2016-04-10 22:40

2016-04-10 22:57

Olssons tuffaste utmaning

SKIDOR: "Det här var det värsta i mitt liv"

Nordenskiöldsloppet är världens längsta klassiska skidlopp och dateras bak till 1884. Detta var första och enda gången loppet kördes – tills nu. Med 20 mil i spåren är det minst sagt en rejäl utmaning för alla som ställer upp, men för Anders Olsson är det ännu en nivå upp.

Den värmländske järnmannen har utmanat sig själv och sin kropp många gånger i många olika sammanhang, och när han på sin kälke stakade sig igenom Vasaloppet var det en bedrift som inte går att förneka. Fram tills nu har detta varit det tuffaste han utsatt sig för, men när Nordenskiöldsloppet avgjordes i söndags kom den prestationen i skymundan.

– Det här var det värsta i mitt liv, det går egentligen inte att förklara. Jag förstår att de kallar det för världens tuffaste skidlopp, konstaterar en utmattad Olsson.

Med mer än dubbla sträckan att staka sig igenom var det tveksamt om Olsson skulle orka ta sig i mål, men ännu en gång överträffade han sig själv när han lyckades genomföra hela loppet som gick mellan Jokkmokk och Qvickjokk.

– Det var som värst efter sex mil, då kom solen fram. Det var som att åka med handbromsen i efter det, tillägger Olsson, som kom i mål på tiden 16.11.04, vilket renderade i en 280:e plats.

Sonen Andreas var snabbare och slutade på plats nummer 172 efter att ha åkt i knappt 13 timmar.

– Det blir nog lite pikar nu, men det är det värt. Jätteroligt att göra det här ihop.

Brink bäste svensk

Segrade gjorde nyblivne Vasaloppssegraren, John Kristian Dahl. Norrmannen körde in på åtta timmar, 35 minuter och 17 sekunder. Fjärdeplacerade Jörgen Brink blev bäste svensk, drygt en minut efter Dahl.

Bob och Bill Impola, SK Bore, höll jämna steg med varandra hela vägen och körde in på nionde respektive tionde plats, drygt elva minuter efter Dahl.

Mia Gyllenberg, tävlandes för Grava, körde in på sjätte plats i damklassen. Emma Eriksson, Mattila, slutade på en 22:a plats.

Vann damklassen gjorde Lina Korsgren på tiden 9.23.55.

Den värmländske järnmannen har utmanat sig själv och sin kropp många gånger i många olika sammanhang, och när han på sin kälke stakade sig igenom Vasaloppet var det en bedrift som inte går att förneka. Fram tills nu har detta varit det tuffaste han utsatt sig för, men när Nordenskiöldsloppet avgjordes i söndags kom den prestationen i skymundan.

– Det här var det värsta i mitt liv, det går egentligen inte att förklara. Jag förstår att de kallar det för världens tuffaste skidlopp, konstaterar en utmattad Olsson.

Med mer än dubbla sträckan att staka sig igenom var det tveksamt om Olsson skulle orka ta sig i mål, men ännu en gång överträffade han sig själv när han lyckades genomföra hela loppet som gick mellan Jokkmokk och Qvickjokk.

– Det var som värst efter sex mil, då kom solen fram. Det var som att åka med handbromsen i efter det, tillägger Olsson, som kom i mål på tiden 16.11.04, vilket renderade i en 280:e plats.

Sonen Andreas var snabbare och slutade på plats nummer 172 efter att ha åkt i knappt 13 timmar.

– Det blir nog lite pikar nu, men det är det värt. Jätteroligt att göra det här ihop.

Brink bäste svensk

Segrade gjorde nyblivne Vasaloppssegraren, John Kristian Dahl. Norrmannen körde in på åtta timmar, 35 minuter och 17 sekunder. Fjärdeplacerade Jörgen Brink blev bäste svensk, drygt en minut efter Dahl.

Bob och Bill Impola, SK Bore, höll jämna steg med varandra hela vägen och körde in på nionde respektive tionde plats, drygt elva minuter efter Dahl.

Mia Gyllenberg, tävlandes för Grava, körde in på sjätte plats i damklassen. Emma Eriksson, Mattila, slutade på en 22:a plats.

Vann damklassen gjorde Lina Korsgren på tiden 9.23.55.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.