2016-09-08 06:00

2016-09-08 06:00

SM-guldet nära för Linus Östlund

MOTOR: Chans till flera värmländska SM-medaljer när crosskart-SM avgörs

Förra året vann Finnskoga MK:s Linus Östlund JSM-guld i 125cc. Som förstaårssenior och debutant i 250-klassen har han 15 poängs totalledning inför avslutningen i Arboga kommande helg. I 650-klassen finns tre värmlänningar i topp inför avgörandet.

16-årige Östlund är själv lite förvånad över hur snabbt han hittat rätt i den nya bilen, som självklart har en motor med större effekt, men också en annan typ av däck.

– I 125-klassen var det toppvarv på motorn nästan hela tiden. Den här motorn har mer bottenkraft, man måste köra med mer känsla och det krävs mer av den som kör. Det har verkligen gått över förväntan under säsongen, men jag kände mig snabbt hemma i bilen och vi har inte haft några egentliga problem, säger Linus Östlund.

Om totaltvåan Markus Andersson vinner i Strängnäs måste 16-årige Linus Östlund knipa minst en åttondeplats i Strängnäs för att bärga SM-guldet. MK Rattens Oliver Solberg, som också gör sitt debutår i klassen, är trea i sammandraget.

– Min styrka som förare är att jag är lugn och tänker mig för när jag kör. Försöker köra med insidan av huvudet, men visst, ibland blir det med utsidan, säger Linus och skrattar.

Östlund har två segrar, en andraplats och två tredjeplaceringar den här säsongen, årets sämsta notering är en elfteplats på hemmaplan i Höljes.

– Det var säsongens stora besvikelse. Jag hade vunnit 125-klassen i Höljes två år i rad, men den här gången ville det sig inte. Jag hade kanske inte trott att jag skulle vinna min klass i år, men jag hade velat komma till A-final.

Den unge talangen räknar med att köra crosskart ytterligare några år framöver, men på sikt vill han byta till större fordon.

– Det jag drömmer om är självklart rallycross. Men nu kör jag 250 och det gör jag nog nästa säsong också, men det finns ju även en 650-klass samt Xtreme, säger Linus Östlund.

I 650-klassen är det bäddat för ett värmländskt SM-guld. Frågan är bara om det ska gå till Säffle MC och Andreas Carlsson, som leder serien. Eller till Årjäng MK:s Per Björnsson som är 14 poäng efter inför avslutningen. Trea och med 17 poäng upp till förstaplatsen ligger Torsbys och MK Rattens Jimmie Walfridson.

16-årige Östlund är själv lite förvånad över hur snabbt han hittat rätt i den nya bilen, som självklart har en motor med större effekt, men också en annan typ av däck.

– I 125-klassen var det toppvarv på motorn nästan hela tiden. Den här motorn har mer bottenkraft, man måste köra med mer känsla och det krävs mer av den som kör. Det har verkligen gått över förväntan under säsongen, men jag kände mig snabbt hemma i bilen och vi har inte haft några egentliga problem, säger Linus Östlund.

Om totaltvåan Markus Andersson vinner i Strängnäs måste 16-årige Linus Östlund knipa minst en åttondeplats i Strängnäs för att bärga SM-guldet. MK Rattens Oliver Solberg, som också gör sitt debutår i klassen, är trea i sammandraget.

– Min styrka som förare är att jag är lugn och tänker mig för när jag kör. Försöker köra med insidan av huvudet, men visst, ibland blir det med utsidan, säger Linus och skrattar.

Östlund har två segrar, en andraplats och två tredjeplaceringar den här säsongen, årets sämsta notering är en elfteplats på hemmaplan i Höljes.

– Det var säsongens stora besvikelse. Jag hade vunnit 125-klassen i Höljes två år i rad, men den här gången ville det sig inte. Jag hade kanske inte trott att jag skulle vinna min klass i år, men jag hade velat komma till A-final.

Den unge talangen räknar med att köra crosskart ytterligare några år framöver, men på sikt vill han byta till större fordon.

– Det jag drömmer om är självklart rallycross. Men nu kör jag 250 och det gör jag nog nästa säsong också, men det finns ju även en 650-klass samt Xtreme, säger Linus Östlund.

I 650-klassen är det bäddat för ett värmländskt SM-guld. Frågan är bara om det ska gå till Säffle MC och Andreas Carlsson, som leder serien. Eller till Årjäng MK:s Per Björnsson som är 14 poäng efter inför avslutningen. Trea och med 17 poäng upp till förstaplatsen ligger Torsbys och MK Rattens Jimmie Walfridson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.