2016-07-13 14:11

2016-07-13 17:38

Skoog klar för OS i Rio

FRIIDROTT: "Jag kan inte fatta att det är sant"

Den värmländska höjdhopperskan Sofie Skoog kvitterade under onsdagen ut OS-biljetten till Rio de Janeiro.
– Jag tror att folk behöver säga det till mig flera gånger för att jag ska förstå att det är sant, säger den euforiska olympiern.

På onsdagsförmiddagen kom det efterlängtade beskedet från SOK (Sveriges olympiska kommitté), då man kompletterade OS-truppen med sex namn. Ett av dem var nämligen Sofie Skoog.

– Karin Torneklint (förbundskapten för friidrottslandslaget) ringde mig lite innan och berättade att jag kom med. Det var så otroligt skönt när hon sa det. Jag kan inte fatta att det är sant, berättar Göta-profilen.

Firar med SM

Den spänstiga Ekshäradstjejen celebrerar också OS-uttagningen med att göra det hon tycker bäst om, nämligen höjdhopp.

– Jag är i Norrköping för att tävla med Göta i lag-SM. Så nu ska jag bara njuta av allt, konstaterar Skoog.

Trots att 26-åringen i god tid klarade OS-kvalhöjden 1,93, var hon länge osäker på ifall hon skulle berikas med en biljett till Brasilien. För faktum är att värmländskan flög över höjden i Växjö i februari redan, men tävlingen var inomhus. Då klarade hon 1,94 – vilket är karriärens toppnotering.

– Eftersom jag inte varit i den här sitsen tidigare visste jag inte hur SOK skulle värdera det och hur de tänker. Nu är det så otroligt skönt att jag äntligen är uttagen, säger Skoog i ett lyckorus.

Många debuter

Förra året gjorde hon debut i VM och nu blir det alltså det första framträdandet i olympiska sammanhang till sommaren. Något Sofie inte trodde skulle bli en realitet för ett par år sedan.

– Nej, knappast inte. Det har gått otroligt snabbt, konstaterar hon.

Värmländskan kan dock rådfråga sin meriterande tränare. Den tidigare OS-guldmedaljören Stefan Holm, som har viss erfarenhet av världens största tävling, har nämligen Skoog som sin adept.

– Jag pratade med Stefan nästan direkt efteråt. Det var ett väldigt skönt samtal att få göra.

– Han var precis lika glad som jag var efter beskedet. Han ska också vara i Rio hela tiden då han har uppdrag inom IOK (internationella olympiska kommittén), tillägger hon.

Siktar mot OS-final

Götisten har svarat för notoriska framgångar på den internationella scenen den senaste tiden. Först blev det en femteplats i inomhus-VM efter att ha klarat 1,93 och sedan en niondeplats i EM för en vecka sedan då hon rev ut sig på samma höjd. Nu siktar Skoog mot ännu en final.

– Det är den enda målsättningen jag kan ha. Jag känner mig trygg i att jag ska komma dit i toppform. Det finns fortfarande tid kvar till att göra en tyngre träningsperiod för att sedan släppa på det.

De övriga friidrottarna som fick OS-biljetten av SOK under onsdagen var Michel Tornéus (längdhopp), Erika Kinsey (höjdhopp), Lovisa Lindh (800 meter), den folkkära Susanna Kallur (100 meter häck) och Kim Amb (spjut). Den sistnämnde klarade kvalgränsen på 83 meter under söndagen då han kastade 84,32 på Massas äng i Karlstad.

På onsdagsförmiddagen kom det efterlängtade beskedet från SOK (Sveriges olympiska kommitté), då man kompletterade OS-truppen med sex namn. Ett av dem var nämligen Sofie Skoog.

– Karin Torneklint (förbundskapten för friidrottslandslaget) ringde mig lite innan och berättade att jag kom med. Det var så otroligt skönt när hon sa det. Jag kan inte fatta att det är sant, berättar Göta-profilen.

Firar med SM

Den spänstiga Ekshäradstjejen celebrerar också OS-uttagningen med att göra det hon tycker bäst om, nämligen höjdhopp.

– Jag är i Norrköping för att tävla med Göta i lag-SM. Så nu ska jag bara njuta av allt, konstaterar Skoog.

Trots att 26-åringen i god tid klarade OS-kvalhöjden 1,93, var hon länge osäker på ifall hon skulle berikas med en biljett till Brasilien. För faktum är att värmländskan flög över höjden i Växjö i februari redan, men tävlingen var inomhus. Då klarade hon 1,94 – vilket är karriärens toppnotering.

– Eftersom jag inte varit i den här sitsen tidigare visste jag inte hur SOK skulle värdera det och hur de tänker. Nu är det så otroligt skönt att jag äntligen är uttagen, säger Skoog i ett lyckorus.

Många debuter

Förra året gjorde hon debut i VM och nu blir det alltså det första framträdandet i olympiska sammanhang till sommaren. Något Sofie inte trodde skulle bli en realitet för ett par år sedan.

– Nej, knappast inte. Det har gått otroligt snabbt, konstaterar hon.

Värmländskan kan dock rådfråga sin meriterande tränare. Den tidigare OS-guldmedaljören Stefan Holm, som har viss erfarenhet av världens största tävling, har nämligen Skoog som sin adept.

– Jag pratade med Stefan nästan direkt efteråt. Det var ett väldigt skönt samtal att få göra.

– Han var precis lika glad som jag var efter beskedet. Han ska också vara i Rio hela tiden då han har uppdrag inom IOK (internationella olympiska kommittén), tillägger hon.

Siktar mot OS-final

Götisten har svarat för notoriska framgångar på den internationella scenen den senaste tiden. Först blev det en femteplats i inomhus-VM efter att ha klarat 1,93 och sedan en niondeplats i EM för en vecka sedan då hon rev ut sig på samma höjd. Nu siktar Skoog mot ännu en final.

– Det är den enda målsättningen jag kan ha. Jag känner mig trygg i att jag ska komma dit i toppform. Det finns fortfarande tid kvar till att göra en tyngre träningsperiod för att sedan släppa på det.

De övriga friidrottarna som fick OS-biljetten av SOK under onsdagen var Michel Tornéus (längdhopp), Erika Kinsey (höjdhopp), Lovisa Lindh (800 meter), den folkkära Susanna Kallur (100 meter häck) och Kim Amb (spjut). Den sistnämnde klarade kvalgränsen på 83 meter under söndagen då han kastade 84,32 på Massas äng i Karlstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.