2016-05-22 13:51

2016-05-22 13:51

Segrar för Ruus och Olsson

SKIDOR: Värmländska framgångar i svenska rullskidscupen i Torsby

Uppåt. Marcus Ruus från Årjäng och Sandra Olsson från Torsby tog dubbla segrar när de två första deltävlingarna i den svenska rullskidscupen avgjordes i den tuffa uppförsbacken till toppen av Hovfjället.

Den gångna vintern blev inte vad han hoppats på. 22-årige Marcus Ruus från Årjäng, tävlande för Åsarna IK, har tappat sin landslagsplats. Deltagandet i Torsbyrullen såg han mest som ett bra träningspass.

– Jag hade inga egentliga förhoppningar så resultaten är lite förvånande och det känns väldigt härligt, sa Marcus Ruus sedan han korsat mållinjen som segrare efter söndagens jaktstart i klassisk stil.

Kan banan

Ruus hade gått ut som ledare efter att ha vunnit lördagens lopp i fri stil med individuell start, 8,6 sekunder före Johannes Ekelöf IF Hallby SOK, som slutade tvåa även på söndagen. Förhandsfavoriten Robin Norum, IFK Umeå blev trea bägge dagarna.

– Jag gick skidgymnasiet i Torsby så jag har åkt uppför den här backen många gånger tidigare. Eftersom jag känner till banan väl så vet jag att man inte ska gå ut för hårt, säger Marcu Ruus.

Revanschlusta

Efter de två segrarna kan det bli fler rullskidtävlingar då Marcus kopplat ett tidigt grepp om totalcupen. Det stora målet för säsongen är att genom bra resultat under vintern återta en plats i landslaget.

– Jag vill verkligen ta revansch efter förra vintern. Nu blir det tuffare att satsa. Jag måste hitta sponsorer och jag måste jobba en del under sommaren.

Persson skadad

Hemmahoppet Oscar Persson kom aldrig till start under lördagen, men väl på söndagen, då han startade utom tävlan. Den talangfulle Torsbybon, som kommande vinter ska representera Lager 157 i långloppvärldscupen, har en förmodad spricka i höger häl efter ett fall under en semester i Portugal.

– Jag skulle klättra uppför en klippa när en sten släppte. Jag hoppade två meter ner och landade dumt i den hårt packade sanden med all tyngd på hälen. Jag ska röntgas på måndagen men ortopeden var säker på att jag hade en spricka i hälbenet. Under sex till åtta veckor framöver kan jag bara staka, cykla eller träna i bassäng, säger Persson.

Tidigt på säsongen

I augusti hoppas Oscar Persson kunna påbörja löpträningen.

– Man vill självklart kunna träna helheten, men det är bara att göra det bästa av situationen. Det är lyckligtvis tidigt på säsongen så jag räknar med att kunna komma stark till vinterns tävlingar.

Sandra Olsson

Den sju kilometer långa vägen upp till toppen av Hovfjället innebär en klättring på 391 höjdmeter. Totalt lockade tävlingen nära 60 startande i junior- och seniorklasserna. I damerna seniorklass kom dock endast två tävlande till start på lördagen, och på söndagen var det endast Sandra Olsson från Torsby, tävlande för Malungs IF som genomförde loppet.

– Synd att inte fler kom till start. Men det är som det är, jag försökte köra på så hårt det gick, sa Sandra efter söndagens målgång.

Förra säsongen vann Sandra Olsson juniorcupen i rullskidor, efter helgens två segrar har hon kopplat ett rejält grepp om den totala seniorcupen.

– Jag gillar att tävla på rullskidor, det är bra träning inför vintern. Förra vintern blev inte så bra som jag hoppats. I slutet av säsongen kände jag inte igen min kropp. Jag hade tränat för hårt. Efter tävlingarna i Torsby i mars tog jag en paus och nu känns det bättre igen. Jag måste hitta rätt balans, förhoppningsvis kan kommande vinter bli mer framgångsrik, säger Sandra.

