2016-03-04 20:00

2016-03-04 20:00

Alexander från Torsby bäst på att sväva fritt

VINDTUNNELFLYGNING: Vann första officiella SM-tävlingen i februari och blev femma på VM i Ryssland

Kan flyga. Alla har vi väl någon gång drömt om att kunna flyga fritt.
Alexander Ranström,30, från Torsby kan göra det! I februari blev han Sveriges bäste ”mänsklige fågel”.
Då vann han nämligen Sveriges första SM i vindtunnelflygning.

Sök på ”indoor skydiving” på Youtube så får ni se något riktigt häftigt! Det är vad Alexander sysslar med. Känslan är densamma som astronauterna upplever i den tyngdlösa rymden.

– Jag och min lagkompis Jens Lindblad från Göteborg vann SM i ”Dynamic 2 Way” och i juni ifjol var jag med i det svenska fyramannalaget som blev femma på VM i Ryssland, berättar Alexander.

1600 fallskärmshopp

Han har ett förflutet som fallskärmshoppare och instruktör på hög tävlingsnivå.

– Jag har gjort över 1600 hopp. Det var genom fallskärmshoppningen som jag kom i kontakt med den här sporten.

Den cirkulära vindtunneln i Stockholm, där SM avgjordes, är 22 meter hög och 4,3 meter bred.

– Vindhastigheten på tävlingarna är 320 meter i sekunden. Det är absolut max för en vindtunnel. Vi tävlar på en tredimensionell bana, två och två eller fyra och fyra. Vi formar kroppen som en vinge och flyger i cirklar i en åtsittande dräkt.

Som jämförelse är vindstyrkan i en orkan mellan 202 och 220 kilometer i timmen!

Två tävlingsmoment

Tävlingarna innehåller två moment.

– Dels med tidtagning, som i slalom eller störtlopp. Vi ska ta oss förbi visuella hinder i form av ringar och linjer. Missar vi blir det tidstillägg. Den andra tävlingsdelen är en artistisk sådan. Som i freestyle och snowboard på skidor. Vi utför olika trick och komplexa rörelser som bedöms av domare.

Alexander har tidigare sysslat mycket även med skateboard och snowboard.

– Jag har alltid gillat att utmana mig själv, fysiskt och mentalt.

Men han gillar inte att bli kallad vildhjärna.

– Det är ett missförstånd att alla som sysslar med extremsporter är vildhjärnor. Tvärtom är vi väldigt noga med säkerheten. Jag själv jobbar som säkringledare på en oljeborrplattform vid Ekofiskfältet utanför Stavanger. Här måste säkerhetstänkandet vara a och o och det har jag med mig i mitt extremsportande.

Alla kan flyga

Bodyflight är både ett spännande fritidsnöje och en tränings- och tävlingsform. Här kan utövarna känna på hur det är att flyga i fritt fall utan att för den delen riskera livhanken genom att hoppa ut från ett flygplan. Hela kroppen fungerar som ett roder i den starka luftstrålen.

Vertikala vindtunnlar har används till att testa aerodynamik av farkoster sedan tidigt 1900-tal. Den första kommersiella vindtunneln för mänsklig flygning öppnades år 1982 i Las Vegas. I dag finns ett hundratal vindtunnlar i världen. Bland annat en i Stockholm.

För Alexander väntar nu NM i norska Voss 15 april.

– Sen siktar jag och Jens på VM i Polen i oktober och målsättningen är medalj.

Även vi vanliga fegisar kan prova, med hjälp av en instruktör. Vindstyrkan anpassas individuellt för varje enskild flygare vilket gör att alla kan sväva iväg, oavsett färdigheter eller fysiska förutsättningar.

Sök på ”indoor skydiving” på Youtube så får ni se något riktigt häftigt! Det är vad Alexander sysslar med. Känslan är densamma som astronauterna upplever i den tyngdlösa rymden.

– Jag och min lagkompis Jens Lindblad från Göteborg vann SM i ”Dynamic 2 Way” och i juni ifjol var jag med i det svenska fyramannalaget som blev femma på VM i Ryssland, berättar Alexander.

1600 fallskärmshopp

Han har ett förflutet som fallskärmshoppare och instruktör på hög tävlingsnivå.

– Jag har gjort över 1600 hopp. Det var genom fallskärmshoppningen som jag kom i kontakt med den här sporten.

Den cirkulära vindtunneln i Stockholm, där SM avgjordes, är 22 meter hög och 4,3 meter bred.

– Vindhastigheten på tävlingarna är 320 meter i sekunden. Det är absolut max för en vindtunnel. Vi tävlar på en tredimensionell bana, två och två eller fyra och fyra. Vi formar kroppen som en vinge och flyger i cirklar i en åtsittande dräkt.

Som jämförelse är vindstyrkan i en orkan mellan 202 och 220 kilometer i timmen!

Två tävlingsmoment

Tävlingarna innehåller två moment.

– Dels med tidtagning, som i slalom eller störtlopp. Vi ska ta oss förbi visuella hinder i form av ringar och linjer. Missar vi blir det tidstillägg. Den andra tävlingsdelen är en artistisk sådan. Som i freestyle och snowboard på skidor. Vi utför olika trick och komplexa rörelser som bedöms av domare.

Alexander har tidigare sysslat mycket även med skateboard och snowboard.

– Jag har alltid gillat att utmana mig själv, fysiskt och mentalt.

Men han gillar inte att bli kallad vildhjärna.

– Det är ett missförstånd att alla som sysslar med extremsporter är vildhjärnor. Tvärtom är vi väldigt noga med säkerheten. Jag själv jobbar som säkringledare på en oljeborrplattform vid Ekofiskfältet utanför Stavanger. Här måste säkerhetstänkandet vara a och o och det har jag med mig i mitt extremsportande.

Alla kan flyga

Bodyflight är både ett spännande fritidsnöje och en tränings- och tävlingsform. Här kan utövarna känna på hur det är att flyga i fritt fall utan att för den delen riskera livhanken genom att hoppa ut från ett flygplan. Hela kroppen fungerar som ett roder i den starka luftstrålen.

Vertikala vindtunnlar har används till att testa aerodynamik av farkoster sedan tidigt 1900-tal. Den första kommersiella vindtunneln för mänsklig flygning öppnades år 1982 i Las Vegas. I dag finns ett hundratal vindtunnlar i världen. Bland annat en i Stockholm.

För Alexander väntar nu NM i norska Voss 15 april.

– Sen siktar jag och Jens på VM i Polen i oktober och målsättningen är medalj.

Även vi vanliga fegisar kan prova, med hjälp av en instruktör. Vindstyrkan anpassas individuellt för varje enskild flygare vilket gör att alla kan sväva iväg, oavsett färdigheter eller fysiska förutsättningar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.