2016-03-22 13:42

2016-03-22 19:09

Team Ahlmarks slutar

CURLING: "Det var ett tufft beslut"

(UPPDATERAD) Team Ahlmarks har spelat sin sista sten.
Det framgångsrika Karlstadslaget läggs ner.
– Jag är kluven, jag har inte bestämt än hur jag känner, säger skippern Cissi Östlund.

Kvartetten sprängs i och med att Sabina Kraupp, 29, slutar med curling för att fokusera på annat i livet.

– Vi har verkligen haft tre givande och framförallt väldigt roliga säsonger och det känns såklart lite sorgligt att vår resa tillsammans är slut, även om jag är glad att jag tagit det här beslutet. Det som varit allra roligast är alla våra internskämt som präglat vår vänskap, säger Sabina Kraupp.

Efter beskedet kom övriga tre i laget (Paulina Stein, 27, Sara Carlsson, 29, och Cissi Östlund, 28) fram till att det var lika bra att avsluta satsningen.

– Det var ett tufft beslut. Vi tog en vecka var för sig att fundera, säger Cissi Östlund.

Varför lägger ni ner i stället för att försöka hitta en ersättare till Sabina?

– Sara blir mamma i juni och ska vara mammaledig större delen av nästa säsong. Det är för tufft att bygga ett lag på två personer. Vi gjorde ju en satsning mot OS 2018 och då skulle den chansen försvinna. 2022 känns långt borta.

Cissi och Sara har spelat tillsammans sedan de började med curling för 17 år sedan. Lotta Lennartsson var med från start, men hoppade av 2012, året efter VM-guldet med Anette Norberg som skipper. Norberg kom in i stället för Anna Domeij och Sabina Kraupp ersatte Lotta Lennartsson. 2013 slutade Norberg och in kom Paulina Stein.

Fyra mästerskap

Totalt har laget spelat fyra internationella mästerskap: två VM (guld 2011), ett EM (femma 2015) och JVM (silver 2008).

Cissi Östlund har upplevt alla.

Vad minns du helst?

– Nu när jag ser tillbaka tänker jag bara på det positiva, och då blir det förstås extra tufft, men det är mycket slit bakom också. VM-guldet är förstås en höjdpunkt och JVM-silvret och SM-gulden.

Det blev två SM-guld i rad 2015 och 2016 och dessutom har laget två elitseriesegrar.

En identitet

För Cissi Östlund blir det ett tomrum.

– Klart det är tråkigt. Jag har spelat i 17 år och curlingen är en del av min identitet.

Ska du fortsätta?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tänker att jag inte är redo att släppa curlingen helt. Men om jag ska spela eller vara engagerad på något annat sätt vet jag inte. Jag måste smälta det här först. Får jag rätt erbjudande kanske jag fortsätter. Jag vill inte göra något halvdant.

Närmaste tiden får hon fullt upp med curling ändå, som general för senior-VM (+51 år) och mixeddubbel-VM i Karlstad den 16–23 april.

– Det är mindre än en månad kvar. Skönt att ha det att tänka på nu. Både jag och Sara jobbar med VM.

Nytt lag i elitserien?

Mixedklassen, som kommit med på OS-programmet, funderar Cissi Östlund på för framtiden. Det är lättare att få till för att ett lag bara består av två personer, en dam och en herr.

– Det kan vara ett alternativ.

Vad händer med Team Ahlmarks elitserieplats?

– Det vet jag inte. Platsen tillhör klubben. Det kan hända att någon av oss bildar ett lag och spelar elitserien, säger Cissi Östlund.

Kvartetten sprängs i och med att Sabina Kraupp, 29, slutar med curling för att fokusera på annat i livet.

– Vi har verkligen haft tre givande och framförallt väldigt roliga säsonger och det känns såklart lite sorgligt att vår resa tillsammans är slut, även om jag är glad att jag tagit det här beslutet. Det som varit allra roligast är alla våra internskämt som präglat vår vänskap, säger Sabina Kraupp.

Efter beskedet kom övriga tre i laget (Paulina Stein, 27, Sara Carlsson, 29, och Cissi Östlund, 28) fram till att det var lika bra att avsluta satsningen.

– Det var ett tufft beslut. Vi tog en vecka var för sig att fundera, säger Cissi Östlund.

Varför lägger ni ner i stället för att försöka hitta en ersättare till Sabina?

– Sara blir mamma i juni och ska vara mammaledig större delen av nästa säsong. Det är för tufft att bygga ett lag på två personer. Vi gjorde ju en satsning mot OS 2018 och då skulle den chansen försvinna. 2022 känns långt borta.

Cissi och Sara har spelat tillsammans sedan de började med curling för 17 år sedan. Lotta Lennartsson var med från start, men hoppade av 2012, året efter VM-guldet med Anette Norberg som skipper. Norberg kom in i stället för Anna Domeij och Sabina Kraupp ersatte Lotta Lennartsson. 2013 slutade Norberg och in kom Paulina Stein.

Fyra mästerskap

Totalt har laget spelat fyra internationella mästerskap: två VM (guld 2011), ett EM (femma 2015) och JVM (silver 2008).

Cissi Östlund har upplevt alla.

Vad minns du helst?

– Nu när jag ser tillbaka tänker jag bara på det positiva, och då blir det förstås extra tufft, men det är mycket slit bakom också. VM-guldet är förstås en höjdpunkt och JVM-silvret och SM-gulden.

Det blev två SM-guld i rad 2015 och 2016 och dessutom har laget två elitseriesegrar.

En identitet

För Cissi Östlund blir det ett tomrum.

– Klart det är tråkigt. Jag har spelat i 17 år och curlingen är en del av min identitet.

Ska du fortsätta?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tänker att jag inte är redo att släppa curlingen helt. Men om jag ska spela eller vara engagerad på något annat sätt vet jag inte. Jag måste smälta det här först. Får jag rätt erbjudande kanske jag fortsätter. Jag vill inte göra något halvdant.

Närmaste tiden får hon fullt upp med curling ändå, som general för senior-VM (+51 år) och mixeddubbel-VM i Karlstad den 16–23 april.

– Det är mindre än en månad kvar. Skönt att ha det att tänka på nu. Både jag och Sara jobbar med VM.

Nytt lag i elitserien?

Mixedklassen, som kommit med på OS-programmet, funderar Cissi Östlund på för framtiden. Det är lättare att få till för att ett lag bara består av två personer, en dam och en herr.

– Det kan vara ett alternativ.

Vad händer med Team Ahlmarks elitserieplats?

– Det vet jag inte. Platsen tillhör klubben. Det kan hända att någon av oss bildar ett lag och spelar elitserien, säger Cissi Östlund.