2016-04-21 15:39

2016-04-21 15:39

Folksam cup till Torsby

SKIDOR: SK Bore arrangerar riksfinalen i tre år

Landets bästa skidåkare på ungdomssidan kommer till Torsby.

De tre kommande åren avgörs riksfinalen av Folksam cup vid Valberget.

JSM blev en succé som SK Bore fått stort beröm för. Därför är det föga förvånande att klubben fått förtroende att arrangera nya stortävlingar. De kommande tre åren ska landets bästa 15- och 16-åriga skidåkare tävla i Torsby.

– Vi har sedan ett år tillbaka arbetat för att få arrangera riksfinalen av Folksam cup. Nu är ett treårigt avtal klart. Det betyder jättemycket för oss och inte minst för skidgymnasiet som får bättre möjligheter till rekrytering, säger Hans Carlson, SK Bore.

Hinderbana

De senaste åren har tävlingarna lockat omkring 230 deltagare från landets 18 distrikt. Tävlingarna i Torsby avgörs över tre dagar den första helgen i mars med teknisk sprint, jaktstart och stafett på programmet.

– Sprinten som körs på fredagen blir speciell. En teknisk sprint ska innehålla något av en hinderbana för skidåkning, säger tävlingsledare Jan Björn.

Rullskidtävling

Tävlingarna kommer att nyttja den 2,5 kilometersslinga som skidgymnasiet tränar på, varför begränsad tillgång till vatten för snöläggning inte kommer att vara något problem.

Innan det är dags att ladda för skidtävlingar på snö ska SK Bore för andra gången arrangera rullskidloppet Torsbyrullen uppför Hovfjällsbacken. Förra året lockade tävlingarna 50 deltagare, i år är förhoppningen att minst dubbelt så många ska ta sig an den sju kilometer långa banan med 370 meters höjdskillnad.

– I år ingår tävlingen i Sverigecupen och är ett officiellt världscupstest. Vi ska satsa vidare på rullskidåkningen och marknadsföra tävlingen än mer i Norge, säger Hans Carlson.

Egen tidtagning

SK Bore har nyligen investerat cirka 100 000 kronor i en tidtagningsanläggning, något som klubben tidigare hyrt in under tävlingar.

– Redan efter Folksam cup kommer investeringen att vara lönsam jämfört med kostnad för hyra. Anläggningen kommer vi att kunna använda för såväl rullskidor, som Borejoggen och traditionella skidtävlingar. Vi hoppas också kunna hyra ut den till andra föreningar i området som annars inte har råd med den här typen av utrustning, säger Hans Carlson.

JSM blev en succé som SK Bore fått stort beröm för. Därför är det föga förvånande att klubben fått förtroende att arrangera nya stortävlingar. De kommande tre åren ska landets bästa 15- och 16-åriga skidåkare tävla i Torsby.

– Vi har sedan ett år tillbaka arbetat för att få arrangera riksfinalen av Folksam cup. Nu är ett treårigt avtal klart. Det betyder jättemycket för oss och inte minst för skidgymnasiet som får bättre möjligheter till rekrytering, säger Hans Carlson, SK Bore.

Hinderbana

De senaste åren har tävlingarna lockat omkring 230 deltagare från landets 18 distrikt. Tävlingarna i Torsby avgörs över tre dagar den första helgen i mars med teknisk sprint, jaktstart och stafett på programmet.

– Sprinten som körs på fredagen blir speciell. En teknisk sprint ska innehålla något av en hinderbana för skidåkning, säger tävlingsledare Jan Björn.

Rullskidtävling

Tävlingarna kommer att nyttja den 2,5 kilometersslinga som skidgymnasiet tränar på, varför begränsad tillgång till vatten för snöläggning inte kommer att vara något problem.

Innan det är dags att ladda för skidtävlingar på snö ska SK Bore för andra gången arrangera rullskidloppet Torsbyrullen uppför Hovfjällsbacken. Förra året lockade tävlingarna 50 deltagare, i år är förhoppningen att minst dubbelt så många ska ta sig an den sju kilometer långa banan med 370 meters höjdskillnad.

– I år ingår tävlingen i Sverigecupen och är ett officiellt världscupstest. Vi ska satsa vidare på rullskidåkningen och marknadsföra tävlingen än mer i Norge, säger Hans Carlson.

Egen tidtagning

SK Bore har nyligen investerat cirka 100 000 kronor i en tidtagningsanläggning, något som klubben tidigare hyrt in under tävlingar.

– Redan efter Folksam cup kommer investeringen att vara lönsam jämfört med kostnad för hyra. Anläggningen kommer vi att kunna använda för såväl rullskidor, som Borejoggen och traditionella skidtävlingar. Vi hoppas också kunna hyra ut den till andra föreningar i området som annars inte har råd med den här typen av utrustning, säger Hans Carlson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.