2016-10-07 06:00

2016-10-07 06:00

"Tror alla är överens om att det ska vara lika fördelning"

IDROTT: RF:s förslag om kvotering

RF vill införa kvotering för att få mer jämställda styrelser.
– Man måste gå före på riksnivå, säger Malin Olin, ordförande i Värmlands idrottsförbund.

I torsdagens NWT berättade vi om Riksidrottsförbundets förslag om kvotering för att alla 71 specialidrottsförbund ska uppfylla målet från 2011 om minst 40 procent av varje kön i styrelserna. Målet skulle vara nått till RF-stämman i maj 2017, men det kommer inte att ske. Bara 26 av förbunden uppfyller kravet. I förslaget, som det ska röstas om på stämman, vill RF att de förbund som misslyckas ska straffas ekonomiskt, till exempel genom reducerade bidrag.

– Jag tror alla är överens om att det ska vara lika fördelning. Vi i Värmland har jobbat mycket med jämställdhetsfrågorna och skickade signalerna att målen inte kommer nås om man inte jobbar vidare mer aktivt än många gjort, säger Malin Olin, och berättar att VIF utbildat distriktsidrottsförbundens valberedningar i hur man får mer jämställda styrelser.

– Vi försöker också ha en diskussion om varför det är viktigt.

Skulle det gå att genomföra kvotering på distriktsnivå också?

– Klart att det skulle gå, men frågan är hur mycket jobb det skulle krävas, och om man ska ställa krav på det. Ju längre ner man kommer desto svårare är det över huvud taget att hitta folk som vill ställa upp och jobba ideellt.

Att döma av genomgången nedan lyckas distriktsförbunden olika väl med jämställdheten i styrelserna.

I torsdagens NWT berättade vi om Riksidrottsförbundets förslag om kvotering för att alla 71 specialidrottsförbund ska uppfylla målet från 2011 om minst 40 procent av varje kön i styrelserna. Målet skulle vara nått till RF-stämman i maj 2017, men det kommer inte att ske. Bara 26 av förbunden uppfyller kravet. I förslaget, som det ska röstas om på stämman, vill RF att de förbund som misslyckas ska straffas ekonomiskt, till exempel genom reducerade bidrag.

– Jag tror alla är överens om att det ska vara lika fördelning. Vi i Värmland har jobbat mycket med jämställdhetsfrågorna och skickade signalerna att målen inte kommer nås om man inte jobbar vidare mer aktivt än många gjort, säger Malin Olin, och berättar att VIF utbildat distriktsidrottsförbundens valberedningar i hur man får mer jämställda styrelser.

– Vi försöker också ha en diskussion om varför det är viktigt.

Skulle det gå att genomföra kvotering på distriktsnivå också?

– Klart att det skulle gå, men frågan är hur mycket jobb det skulle krävas, och om man ska ställa krav på det. Ju längre ner man kommer desto svårare är det över huvud taget att hitta folk som vill ställa upp och jobba ideellt.

Att döma av genomgången nedan lyckas distriktsförbunden olika väl med jämställdheten i styrelserna.

Kvinnor och män i styrelser

Fördelning i styrelser i Värmlands idrottsförbund och några av distriktets specialidrottsförbund:

Värmlands idrottsförbund: 5 kvinnor–7 män (41,67 procent kvinnor). Ordförande kvinna.

Fotboll: 2 kvinnor–7 män (22,22). Ordf. kvinna.

Innebandy: 3 kvinnor–4 män (42,86). Ordf. kvinna.

Ishockey: 2 kvinnor–8 män (20). Ordf. man.

Bandy: 2 kvinnor–6 män (25). Ordf. man.

Friidrott: 4 kvinnor–3 män (42,86 män). Ordf. man.

Ridsport: 6 kvinnor–1 man (14,29 män). Ordf. man.

Handboll: 2 kvinnor–7 män (22,22) Ordf. man.

Basket (mellansvenska): 1 kvinna–4 män (20). Ordf. man.

Gymnastik (mellansvenska): 4 kvinnor–3 män (42,86 män). Ordf. kvinna.

Karate (mellansvenska): 0 kvinnor–5 män (0). Ordf. man.

Bordtennis: 0 kvinnor–6 män (0). Ordf. man.

Tennis (västsvenska): 1 kvinna–6 män (14,29). Ordf. man.

Simning (västsv.): 3 kvinnor–4 män (42,86). Ordf. kvinna.

Styrkelyft (v Svealand): 0 kvinnor–fem män (0). Ordf. man.