Juniorklasserna

Även i juniorklasserna lyckades lördagens vinnare förvalta försprånget på bästa sätt i jaktstarten. Malin Börjesjö, Sundbybergs IK vann D17–20 och Axel Buksqvist, IK Stern var snabbast av killarna i H 17–20.

Den gångna vintern blev inte vad han hoppats på. 22-årige Marcus Ruus från Årjäng, tävlande för Åsarna IK, har tappat sin landslagsplats. Deltagandet i Torsbyrullen såg han mest som ett bra träningspass.

– Jag hade inga egentliga förhoppningar så resultaten är lite förvånande och det känns väldigt härligt, sa Marcus Ruus sedan han korsat mållinjen som segrare efter söndagens jaktstart i klassisk stil.

Kan banan

Ruus hade gått ut som ledare efter att ha vunnit lördagens lopp i fri stil med individuell start, 8,6 sekunder före Johannes Ekelöf IF Hallby SOK, som slutade tvåa även på söndagen. Förhandsfavoriten Robin Norum, IFK Umeå blev trea bägge dagarna.

– Jag gick skidgymnasiet i Torsby så jag har åkt uppför den här backen många gånger tidigare. Eftersom jag känner till banan väl så vet jag att man inte ska gå ut för hårt, säger Marcu Ruus.

Revanschlusta

Efter de två segrarna kan det bli fler rullskidtävlingar då Marcus kopplat ett tidigt grepp om totalcupen. Det stora målet för säsongen är att genom bra resultat under vintern återta en plats i landslaget.

– Jag vill verkligen ta revansch efter förra vintern. Nu blir det tuffare att satsa. Jag måste hitta sponsorer och jag måste jobba en del under sommaren.

Persson skadad

Hemmahoppet Oscar Persson kom aldrig till start under lördagen, men väl på söndagen, då han startade utom tävlan. Den talangfulle Torsbybon, som kommande vinter ska representera Lager 157 i långloppvärldscupen, har en förmodad spricka i höger häl efter ett fall under en semester i Portugal.

– Jag skulle klättra uppför en klippa när en sten släppte. Jag hoppade två meter ner och landade dumt i den hårt packade sanden med all tyngd på hälen. Jag ska röntgas på måndagen men ortopeden var säker på att jag hade en spricka i hälbenet. Under sex till åtta veckor framöver kan jag bara staka, cykla eller träna i bassäng, säger Persson.

Tidigt på säsongen

I augusti hoppas Oscar Persson kunna påbörja löpträningen.

– Man vill självklart kunna träna helheten, men det är bara att göra det bästa av situationen. Det är lyckligtvis tidigt på säsongen så jag räknar med att kunna komma stark till vinterns tävlingar.

Sandra Olsson

Den sju kilometer långa vägen upp till toppen av Hovfjället innebär en klättring på 391 höjdmeter. Totalt lockade tävlingen nära 60 startande i junior- och seniorklasserna. I damerna seniorklass kom dock endast två tävlande till start på lördagen, och på söndagen var det endast Sandra Olsson från Torsby, tävlande för Malungs IF som genomförde loppet.

– Synd att inte fler kom till start. Men det är som det är, jag försökte köra på så hårt det gick, sa Sandra efter söndagens målgång.

Förra säsongen vann Sandra Olsson juniorcupen i rullskidor, efter helgens två segrar har hon kopplat ett rejält grepp om den totala seniorcupen.

– Jag gillar att tävla på rullskidor, det är bra träning inför vintern. Förra vintern blev inte så bra som jag hoppats. I slutet av säsongen kände jag inte igen min kropp. Jag hade tränat för hårt. Efter tävlingarna i Torsby i mars tog jag en paus och nu känns det bättre igen. Jag måste hitta rätt balans, förhoppningsvis kan kommande vinter bli mer framgångsrik, säger Sandra.

Juniorklasserna

Även i juniorklasserna lyckades lördagens vinnare förvalta försprånget på bästa sätt i jaktstarten. Malin Börjesjö, Sundbybergs IK vann D17–20 och Axel Buksqvist, IK Stern var snabbast av killarna i H 17–20.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.