2016-07-15 06:00

2016-07-15 06:00

Persson klar för VM

TRIATHLON: Tredjeplatsen räckte

Den tidigare IF Göta-löparen och medeldistansaren Sören Persson kom trea i Jönköpings Ironman 70.3, närmare bestämt i klassen M50.

50-åringen har sedan han upptäckte friidrotten år 2005 tävlat för IF Göta i både 800 och 1500 meter, men satsar nu på triathlon. De tävlande i M50 gör halva distansen av en riktig Ironman, alltså 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och 21 kilometer löpning.

– Bansatsningen är över, nu tränar jag för triathlon och framför allt på simningen som är min sämsta gren, säger Persson.

Det var just i simningen som värmlänningen halkade efter under tävlingen i Jönköping. När Persson klev upp ur vattnet efter 38 minuter var han på plats 61, drygt tio minuter efter de bästa simmarna. I växlingen till cyklingen drabbades han även av kramp i baklåret, vilket fördröjde honom ytterligare någon minut.

Stark upphämtning

När sedan cyklingen kom i gång började Persson genast plocka placeringar. Hans snitthastighet låg på klart godkända 36 kilometer i timmen. Vid andra växlingen, till löpningen, hade han kört förbi nästan halva fältet och parkerade på nionde plats.

Löpningen, som naturligt nog är Perssons starkaste gren, flöt på minst lika bra som cyklingen och återigen plockade han placeringar. Värmlänningen gick i mål som trea, fem minuter efter slutsegraren Fredrik Johansson.

– Ett bra lopp, jag är väldigt nöjd med cyklingen och löpningen. Man märker att det är simningen jag måste bli bättre på, konstaterar Persson.

VM-klar

I tävlingar som den i Jönköping ges ofta en plats till VM ut, och när ettan och tvåan i loppet inte fanns tillgängliga att svara på erbjudandet gick frågan över till Persson. I2-triathleten tackade ja och ska nu till USA i september där VM arrangeras.

– Det ska bli otroligt roligt. Nu ska jag börja träna riktigt hårt.

50-åringen har sedan han upptäckte friidrotten år 2005 tävlat för IF Göta i både 800 och 1500 meter, men satsar nu på triathlon. De tävlande i M50 gör halva distansen av en riktig Ironman, alltså 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och 21 kilometer löpning.

– Bansatsningen är över, nu tränar jag för triathlon och framför allt på simningen som är min sämsta gren, säger Persson.

Det var just i simningen som värmlänningen halkade efter under tävlingen i Jönköping. När Persson klev upp ur vattnet efter 38 minuter var han på plats 61, drygt tio minuter efter de bästa simmarna. I växlingen till cyklingen drabbades han även av kramp i baklåret, vilket fördröjde honom ytterligare någon minut.

Stark upphämtning

När sedan cyklingen kom i gång började Persson genast plocka placeringar. Hans snitthastighet låg på klart godkända 36 kilometer i timmen. Vid andra växlingen, till löpningen, hade han kört förbi nästan halva fältet och parkerade på nionde plats.

Löpningen, som naturligt nog är Perssons starkaste gren, flöt på minst lika bra som cyklingen och återigen plockade han placeringar. Värmlänningen gick i mål som trea, fem minuter efter slutsegraren Fredrik Johansson.

– Ett bra lopp, jag är väldigt nöjd med cyklingen och löpningen. Man märker att det är simningen jag måste bli bättre på, konstaterar Persson.

VM-klar

I tävlingar som den i Jönköping ges ofta en plats till VM ut, och när ettan och tvåan i loppet inte fanns tillgängliga att svara på erbjudandet gick frågan över till Persson. I2-triathleten tackade ja och ska nu till USA i september där VM arrangeras.

– Det ska bli otroligt roligt. Nu ska jag börja träna riktigt hårt.

  • Erik Dahlén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.