2016-06-29 16:47

2016-06-29 17:01

Johan Olsson tror på Torsbys Thorn

LÄNGDSKIDOR: Johan Olsson och Marcus Hellner på väg tillbaka mot toppen

Marcus Hellner blev sjuk och får lämna landslagslägret i Torsby. Men Johan Olsson är frisk och längtar efter att tävla. Bägge har stort hopp om att unge Torsbybon Victor Thorn ska bli en framtida toppåkare.

Efter VM-triumferna på hemmaplan i Falun skulle Johan Olsson satsa på långlopp med Vasaloppet som det stora målet. Men det blev inte en enda tävling för Olsson säsongen 2015/2016. Nu är han tillbaka i landslaget, som den här veckan genomför sitt årliga läger i Torsby.

– Jag tror ju att jag ska kunna konkurrera om medaljer på VM i Lahti. Annars skulle jag inte vara här. Men det gäller att sätta upp kortsiktiga mål på vägen mot drömmen som ligger långt där framme. Jag kan inte tänka för mycket på hur bra jag presterar just nu.

Hur bra är du just nu?

– Inte särskilt bra alls, vilket inte är så konstigt med tanker på hur det senaste året har varit. De senaste fyra säsongerna har jag varit väldigt skade- och sjukdomsdrabbad.

Kontinuitet

Olsson har blivit känd för sina makalösa comebacker. Men den här vintern är ett av målen att undvika en sådan situation.

– Psykiskt är det otroligt jobbigt att kämpa för en comeback. Att isolera sig, träna monsterhårt och sätta allt på ett kort. Jag har inte haft 100 procent tro på att jag skulle kunna kliva fram på startlinjen och damma hem några medaljer. I år hoppas jag på mer kontinuitet i tävlandet.

Hellner sjuk

Även Marcus Hellner har en kämpig säsong bakom sig. Lägret i Torsby blev inte heller vad han tänkt sig, på onsdagen kände han sig krasslig och kommer sannolikt att åka hem till Gällivare under torsdagen. Han lär också missa lördagens rullskidtävlingar i Sunne.

– Jag känner att det är något i halsen. Man kan ju stanna och hoppas att det ska gå över, men det gör det sällan. Dessutom blir man väldigt isolerad, alla blir rädd för en, säger Hellner.

– Men i övrigt har det gått väldigt bra under försäsongen, jag har haft en bra start, fortsätter han.

Överskattad?

Marcus Hellner säger att hela gruppen känns väldigt taggad inför den kommande vintern. Han säger att han själv saknat att åka fort och att lyckas på tävlingar. Hellners senaste individuella seger i världscupen kom i Gällivare 2010.

– Jag är överskattad, skrattar Hellner. – Nej men jag har inte så många segrar i världscupen, jag har lyckats bättre på mästerskapen. Jag har hela tiden varit medveten om när jag vann i världscupen senast, även om andra kanske inte haft samma koll.

Medaljchanser

Gällivareåkaren tror att det finns stora svenska medaljchanser på VM som avgörs i slutet av februari.

– Vi har flera åkare som är duktiga på att hitta form till mästerskap. Det är svårt att säga vad man kan ha för förväntningar på oss, men varje gång jag ställer mig på startlinjen så förväntar jag mig att kunna slåss i toppen.

Berömmer Thorn

Victor Thorn från Bengtsfors, boende i Torsby, har efter den framgångslösa vintern seglat upp som ett framtidshopp för svensk längdskidåkning och ingår nu i landslaget

– Han har en otrolig potential. Det gäller att ge honom rätt förutsättningar, att han får vara med i laget, att inspirera och ge honom tips. Tiden är på hans sida. Gör han jobbet så lyckas han förr eller senare, säger Johan Olsson.

– När det inte är så många som är där uppe så blir det mer fokus på en talang som Victor. Det gäller att ta det på rätt sätt, och det tror jag att han klarar, säger Marcus Hellner.

