2016-08-08 22:48

2016-08-08 22:48

Hammaröpar till junior-VM

DANS: "Kapacitet för pallen"

När junior-VM i boogie woogie avgörs den 12 augusti, i tyska Stuttgart, kommer det finnas två värmländska par på dansgolvet. Gustav Lundberg tillsammans med Evelina Takman, samt Hampus Falk och Emilia Ivarsson heter de uttagna.

De bägge paren tävlar för Dancing Team Club Hammarö, där de tränas av förbundskaptenen för boogie woogie-landslaget, Mats Ivarsson. Det är inte eftersom att paren har förbundskaptenen som tränare som de blivit uttagna dock.

– Nej, verkligen inte, haha. Vi går efter en internationell rankinglista, där ligger både Gustav och Evelina, samt Hampus och Emilia bland de tio bästa. Det gör dem automatiskt uttagna, förklarar Ivarsson, och tillägger:

– Det är fem par totalt som åker ner till Stuttgart. Vi på förbundet går mycket på rankinglistan när vi tar ut paren, men om det är jämt mellan två par kollar vi på attityden, hur mycket tid de lägger ner och sådant som vi känner är relevant.

Mästerskapsrutin

Trots att ingen av dansarna har hunnit fylla 18 år saknas det inte mästerskapsrutin hos någon av dem.

– Gustav och Evelina har tävlat i både JVM och JEM innan, och Hampus och Emilia var med på JVM förra året. Så det finns definitivt kapacitet för både paren att nå pallen.

Mästerskapet är ett av de jämnaste på länge, enligt Ivarsson, och förbundskaptenen har därför inga stora förväntningar på sina adepter.

– Det kan gå hur som helst. Har de en bra dag kan det räcka till pallen, men det är otroligt öppet tycker jag. Det är dansare från alla möjliga länder som kan vara med och slåss om segern. Men till semifinal ska bägge paren klara av att gå, oavsett.

Vad betyder det för en klubb som Hammarö att få med två par till JEM?

– Det betyder givetvis jättemycket. Det inspirerar garanterat många yngre dansare att satsa. Det är rätt fantastsikt att en klubb från en kommun med 15 000 invånare kan få fram så skickliga dansare.

De bägge paren tävlar för Dancing Team Club Hammarö, där de tränas av förbundskaptenen för boogie woogie-landslaget, Mats Ivarsson. Det är inte eftersom att paren har förbundskaptenen som tränare som de blivit uttagna dock.

– Nej, verkligen inte, haha. Vi går efter en internationell rankinglista, där ligger både Gustav och Evelina, samt Hampus och Emilia bland de tio bästa. Det gör dem automatiskt uttagna, förklarar Ivarsson, och tillägger:

– Det är fem par totalt som åker ner till Stuttgart. Vi på förbundet går mycket på rankinglistan när vi tar ut paren, men om det är jämt mellan två par kollar vi på attityden, hur mycket tid de lägger ner och sådant som vi känner är relevant.

Mästerskapsrutin

Trots att ingen av dansarna har hunnit fylla 18 år saknas det inte mästerskapsrutin hos någon av dem.

– Gustav och Evelina har tävlat i både JVM och JEM innan, och Hampus och Emilia var med på JVM förra året. Så det finns definitivt kapacitet för både paren att nå pallen.

Mästerskapet är ett av de jämnaste på länge, enligt Ivarsson, och förbundskaptenen har därför inga stora förväntningar på sina adepter.

– Det kan gå hur som helst. Har de en bra dag kan det räcka till pallen, men det är otroligt öppet tycker jag. Det är dansare från alla möjliga länder som kan vara med och slåss om segern. Men till semifinal ska bägge paren klara av att gå, oavsett.

Vad betyder det för en klubb som Hammarö att få med två par till JEM?

– Det betyder givetvis jättemycket. Det inspirerar garanterat många yngre dansare att satsa. Det är rätt fantastsikt att en klubb från en kommun med 15 000 invånare kan få fram så skickliga dansare.

  • Erik Dahlén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.