2016-10-07 06:00

2016-10-07 06:00

"En härlig utmaning"

CURLING: Jakten på en OS-plats har börjat

Karlstads nya mixedcurlinglag har inlett satsningen på att ta en OS-plats 2018.
– Det är en härlig utmaning, säger James Dryburgh.

Spelpartnern Sara Carlsson tog initiativet. Hon är visserligen skipper i Karlstads elitseriecomebackande damlag, men det är åtminstone nu i början ingen internationell satsning. Sara vill förverkliga drömmen om att spela OS när mixeddubbel har premiär på programmet i Sydkorea 2018.

Hur blev ni två ett par?

– Jag gjorde någon typ av registrering i våras över vilka bra herrcurlare det finns i Sverige, säger Sara.

Det verkar vara något av ett drömlag.

– Vi kallar oss Greenteam, säger James och skrattar.

Namnet syftar på matchställets färg.

41-årige James, med skotskt ursprung, bor i Stockholm och Sara, 29, i Karlstad.

Hur mycket tränar ni tillsammans?

– Så ofta vi kan. Nu kör vi ett pass i veckan, men vi lägger också pass själva. När vi är tillsammans fokuserar på kvalitet och detaljer, säger James.

Tidernas första elitserie i mixeddubbelcurling (åtta lag) startar med sammandrag ett av två i Sundsvall den 4–6 november.

Karlstadsduons förberedelser bådar gott. Det blev seger i de tre första träningsmatcherna, däribland över Anette Norberg och Vincent Stenberg som är blivande elitseriemotstånd och potentiellt hot i kampen om OS-platsen. Ett annat är Per och Camilla Noreen, som spelade VM i Karlstad i våras och missade slutspel.

Det är ett nålsöga att passera för att representera Sverige i Pyeongchang.

– Först måste man bli topp två i elitserien, sen bästa internationella laget av de två för att få spela VM och sen behöver nog Sverige ta medalj på VM för att få en OS-plats, och gör vi det är vi där, säger Sara och får det att låta tämligen enkelt.

– I teorin är det enkelt. Men det är en härlig utmaning, för det känns som vi inte har något att förlora. Det finns bara en väg att ta och då ska vi ta den, säger James, som upplevt några OS, två som coach för Danmark (Vancouver 2010 och Sotji 2014) och ett som spelare för Skottland (Nagano 1998) i brodern Douglas lag (sjua).

– Men jag spelade bara en sten. Jag känner mig oerhört motiverad för den här satsningen tillsammans med Sara och att spela för Sverige.

Det måste vara perfekt att spela ihop med en skotte?

– Ja, han har det i blodet, säger Sara.

– Det kan man säga att jag har. Jag har spelat länge. Det här är mitt 33:e år.

Spelpartnern Sara Carlsson tog initiativet. Hon är visserligen skipper i Karlstads elitseriecomebackande damlag, men det är åtminstone nu i början ingen internationell satsning. Sara vill förverkliga drömmen om att spela OS när mixeddubbel har premiär på programmet i Sydkorea 2018.

Hur blev ni två ett par?

– Jag gjorde någon typ av registrering i våras över vilka bra herrcurlare det finns i Sverige, säger Sara.

Det verkar vara något av ett drömlag.

– Vi kallar oss Greenteam, säger James och skrattar.

Namnet syftar på matchställets färg.

41-årige James, med skotskt ursprung, bor i Stockholm och Sara, 29, i Karlstad.

Hur mycket tränar ni tillsammans?

– Så ofta vi kan. Nu kör vi ett pass i veckan, men vi lägger också pass själva. När vi är tillsammans fokuserar på kvalitet och detaljer, säger James.

Tidernas första elitserie i mixeddubbelcurling (åtta lag) startar med sammandrag ett av två i Sundsvall den 4–6 november.

Karlstadsduons förberedelser bådar gott. Det blev seger i de tre första träningsmatcherna, däribland över Anette Norberg och Vincent Stenberg som är blivande elitseriemotstånd och potentiellt hot i kampen om OS-platsen. Ett annat är Per och Camilla Noreen, som spelade VM i Karlstad i våras och missade slutspel.

Det är ett nålsöga att passera för att representera Sverige i Pyeongchang.

– Först måste man bli topp två i elitserien, sen bästa internationella laget av de två för att få spela VM och sen behöver nog Sverige ta medalj på VM för att få en OS-plats, och gör vi det är vi där, säger Sara och får det att låta tämligen enkelt.

– I teorin är det enkelt. Men det är en härlig utmaning, för det känns som vi inte har något att förlora. Det finns bara en väg att ta och då ska vi ta den, säger James, som upplevt några OS, två som coach för Danmark (Vancouver 2010 och Sotji 2014) och ett som spelare för Skottland (Nagano 1998) i brodern Douglas lag (sjua).

– Men jag spelade bara en sten. Jag känner mig oerhört motiverad för den här satsningen tillsammans med Sara och att spela för Sverige.

Det måste vara perfekt att spela ihop med en skotte?

– Ja, han har det i blodet, säger Sara.

– Det kan man säga att jag har. Jag har spelat länge. Det här är mitt 33:e år.

Mixeddubbel

Spelet: En man och en kvinna i varje lag. Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång (åtta plus eventuell skiljeomgång). De två positionerna är att antingen spela sten ett och fem, eller de tre stenarna i mitten. Spelarna får byta positioner mellan omgångarna. Båda spelarna får sopa.

Vägen till OS: Elitseriesammandrag 1 i Sundsvall 21–23 oktober, elitseriesammandrag 2 plus slutspel i Danderyd 4–6 november, superserie (eventuellt) med topp två från elitserien och ett wildcardlag den 17–18 december (om inget wildcard delas ut spelas ingen superserie), VM-uttagning för topp två från superserie eller elitserie genom tre utvalda internationella tävlingar under december–mars, VM i Lethbridge i Kanada 22–29 april 2017. Medalj krävs för att Sverige sa ta en plats i OS i Pyeongchang i Sydkorea 9–25 februari 2018.