2016-08-03 14:30

2016-08-03 14:30

André klar för VM-debut

ULTRALÖPNING: Springer mellan 20 och 25 mil – varje vecka

Götas ultralöpare André Rangelind har fått ett kul besked.
– Jag är uttagen till VM på 100 kilometer i Los Alcazares i Spanien 27 november. Det var mitt stora mål.
André har gjort en kometkarriär.
– Jag började med ultralöpning ifjol.

Veckodosen är grymt imponerande. André avverkar en sträcka motsvarande Karlstad-Göteborg.

– Jag springer mellan 20 och 25 mil varje vecka.

I mitten av juli tog han sitt första SM-guld på 100 kilometer. André sprang de tio milen på sex timmar, 51 minuter och 21 sekunder och besegrade tvåan, Elov Olsson från Ockelbo, med sex och en halv minut. André varvade faktiskt värste konkurrenten efter dryga sex mil. Tidigare i år, i april, slog han nordiska rekordet i sextimmarslöpning, i Borlänge.

– Jag hann med drygt nio mil.

Götisten bytte spår ifjol.

– Tidigare låg mitt fokus på 5000, 10000 och halvmara. Jag fick inte ut det jag ville och började satsa på ultralöpning istället. Det visade sig vara min grej. Jättekul att jag blev uttagen till VM. Mitt stora mål är att vara som allra bäst på VM.

André debuterade i SM på 100 kilometer ifjol. Då slutade det illa. Resan tog slut efter åtta mil. Götisten svimmade och vaknade upp i ambulansen!

Han lärde sig av den dyrköpta läxan. Nu var André betydligt bättre förberedd och drack och åt varannan kilometer. Han var sliten efter tre mil och fick sänka farten lite. Sedan flöt det på väldigt bra ända in till målsnöret. Målsättningen att ta sig runt på under sju timmar klarade han sig galant.

Fyra svenska herrar och två damer är uttagna till VM i Los Alcazares. André sätter målet högt.

– Jag har chans på topp tio eller bättre. Springer jag på 6,40 har jag chans på topp fem. Personbästat som jag satte på SM är 6.51. I lagtävlingen kan det mycket väl bli medalj. Sverige har ett väldigt starkt lag.

Hur ser tiden ut fram till avresan?

– Jag springer några kortare lopp, Vasastafetten och Tjurruset. Mitt fokus ligger helt på träningen nu. Jag ska ligga och nöta längd och även få in tävlingsfarten.

25 mil i veckan! Hur pallar man för det?

– Visst är det jobbigt både mentalt och fysiskt. Jag väljer ofta mjuka underlag i skogen och kör inte så mycket på fart utan ligger mest och nöter. Känner jag mig sliten någon dag tar jag fram cykeln i stället.

Veckodosen är grymt imponerande. André avverkar en sträcka motsvarande Karlstad-Göteborg.

– Jag springer mellan 20 och 25 mil varje vecka.

I mitten av juli tog han sitt första SM-guld på 100 kilometer. André sprang de tio milen på sex timmar, 51 minuter och 21 sekunder och besegrade tvåan, Elov Olsson från Ockelbo, med sex och en halv minut. André varvade faktiskt värste konkurrenten efter dryga sex mil. Tidigare i år, i april, slog han nordiska rekordet i sextimmarslöpning, i Borlänge.

– Jag hann med drygt nio mil.

Götisten bytte spår ifjol.

– Tidigare låg mitt fokus på 5000, 10000 och halvmara. Jag fick inte ut det jag ville och började satsa på ultralöpning istället. Det visade sig vara min grej. Jättekul att jag blev uttagen till VM. Mitt stora mål är att vara som allra bäst på VM.

André debuterade i SM på 100 kilometer ifjol. Då slutade det illa. Resan tog slut efter åtta mil. Götisten svimmade och vaknade upp i ambulansen!

Han lärde sig av den dyrköpta läxan. Nu var André betydligt bättre förberedd och drack och åt varannan kilometer. Han var sliten efter tre mil och fick sänka farten lite. Sedan flöt det på väldigt bra ända in till målsnöret. Målsättningen att ta sig runt på under sju timmar klarade han sig galant.

Fyra svenska herrar och två damer är uttagna till VM i Los Alcazares. André sätter målet högt.

– Jag har chans på topp tio eller bättre. Springer jag på 6,40 har jag chans på topp fem. Personbästat som jag satte på SM är 6.51. I lagtävlingen kan det mycket väl bli medalj. Sverige har ett väldigt starkt lag.

Hur ser tiden ut fram till avresan?

– Jag springer några kortare lopp, Vasastafetten och Tjurruset. Mitt fokus ligger helt på träningen nu. Jag ska ligga och nöta längd och även få in tävlingsfarten.

25 mil i veckan! Hur pallar man för det?

– Visst är det jobbigt både mentalt och fysiskt. Jag väljer ofta mjuka underlag i skogen och kör inte så mycket på fart utan ligger mest och nöter. Känner jag mig sliten någon dag tar jag fram cykeln i stället.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.