2016-04-05 06:00

2016-04-05 12:09

Mixed-VM flyttar in i Löfbergs arena

CURLING: Kommunen bidrar med extra pengar

Den enes död, den andres bröd. Eftersom Färjestad åkte ur SM-slutspelet tidigt kan curling-VM flytta in i Löfbergs arena.

Världsmästerskapen för seniorer (+51 år) och i mixed avgörs i Karlstad den 16–23 april. Det är sistnämnda kategorin, med färsk OS-status, som nu byter upp sig från intilliggande Kobbs arena. Seniorerna håller till i curlinghallen.

– Det är ett stort lyft, känns jättebra. Lagen får större ytor och det blir mer plats för publik, säger VM-generalen Cissi Östlund i 90-årsjubilerande Karlstads curlingklubb som arrangerar tillsammans med 100-årsfirande Svenska curlingförbundet.

Flytten är möjlig tack vare att Karlstads kommuns kultur- och fritidsförvaltning beviljat ytterligare 20 000 kronor i bidrag till de tidigare drygt 400 000 för mästerskapen. Färjestad vill nämligen ha 50 000 mer för Löfbergs arena än för Kobbs.

”Då 42 nationer kommer till mixeddubbel-matcherna ser vi ett värde i att utifrån det goda värdskapet visa upp en av Europas främsta arenor som finns i Karlstad”, skriver kultur- och fritidschefen Mats Ahrén i beslutet.

Bytet innebär också besparingar för arrangörerna på 10 000 för att slippa bygga läktare, coach- media- och tidtagarbänk.

– Vi försöker skrapa ihop till merkostnaderna på skyltreklam, annonser och sånt, säger Cissi Östlund.

Mixed-VM i Karlstad är första OS-kvaltävlingen till Sydkorea 2018 vilket bidrar starkt till deltagarrekordet. Minst 125 deltagare inklusive coacher kommer. Även seniorerna (dam- och herr) är fler än tidigare, med minst 220 deltagare, vilket gör att internationella förbundet utökar med en tävlingsdag. Starten i curlinghallen är alltså den 15 april.

Varför inte allt i Löfbergs arena?

– Det vore kul, men vi får inte ihop spelschemat när det är så många.

Både Löfbergs och Kobbs skulle bli för dyrt och tidskrävande.

– Det är mycket jobb att förvandla en hockeyis till en curlingis.

Sveriges representanter i mixed-VM är Camilla Johansson och Per Noreen från Gävle, och i senior-VM Norrköpings lag Gunilla Arfwidsson Edlund och Sundbyberg Seniors.

Trots bristen på Karlstadslag hoppas arrangörerna på en del åskådare. I EM i Löfbergs arena 2013 svek publiken.

– Fördelen nu är att det är gratis, och ett VM-kval är stort, säger Cissi Östlund, som jagar fler funktionärer.

– Vi behöver nog ett 50-tal till.

Världsmästerskapen för seniorer (+51 år) och i mixed avgörs i Karlstad den 16–23 april. Det är sistnämnda kategorin, med färsk OS-status, som nu byter upp sig från intilliggande Kobbs arena. Seniorerna håller till i curlinghallen.

– Det är ett stort lyft, känns jättebra. Lagen får större ytor och det blir mer plats för publik, säger VM-generalen Cissi Östlund i 90-årsjubilerande Karlstads curlingklubb som arrangerar tillsammans med 100-årsfirande Svenska curlingförbundet.

Flytten är möjlig tack vare att Karlstads kommuns kultur- och fritidsförvaltning beviljat ytterligare 20 000 kronor i bidrag till de tidigare drygt 400 000 för mästerskapen. Färjestad vill nämligen ha 50 000 mer för Löfbergs arena än för Kobbs.

”Då 42 nationer kommer till mixeddubbel-matcherna ser vi ett värde i att utifrån det goda värdskapet visa upp en av Europas främsta arenor som finns i Karlstad”, skriver kultur- och fritidschefen Mats Ahrén i beslutet.

Bytet innebär också besparingar för arrangörerna på 10 000 för att slippa bygga läktare, coach- media- och tidtagarbänk.

– Vi försöker skrapa ihop till merkostnaderna på skyltreklam, annonser och sånt, säger Cissi Östlund.

Mixed-VM i Karlstad är första OS-kvaltävlingen till Sydkorea 2018 vilket bidrar starkt till deltagarrekordet. Minst 125 deltagare inklusive coacher kommer. Även seniorerna (dam- och herr) är fler än tidigare, med minst 220 deltagare, vilket gör att internationella förbundet utökar med en tävlingsdag. Starten i curlinghallen är alltså den 15 april.

Varför inte allt i Löfbergs arena?

– Det vore kul, men vi får inte ihop spelschemat när det är så många.

Både Löfbergs och Kobbs skulle bli för dyrt och tidskrävande.

– Det är mycket jobb att förvandla en hockeyis till en curlingis.

Sveriges representanter i mixed-VM är Camilla Johansson och Per Noreen från Gävle, och i senior-VM Norrköpings lag Gunilla Arfwidsson Edlund och Sundbyberg Seniors.

Trots bristen på Karlstadslag hoppas arrangörerna på en del åskådare. I EM i Löfbergs arena 2013 svek publiken.

– Fördelen nu är att det är gratis, och ett VM-kval är stort, säger Cissi Östlund, som jagar fler funktionärer.

– Vi behöver nog ett 50-tal till.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.