö. Där har leendet stelnat som på en fuskare och en människa som trodde att hon var untouchable på grund av sitt förbunds storhet och sin egen trevlighet.”

Stort intresse

Anrell upprördes över de stora mängderna astmamedicin som bland annat Johaug stoppat i sig.

”Frisk som en nötskrika petade hon i sig shot efter shot av astmamedicin och sa att hon trodde det var jätteok.”

Lasse Anrell har därför länge förvånats över att ingen av de större medierna ”tagit tag” i ämnet.

– Det var helt obegripligt för mig. Längdskidåkning är ju också en av de stora tv-sporterna i Sverige och flera andra länder så jag visste ju att det finns enormt intresse för det här. Att det också låg rätt i tiden.

Har du fått reaktioner från skidvärlden?

– De flesta reaktionerna har varit från många läkare, med inblick i skidvärlden. De är upprörda just över att man ger läkemedel till friska människor. Man anser det oetiskt av de norska läkarna, men också av svenska läkare som är inblandade. De är jävligt upprörda över det, så därifrån har jag fått stort stöd.

Anrell har också fått reaktioner från människor från idrottsvärlden:

– De hakade på och tycker att om man kan stänga av en ryss för förkylningsmedicin, hur kan då norrmän får enorma doser av de här medicinerna. Det är ju helt sjukt, 70 till 80 procent av norska medaljörer kör på det här.

– För mig var det glasklart.

Varför tror du att ”ingen har tagit tag i det”, som du upplever det?

– Det svenska skidförbundet och även det internationella har varit flata. Norska skidförbundet är så otroligt starkt och dominerande, folk är livrädda för dem. Det svenska skidförbundet och de svenska journalisterna borde ha slagit näven i bordet.

– Men de är livrädda för norrmännen, trots att de håller på att döda sporten.

Lasse Anrell ska nu med stort intresse följa utvecklingen kring Therese Johaug:

– Ska bli väldigt intressant, det finns ju lite doping och så finns det mycket doping.

Johaug ”förkrossad”

Skidstjärnan själv känner sig orättvist anklagad:

– Jag är förkrossad och förtvivlad över att ha hamnat i den här svåra och för mig overkliga situationen. Jag tycker att det är orättvist och helt oförtjänt, även om jag är medveten om mitt ansvar för den medicin jag använder, säger Therese Johaug till norska NRK.

Johaug vann världscupen den senaste säsongen.