2016-10-01 06:00

2016-10-01 06:00

FBK-spelaren tränar Braekhus

BOXNING: "Cecilia kände att hon var dåligt tränad i våras. Hon fick kontakt med mig genom några bekanta"

I kväll smäller det i Oslo Spectrum. Då försvarar världens bästa kvinnliga boxare, Cecilia Braekhus, sina fyra mästarbälten. För första gången hemma i Norge.
Första proffsmatchen i landet sedan förbudet trädde i kraft 1981. Braekhus gör det med en före detta FBK-spelare som fystränare.

– Cecilia kände att hon var dåligt tränad i våras. Hon fick kontakt med mig genom några gemensamma bekanta, berättar Anders Myrvold, 40.

Minns du norrmannen Myrvold? Han kom till Karlstad som talangfull junior och bodde här mellan 1992 och 1994. Sedan bar det ända till NHL. Han avslutade karriären 2011.

– Åren i Karlstad var de roligaste jag upplevt. En fantastisk hockeystad och gemenskapen var underbar. Jag lärde mig mycket och fick kompisar för livet.

Via AHL hamnade den norske tuffingen så småningom i NHL. Han blev klubbkompis med Peter Forsberg i Colorado och spelade även med Detroit, Boston och NY Islanders. Totalt 33 NHL-matcher.

Tunga år med droger

Men det roliga tog slut när Myrvold greps med kokain.

– Hela livet rasade. Jag hade några riktigt tunga år med mycket strul, festande, skandaler, förstasidor och svarta rubriker. Jag var verkligen illa ute. Men jag tog tag i mina problem. Jag har varit drogfri länge och har inte druckit en droppe alkohol heller sedan fyra år tillbaka. Det är mitt livs största seger.

I stället blev han en uppskattad personlig tränare och startade framgångsrika företaget Camp Myrvold i Oslo.

– Jag åker bland annat ut på arbetsplatser i Oslo och tränar de anställda. En lönsam business.

I juni engagerades han av världens bästa kvinnliga boxare, Cecilia Braekhus.

Norskan vann sin senaste match, i februari, men var långtifrån i toppform.

– Jag är inte stolt över min form. Jag vill inte ljuga för norska folket, sa hon då.

Var i dålig form

Braekhus förklaring var att hon hade lagt mycket tid på strategimöten, kampen om att tillåta proffsboxning i Norge, lyxhotell och godispåsar.

– Plötsligt var jag i väldigt dålig form. Jag kom bort från där jag ville vara.

Det var så Myrvold kom in i bilden.

– Jättekul. En väldigt spännande resa. Det här påminde om när NHL-proffset förbereder sig inför en säsong. Jag la upp en plan över tre månader, fram till september då det handlat om sparring. Vi har kört riktigt tunga pass med tonvikt på kondition, maxstyrka och explosivitet. Jag ville ge Cecilia en ”knock out-kropp”.

Det ska Braekhus nu lägga till sin eminenta teknik.

– Hon har gjort jobbet och är i riktigt bra skick.

Braekhus, som förresten fyllde 35 i onsdags, berättar själv:

– Vi hade en period när Anders placerade 15 kilo på min rygg, bad mig stå rakt upp som en planka och så slog han mig i magen. Då tänkte jag: Yes, nu kör vi! Det har varit en riktig ”bootcamp”.

Myrvold har testat boxning själv, tillsammans med FBK-profilen Ole Kristian Tollefsen.

Tror på knock

– Vi tränade tillsammans med förre norske proffsboxaren Roar Petajamaa, som gick 15 matcher och vann alla på 90-talet. Jag körde alltid boxningsträning sommartid.

10 000 ser VM-fighten i Spectrum i kväll. Tittarrekordet för norsk TV hänger löst. Braekhus och motståndaren Ann-Sophie Mathis från Frankrike möttes för fyra år sedan i Danmark. Då vann norskan på poäng i en match som anses vara en av de allra bästa i damboxningens historia.

Mathis är farlig och slår stenhårt. 23 av hennes 27 segermatcher slutade med knock. Fransyskan har bara förlorat tre gånger.

Hur slutar fighten?