– För mig är målet att få tävla i världscupen och att ta poäng. Tour de ski skulle vara kul att köra, då blir det många tävlingar på få dagar, vilket jag tror passar mig, säger Victor Thorn.

Efter VM-triumferna på hemmaplan i Falun skulle Johan Olsson satsa på långlopp med Vasaloppet som det stora målet. Men det blev inte en enda tävling för Olsson säsongen 2015/2016. Nu är han tillbaka i landslaget, som den här veckan genomför sitt årliga läger i Torsby.

– Jag tror ju att jag ska kunna konkurrera om medaljer på VM i Lahti. Annars skulle jag inte vara här. Men det gäller att sätta upp kortsiktiga mål på vägen mot drömmen som ligger långt där framme. Jag kan inte tänka för mycket på hur bra jag presterar just nu.

Hur bra är du just nu?

– Inte särskilt bra alls, vilket inte är så konstigt med tanker på hur det senaste året har varit. De senaste fyra säsongerna har jag varit väldigt skade- och sjukdomsdrabbad.

Kontinuitet

Olsson har blivit känd för sina makalösa comebacker. Men den här vintern är ett av målen att undvika en sådan situation.

– Psykiskt är det otroligt jobbigt att kämpa för en comeback. Att isolera sig, träna monsterhårt och sätta allt på ett kort. Jag har inte haft 100 procent tro på att jag skulle kunna kliva fram på startlinjen och damma hem några medaljer. I år hoppas jag på mer kontinuitet i tävlandet.

Hellner sjuk

Även Marcus Hellner har en kämpig säsong bakom sig. Lägret i Torsby blev inte heller vad han tänkt sig, på onsdagen kände han sig krasslig och kommer sannolikt att åka hem till Gällivare under torsdagen. Han lär också missa lördagens rullskidtävlingar i Sunne.

– Jag känner att det är något i halsen. Man kan ju stanna och hoppas att det ska gå över, men det gör det sällan. Dessutom blir man väldigt isolerad, alla blir rädd för en, säger Hellner.

– Men i övrigt har det gått väldigt bra under försäsongen, jag har haft en bra start, fortsätter han.

Överskattad?

Marcus Hellner säger att hela gruppen känns väldigt taggad inför den kommande vintern. Han säger att han själv saknat att åka fort och att lyckas på tävlingar. Hellners senaste individuella seger i världscupen kom i Gällivare 2010.

– Jag är överskattad, skrattar Hellner. – Nej men jag har inte så många segrar i världscupen, jag har lyckats bättre på mästerskapen. Jag har hela tiden varit medveten om när jag vann i världscupen senast, även om andra kanske inte haft samma koll.

Medaljchanser

Gällivareåkaren tror att det finns stora svenska medaljchanser på VM som avgörs i slutet av februari.

– Vi har flera åkare som är duktiga på att hitta form till mästerskap. Det är svårt att säga vad man kan ha för förväntningar på oss, men varje gång jag ställer mig på startlinjen så förväntar jag mig att kunna slåss i toppen.

Berömmer Thorn

Victor Thorn från Bengtsfors, boende i Torsby, har efter den framgångslösa vintern seglat upp som ett framtidshopp för svensk längdskidåkning och ingår nu i landslaget

– Han har en otrolig potential. Det gäller att ge honom rätt förutsättningar, att han får vara med i laget, att inspirera och ge honom tips. Tiden är på hans sida. Gör han jobbet så lyckas han förr eller senare, säger Johan Olsson.

– När det inte är så många som är där uppe så blir det mer fokus på en talang som Victor. Det gäller att ta det på rätt sätt, och det tror jag att han klarar, säger Marcus Hellner.

– För mig är målet att få tävla i världscupen och att ta poäng. Tour de ski skulle vara kul att köra, då blir det många tävlingar på få dagar, vilket jag tror passar mig, säger Victor Thorn.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.