2016-07-28 18:18

2016-07-28 18:18

Dimman spelade Jan ett spratt

ORIENTERING: Helikoptern kunde inte lyfta

Den fjärde etappen på O-ringen blev också den mest utslagsgivande.
En kraftig dimma påverkade möjligheterna att hitta rätt.
Just dimman spelade Jan Fogelberg, ledaren i H70-klassen, ett rejält spratt.

Jan var på väg till sin fjärde kontroll och tänkte springa till den via en på kartan markerad vätskestation. Vätskan skulle flygas ut med helikopter på fjället. Men till följd av dimman kunde inte helikoptern lyfta. Någon vätskestation fanns därför inte när Jan skulle använda den till hjälp för att hitta sin kontroll.Så i stället för en enkel kontrolltagning blev det en miss på någon minut och en förlorad etappvinst. Jan var nämligen bara 17 sekunder efter vinnaren.

Nu spelar det förmodligen inte detta någon större roll i det stora hela. Jan behåller sin ledning inför slutetappen under fredagen.

Det är inte så ofta som vädret påverkar en orienteringstävling så mycket som skedde under O-ringens fjärde etapp. De tidigare startande hade att brottas med regn och dimma medan de senare hade fin sikt över fjället. Nu var det inte enbart dimman som gjorde tävlingen svårorienterad. Det var också den tekniskt klurigaste etappen.

Sänkan sänkte

16-årige Lukas Olm från Kils OK hade fram till sin fjärde sista kontroll i stort sett inte missat något under alla dagarna. Men en bedräglig sänka i sluttningen ner mot målet ödelade Lukas chans till en topplats.

- Det var surt. Jag skulle ha tagit det säkrare vägvalet, efter en stig, som jag först tänkte, förklarar Lukas.I stället för en topp-tre-placering blev Lukas 29:a i H16. I sammandraget hänger ändå Lukas med bra. Han är fyra inför avslutningen med god chans att tangera sin bästaplacering från i Boden 2013 då han var tvåa. Det är bara en minut upp till den platsen när Lukas sticker ut i fredagens jaktstart.

Tre i vinnarhålet

Tre värmlänningar finns i det absoluta vinnarhålet inför avslutningen:

• Jan Fogelberg, Västvärmlands OK, H70.

• Monica Djurberg, OK Tyr, D65 kort.

• Elin Ransjö Zander, OK Tyr, D18.

Jan var på väg till sin fjärde kontroll och tänkte springa till den via en på kartan markerad vätskestation. Vätskan skulle flygas ut med helikopter på fjället. Men till följd av dimman kunde inte helikoptern lyfta. Någon vätskestation fanns därför inte när Jan skulle använda den till hjälp för att hitta sin kontroll.Så i stället för en enkel kontrolltagning blev det en miss på någon minut och en förlorad etappvinst. Jan var nämligen bara 17 sekunder efter vinnaren.

Nu spelar det förmodligen inte detta någon större roll i det stora hela. Jan behåller sin ledning inför slutetappen under fredagen.

Det är inte så ofta som vädret påverkar en orienteringstävling så mycket som skedde under O-ringens fjärde etapp. De tidigare startande hade att brottas med regn och dimma medan de senare hade fin sikt över fjället. Nu var det inte enbart dimman som gjorde tävlingen svårorienterad. Det var också den tekniskt klurigaste etappen.

Sänkan sänkte

16-årige Lukas Olm från Kils OK hade fram till sin fjärde sista kontroll i stort sett inte missat något under alla dagarna. Men en bedräglig sänka i sluttningen ner mot målet ödelade Lukas chans till en topplats.

- Det var surt. Jag skulle ha tagit det säkrare vägvalet, efter en stig, som jag först tänkte, förklarar Lukas.I stället för en topp-tre-placering blev Lukas 29:a i H16. I sammandraget hänger ändå Lukas med bra. Han är fyra inför avslutningen med god chans att tangera sin bästaplacering från i Boden 2013 då han var tvåa. Det är bara en minut upp till den platsen när Lukas sticker ut i fredagens jaktstart.

Tre i vinnarhålet

Tre värmlänningar finns i det absoluta vinnarhålet inför avslutningen:

• Jan Fogelberg, Västvärmlands OK, H70.

• Monica Djurberg, OK Tyr, D65 kort.

• Elin Ransjö Zander, OK Tyr, D18.