2016-06-02 06:00

2016-06-02 06:00

Värmlands okända OS-hopp

SEGLING: Färske EM-segraren Jesper Stålheim har 250 resdagar om året

I London-OS 2012 slutade det med ett värmländskt seglingsguld genom Fredrik Lööf. Nu kan det bli en favorit i repris i Rio.
Jesper Stålheim, 29, från Hammarö är Värmlands okända OS-hopp.
Så stort till och med att seglarförbundet utnämner honom till en av våra främsta medaljkandidater.

– Målsättningen är medalj, klargör Jesper.

Värmlänningen seglar i laserklassen och vann sitt första EM-guld i mars i år, i Las Palmas.

Nu väntar hans första OS-start.

Hur förbereder du dig på det, mentalt?

– Jag tar OS som vilken tävling som helst. Jag är en avslappnad person, så det kommer säkert att gå bra.

Karriären började i en optimistjolle hemma på Hammarö. Gick sedan vidare via E-jolle till laser. Där är Jesper redan en veteran.

– Jag har seglat laser i tolv säsonger nu. Det är en enmansbåt som är väldigt fysiskt krävande.

Vann EM i mars

Efter en världscupseger 2013, en andra och en tredjeplats i EM kom fullträffen i mars i år när värmlänningen blev Europamästare.

Hur gick det till?

– Jag hade förbättrat mina svaga punkter från i fjol, till exempel i undanvindarna.

För en vecka sedan tävlade Jesper i VM i Mexiko. Nu hoppas han att ett dåligt ”genrep” ger en bra premiär i OS.

– Jag är inte nöjd med min VM-insats. Jag slutade nia. Egentligen seglade jag bra men föll på för dåliga starter och sämre strategi på första kryssarna. Det gav mig uppförsbacke. Nu får jag tänka lite annorlunda under OS-seglingarna.

Åtta resor till Rio

Farvattnen utanför Rio är långtifrån några nya bekantskaper för Jesper.

– Jag har varit där och tränat vid åtta tillfällen och ska tillbaka 14 dagar i början av juli. Sedan är jag hemma några veckor innan vi åker tillbaka till Rio i slutet av juli.

Vilka förhållanden väntar på OS?

– Väldigt komplexa! Vi har sex olika banor i OS. Tre går inne i Rio-bukten. Här påverkas seglingarna av Sockertoppen och de andra bergen och av tidvattnet. Det blir starka strömmar. Ute på de tre havsbanorna är det mer normalt, med stora vågor och lite stabilare vind. Jag gillar utmaningarna som vi ställs inför i Rio.

Jesper lämnade Hammarö ifjol och flyttade till Landskrona. Men han tävlar för Stockholm KSS. Hans OS-satsning är ett heltidsjobb.

Byter båt efter OS?

– Jag har runt 250 resdagar om året. Satsningen finansieras av förbundet, SOK och min klubb.

Jesper hann inte mer än packa om efter utflykten till Mexiko förrän det bär iväg utomlands igen.

– Vi flyger till England på fredag för att segla sista världscuptävlingen före OS. Seglingarna avgörs på OS-banorna utanför London.

Vad skulle ett OS-guld betyda för dig?

– Väldigt mycket. Vinner jag OS kan jag checka av laser. Då får jag möjlighet att finansiera en satsning i en annan klass. Jag har sneglat lite på M32-cirkusen i katamaran där det finns möjlighet att tjäna pengar. Vi får se. I laser har jag fullt finansiellt stöd för satsningen så det vore ett litet vågspel.

– Målsättningen är medalj, klargör Jesper.

Värmlänningen seglar i laserklassen och vann sitt första EM-guld i mars i år, i Las Palmas.

Nu väntar hans första OS-start.

Hur förbereder du dig på det, mentalt?

– Jag tar OS som vilken tävling som helst. Jag är en avslappnad person, så det kommer säkert att gå bra.

Karriären började i en optimistjolle hemma på Hammarö. Gick sedan vidare via E-jolle till laser. Där är Jesper redan en veteran.

– Jag har seglat laser i tolv säsonger nu. Det är en enmansbåt som är väldigt fysiskt krävande.

Vann EM i mars

Efter en världscupseger 2013, en andra och en tredjeplats i EM kom fullträffen i mars i år när värmlänningen blev Europamästare.

Hur gick det till?

– Jag hade förbättrat mina svaga punkter från i fjol, till exempel i undanvindarna.

För en vecka sedan tävlade Jesper i VM i Mexiko. Nu hoppas han att ett dåligt ”genrep” ger en bra premiär i OS.

– Jag är inte nöjd med min VM-insats. Jag slutade nia. Egentligen seglade jag bra men föll på för dåliga starter och sämre strategi på första kryssarna. Det gav mig uppförsbacke. Nu får jag tänka lite annorlunda under OS-seglingarna.

Åtta resor till Rio

Farvattnen utanför Rio är långtifrån några nya bekantskaper för Jesper.

– Jag har varit där och tränat vid åtta tillfällen och ska tillbaka 14 dagar i början av juli. Sedan är jag hemma några veckor innan vi åker tillbaka till Rio i slutet av juli.

Vilka förhållanden väntar på OS?

– Väldigt komplexa! Vi har sex olika banor i OS. Tre går inne i Rio-bukten. Här påverkas seglingarna av Sockertoppen och de andra bergen och av tidvattnet. Det blir starka strömmar. Ute på de tre havsbanorna är det mer normalt, med stora vågor och lite stabilare vind. Jag gillar utmaningarna som vi ställs inför i Rio.

Jesper lämnade Hammarö ifjol och flyttade till Landskrona. Men han tävlar för Stockholm KSS. Hans OS-satsning är ett heltidsjobb.

Byter båt efter OS?

– Jag har runt 250 resdagar om året. Satsningen finansieras av förbundet, SOK och min klubb.

Jesper hann inte mer än packa om efter utflykten till Mexiko förrän det bär iväg utomlands igen.

– Vi flyger till England på fredag för att segla sista världscuptävlingen före OS. Seglingarna avgörs på OS-banorna utanför London.

Vad skulle ett OS-guld betyda för dig?

– Väldigt mycket. Vinner jag OS kan jag checka av laser. Då får jag möjlighet att finansiera en satsning i en annan klass. Jag har sneglat lite på M32-cirkusen i katamaran där det finns möjlighet att tjäna pengar. Vi får se. I laser har jag fullt finansiellt stöd för satsningen så det vore ett litet vågspel.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.