– Mitt drömscenario är att vi får se en riktig bra fight och att Mathis går i golvet i sjunde ronden. Det gäller bara att Cecilia inte blir överladdad nu när hon får boxas hemma i Norge för första gången. Det är mycket tack vare henne som proffsboxningen blev tillåten här igen, säger Myrvold.

Vinnaren i matchen möter svenskan Klara Svensson.

– Cecilia kände att hon var dåligt tränad i våras. Hon fick kontakt med mig genom några gemensamma bekanta, berättar Anders Myrvold, 40.

Minns du norrmannen Myrvold? Han kom till Karlstad som talangfull junior och bodde här mellan 1992 och 1994. Sedan bar det ända till NHL. Han avslutade karriären 2011.

– Åren i Karlstad var de roligaste jag upplevt. En fantastisk hockeystad och gemenskapen var underbar. Jag lärde mig mycket och fick kompisar för livet.

Via AHL hamnade den norske tuffingen så småningom i NHL. Han blev klubbkompis med Peter Forsberg i Colorado och spelade även med Detroit, Boston och NY Islanders. Totalt 33 NHL-matcher.

Tunga år med droger

Men det roliga tog slut när Myrvold greps med kokain.

– Hela livet rasade. Jag hade några riktigt tunga år med mycket strul, festande, skandaler, förstasidor och svarta rubriker. Jag var verkligen illa ute. Men jag tog tag i mina problem. Jag har varit drogfri länge och har inte druckit en droppe alkohol heller sedan fyra år tillbaka. Det är mitt livs största seger.

I stället blev han en uppskattad personlig tränare och startade framgångsrika företaget Camp Myrvold i Oslo.

– Jag åker bland annat ut på arbetsplatser i Oslo och tränar de anställda. En lönsam business.

I juni engagerades han av världens bästa kvinnliga boxare, Cecilia Braekhus.

Norskan vann sin senaste match, i februari, men var långtifrån i toppform.

– Jag är inte stolt över min form. Jag vill inte ljuga för norska folket, sa hon då.

Var i dålig form

Braekhus förklaring var att hon hade lagt mycket tid på strategimöten, kampen om att tillåta proffsboxning i Norge, lyxhotell och godispåsar.

– Plötsligt var jag i väldigt dålig form. Jag kom bort från där jag ville vara.

Det var så Myrvold kom in i bilden.

– Jättekul. En väldigt spännande resa. Det här påminde om när NHL-proffset förbereder sig inför en säsong. Jag la upp en plan över tre månader, fram till september då det handlat om sparring. Vi har kört riktigt tunga pass med tonvikt på kondition, maxstyrka och explosivitet. Jag ville ge Cecilia en ”knock out-kropp”.

Det ska Braekhus nu lägga till sin eminenta teknik.

– Hon har gjort jobbet och är i riktigt bra skick.

Braekhus, som förresten fyllde 35 i onsdags, berättar själv:

– Vi hade en period när Anders placerade 15 kilo på min rygg, bad mig stå rakt upp som en planka och så slog han mig i magen. Då tänkte jag: Yes, nu kör vi! Det har varit en riktig ”bootcamp”.

Myrvold har testat boxning själv, tillsammans med FBK-profilen Ole Kristian Tollefsen.

Tror på knock

– Vi tränade tillsammans med förre norske proffsboxaren Roar Petajamaa, som gick 15 matcher och vann alla på 90-talet. Jag körde alltid boxningsträning sommartid.

10 000 ser VM-fighten i Spectrum i kväll. Tittarrekordet för norsk TV hänger löst. Braekhus och motståndaren Ann-Sophie Mathis från Frankrike möttes för fyra år sedan i Danmark. Då vann norskan på poäng i en match som anses vara en av de allra bästa i damboxningens historia.

Mathis är farlig och slår stenhårt. 23 av hennes 27 segermatcher slutade med knock. Fransyskan har bara förlorat tre gånger.

Hur slutar fighten?

– Mitt drömscenario är att vi får se en riktig bra fight och att Mathis går i golvet i sjunde ronden. Det gäller bara att Cecilia inte blir överladdad nu när hon får boxas hemma i Norge för första gången. Det är mycket tack vare henne som proffsboxningen blev tillåten här igen, säger Myrvold.

Vinnaren i matchen möter svenskan Klara Svensson.