2016-04-17 22:53

2016-04-17 23:01

Solberg premiärsegrade i Portugal

MOTOR: 2016 kommer bli hårdare än någonsin i World RX

Årets premiär i rallycross-VM avgjordes på Montalegre i Bompiso, Portugal.

2016 bjuder på ett startfält som erbjuder hårdare konkurrens än någonsin och efter en tung lördag kom Petter Solberg ut på söndagen och visade alla vad han går för.

Det vanligtvis så soliga Portugal bjöd inledningsvis på riktigt svåra förhållanden – skyfall och en lerig bana som definitivt krävde sin man, och den krävde sina offer.

Efter lördagens, bokstavligt talat, tungkörda heat hamnade Solberg långt ut och tappade värdefull tid i kvalet. Där och då såg det mörkt ut för den vanligtvis så glade norrmannen att kunna ta sig till en final.

– På lördagskvällen var jag riktigt orolig, en finalplats kändes väldigt fjärran och en pallplats var inte ens att tänka på, säger Solberg i ett pressmeddelande.

Men som den mästare han är fanns ingen tid att förlora.

– Vi stängde dörrarna och satte oss ner och pratade igenom vår strategi, vi behöll lugnet och kom ut med ett bra självförtroende på söndagsmorgonen. När jag såg att vädret var bättre och bilen funkade som jag ville, då kändes plötsligt allt möjligt igen.

Vinden vände

På söndagen var väderförutsättningarna förändrade, något som skulle visa sig bli avgörande. Efter att ha tagit första- respektive andraplatsen i lördagens kvalheat tog sig Solberg ändå vidare till semifinal, och väl där gick det som det så ofta brukar – seger och säkrad finalplats.

Efter en lysande uttänkt strategi, där jokervarvet noggrant planerats utefter olika placeringar, kunde den värmländske norrmannen visa upp sin styrka och ta hem den åtråvärda segern.

– Nivån i år är helt galen. Det är väldigt tufft och vi måste kämpa för varje poäng. Vi har fortsatt mycket jobb kvar och mer fart att hitta om vi fortsättningsvis ska vara först. Men i kväll ska vi fira, avslutar Solberg.

Lovar gott

Två blev en annan svensk, Robin Larsson, och finske Toomas Heikkinen knep tredjeplatsen. Sébastien Loeb, flerfaldig rallyvärldsmästare, imponerade även han och körde in på en femteplats i sin rallycrossdebut.

För Johan Kristoffersson såg det länge bra ut, och han var en av de sex i finalen efter att ha vunnit sitt semifinalheat i övertygande stil. Väl i finalen fick han dock problem och tvingades bryta. En tung avslutning på en annars imponerande helg för Arvikasonen.

Det vanligtvis så soliga Portugal bjöd inledningsvis på riktigt svåra förhållanden – skyfall och en lerig bana som definitivt krävde sin man, och den krävde sina offer.

Efter lördagens, bokstavligt talat, tungkörda heat hamnade Solberg långt ut och tappade värdefull tid i kvalet. Där och då såg det mörkt ut för den vanligtvis så glade norrmannen att kunna ta sig till en final.

– På lördagskvällen var jag riktigt orolig, en finalplats kändes väldigt fjärran och en pallplats var inte ens att tänka på, säger Solberg i ett pressmeddelande.

Men som den mästare han är fanns ingen tid att förlora.

– Vi stängde dörrarna och satte oss ner och pratade igenom vår strategi, vi behöll lugnet och kom ut med ett bra självförtroende på söndagsmorgonen. När jag såg att vädret var bättre och bilen funkade som jag ville, då kändes plötsligt allt möjligt igen.

Vinden vände

På söndagen var väderförutsättningarna förändrade, något som skulle visa sig bli avgörande. Efter att ha tagit första- respektive andraplatsen i lördagens kvalheat tog sig Solberg ändå vidare till semifinal, och väl där gick det som det så ofta brukar – seger och säkrad finalplats.

Efter en lysande uttänkt strategi, där jokervarvet noggrant planerats utefter olika placeringar, kunde den värmländske norrmannen visa upp sin styrka och ta hem den åtråvärda segern.

– Nivån i år är helt galen. Det är väldigt tufft och vi måste kämpa för varje poäng. Vi har fortsatt mycket jobb kvar och mer fart att hitta om vi fortsättningsvis ska vara först. Men i kväll ska vi fira, avslutar Solberg.

Lovar gott

Två blev en annan svensk, Robin Larsson, och finske Toomas Heikkinen knep tredjeplatsen. Sébastien Loeb, flerfaldig rallyvärldsmästare, imponerade även han och körde in på en femteplats i sin rallycrossdebut.

För Johan Kristoffersson såg det länge bra ut, och han var en av de sex i finalen efter att ha vunnit sitt semifinalheat i övertygande stil. Väl i finalen fick han dock problem och tvingades bryta. En tung avslutning på en annars imponerande helg för Arvikasonen.