2016-03-30 16:21

2016-03-30 16:21

Rekordintresse för curling-VM i Karlstad

CURLING: VM-generalen: "Nu söker vi fler volontär"

Drygt 300 deltagare från 42 nationer medverkar när curlingeliten intar Karlstad i curling-VM den 15-23 april.
– Curlingen i Karlstad har ett väldigt gott rykte internationellt, konstaterar VM-generalen Cissi Östlund.

Två parallella klasser kommer att avgöras – världsmästerskapet för seniorer (över 50 år) samt den nya OS-grenen mixed double.

Det är den sistnämnda tävlingsdisciplinen som har föranlett att deltagarna har ökat lavinartat.

När VM huserar i Karlstad är det nämligen ett av endast två tillfällen där mixedlagen har chans att kvala in till OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea.

– Många länder ser det här som en unik chans att kvalificera sig till OS i och med att det är första gången. Den här tävlingen tillsammans med VM 2017 ligger till grund för sju av de tio platserna till OS, förklarar Cissi Östlund, som nu får en hektisk tid fram till mitten av april.

– I tidigare världsmästerskap har det rört sig om ungefär 30 länder. Det är jättekul att det blev så mycket mer. Vi är en kommitté som består av tio personer som sitter med olika ansvarsområden, men nu söker vi fler volontärer. Vi letar i curlingklubben, men även hos personer utan curlingbakgrund, säger den tidigare VM-guldmedaljören.

Ovana curlingländer

Bland de 42 nationerna som kommer att medverka i curling-VM innefattas även ett par länder som inte förkommer särskilt frekvent i dessa sammanhang, däribland Israel och Brasilien.

Mixedklassen består enbart av en dam och en herr per lag och tävlingarna kommer att avgöras i Kobbs arena, beläget precis intill Löfbergs arena. Sveriges representanter är Gävleduon Camilla Johansson och Per Noreen.

Senior-VM kommer däremot att husera i curlinghallen.

Två parallella klasser kommer att avgöras – världsmästerskapet för seniorer (över 50 år) samt den nya OS-grenen mixed double.

Det är den sistnämnda tävlingsdisciplinen som har föranlett att deltagarna har ökat lavinartat.

När VM huserar i Karlstad är det nämligen ett av endast två tillfällen där mixedlagen har chans att kvala in till OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea.

– Många länder ser det här som en unik chans att kvalificera sig till OS i och med att det är första gången. Den här tävlingen tillsammans med VM 2017 ligger till grund för sju av de tio platserna till OS, förklarar Cissi Östlund, som nu får en hektisk tid fram till mitten av april.

– I tidigare världsmästerskap har det rört sig om ungefär 30 länder. Det är jättekul att det blev så mycket mer. Vi är en kommitté som består av tio personer som sitter med olika ansvarsområden, men nu söker vi fler volontärer. Vi letar i curlingklubben, men även hos personer utan curlingbakgrund, säger den tidigare VM-guldmedaljören.

Ovana curlingländer

Bland de 42 nationerna som kommer att medverka i curling-VM innefattas även ett par länder som inte förkommer särskilt frekvent i dessa sammanhang, däribland Israel och Brasilien.

Mixedklassen består enbart av en dam och en herr per lag och tävlingarna kommer att avgöras i Kobbs arena, beläget precis intill Löfbergs arena. Sveriges representanter är Gävleduon Camilla Johansson och Per Noreen.

Senior-VM kommer däremot att husera i curlinghallen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.