2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Framgångsrika 62:or tillbaka i Värmland

IDROTTSHISTORIA: "Blir rörd när jag tittar tillbaka"

Ann–Louise Skoglund och Kicki Johansson är två av alla tiders mest framgångsrika värmländska idrottare.
Nu kom de tillbaka till gamla hemlandskapet för att berätta om sina karriärer.

Återblickarna skedde på Värmlands idrottshistoriska sällskaps kafékväll i Seniorernas hus i Karlstad. Intresset var stort, salen var så gott som fullsatt när Skoglund och Johansson berättade om sina respektive idrottsliv.

Många i publiken var märkbart berörda när filmer från gamla mästerskap och matcher spelades upp, inte minst huvudpersonerna själva.

– Jag blir alltid lite rörd när jag tittar tillbaka på vissa ögonblick i karriären. När man var mitt uppe i det förstod jag inte riktigt hur stora vissa saker var. Nu i efterhand är jag väldigt stolt, säger Kicki Johansson.

Imponerande meritlista

Johansson är den mest meriterade svenska basketspelaren någonsin och hon är fortfarande innehavare av flera poängrekord. Karriärens höjdpunkt är resan hon gjorde tillsammans med Arvika Basket, Johansson ledde laget till fem SM–guld och en andraplats i Europacupen 1991.

– När Arvika kontaktade mig så spelade jag i Södertälje som på den tiden var Sveriges bästa lag, men jag kände mig klar där och ville ha en ny utmaning. Det blev en helt fantastisk tid i Arvika och det var extra kul att lyckas hemma i Värmland, berättar Kicki Johansson, som växte upp i Kristinehamn.

Långvarigt rekord

Ann–Louise Skoglund har även hon en fulltecknad meritlista, och när filmen från hennes EM-guldlopp i Aten spelades upp var stämningen i lokalen på topp.

Skoglund har fortfarande det svenska rekordet på 400 meter häck med tiden 54,15, men känslan inför det är lite tudelad.

– Självklart är jag stolt över den prestationen men samtidigt vore det kul om det kom fram någon ny duktig löpare. Just nu ser inte återväxten så bra ut, men det kan gå fort om det väl dyker upp någon som är talangfull, säger Skoglund.

Berömde Karlsson

Hon var själv en stor talang och tränades från tidig ålder av friidrottstränaren och före detta förbundskaptenen Ulf Karlsson.

– Ulf var min tränare i alla år och har betytt oerhört mycket. Många byter tränare oftare men det fanns aldrig någon anledning för mig att göra det.

Meritlistan talar för att det var ett klokt beslut av värmländskan.

Återblickarna skedde på Värmlands idrottshistoriska sällskaps kafékväll i Seniorernas hus i Karlstad. Intresset var stort, salen var så gott som fullsatt när Skoglund och Johansson berättade om sina respektive idrottsliv.

Många i publiken var märkbart berörda när filmer från gamla mästerskap och matcher spelades upp, inte minst huvudpersonerna själva.

– Jag blir alltid lite rörd när jag tittar tillbaka på vissa ögonblick i karriären. När man var mitt uppe i det förstod jag inte riktigt hur stora vissa saker var. Nu i efterhand är jag väldigt stolt, säger Kicki Johansson.

Imponerande meritlista

Johansson är den mest meriterade svenska basketspelaren någonsin och hon är fortfarande innehavare av flera poängrekord. Karriärens höjdpunkt är resan hon gjorde tillsammans med Arvika Basket, Johansson ledde laget till fem SM–guld och en andraplats i Europacupen 1991.

– När Arvika kontaktade mig så spelade jag i Södertälje som på den tiden var Sveriges bästa lag, men jag kände mig klar där och ville ha en ny utmaning. Det blev en helt fantastisk tid i Arvika och det var extra kul att lyckas hemma i Värmland, berättar Kicki Johansson, som växte upp i Kristinehamn.

Långvarigt rekord

Ann–Louise Skoglund har även hon en fulltecknad meritlista, och när filmen från hennes EM-guldlopp i Aten spelades upp var stämningen i lokalen på topp.

Skoglund har fortfarande det svenska rekordet på 400 meter häck med tiden 54,15, men känslan inför det är lite tudelad.

– Självklart är jag stolt över den prestationen men samtidigt vore det kul om det kom fram någon ny duktig löpare. Just nu ser inte återväxten så bra ut, men det kan gå fort om det väl dyker upp någon som är talangfull, säger Skoglund.

Berömde Karlsson

Hon var själv en stor talang och tränades från tidig ålder av friidrottstränaren och före detta förbundskaptenen Ulf Karlsson.

– Ulf var min tränare i alla år och har betytt oerhört mycket. Många byter tränare oftare men det fanns aldrig någon anledning för mig att göra det.

Meritlistan talar för att det var ett klokt beslut av värmländskan.

  • Markus Strömberg

Kicki Johansson

Född: I Kristinehamn 1962.

Sport: Basket.

Idrottsmeriter: 190 landskamper, nio SM–guld, Europacupfinal 1991.

Gör nu: Fritidschef i Huddinge kommun.

Ann-Louise Skoglund

Född: I Molkom 1962.

Sport: Friidrott.

Idrottsmeriter: EM–guld på 400 meter häck 1982. Svensk rekordhållare på 400 meter häck med tiden 54,15. 35 SM–guld.

Gör nu: Ledamot i Sveriges olympiska kommitté

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.