2016-03-03 06:00

2016-03-03 06:13

Läge för värmländska Vasaframgångar

SKIDOR: Torsbys Oscar Persson och Bill Impola ska kämpa i toppen

Ska det bli ännu en Norgehistoria? Eller ska vi minnas Vasaloppet 2016 som en stor värmländsk framgång. Förutsättningarna för det senare scenariot finns då Torsbyborna Oscar Persson och Bill Impola siktar på att slåss om topplaceringarna.

2013 slog Bill Impola till med en 13:e plats i Vasaloppet. Året efter blev han 18:e med Oscar Persson precis framför sig i resultatlistan.

– 2015 trasslade det till sig rejält i starten. Jag kämpade mig i kapp täten men skidorna var katastrofalt dåliga. Till sist gav jag upp, jag hade nog inte tagit mig till mål även om jag verkligen försökt, säger Bill Impola.

Även Oscar Perssons förhoppningar om grusades av en vallamiss och inte heller han tog sig i mål.

Många vill vinna

Bill Impola som nu är 26 år gammal har den här säsongen som bäst placerat sig som 11:a i långloppvärldscupen; Visma ski classic, den gångna helgen blev han femma på kortvasan. Impola har dessutom en andraplats på 10 km klassisk stil från Inter Sportcupen för två veckor sedan.

– Jag har följt min plan och hoppas att kroppen ska kännas riktigt pigg på söndag. Målsättningen är topp tio. Om allt verkligen stämmer så kan jag kanske utmana om en pallplats. Men seger är nog att hoppas på för mycket, säger Bill Impola.

– Vasaloppet är kanske inte det tuffaste loppet, men det är nio mil långt och det lopp som alla de bästa helst vill vinna. Det är många som liksom mig lägger ner väldigt många timmars träning på att lyckas just den dagen.

Sparring

Oscar Persson, 23 år, har vunnit Skinnarloppet och slutade åtta på skiathlon under SM-veckan. Persson har bara kört en deltävling i långloppvärldscupen och blev då 16:e man.

– Det känns som att jag och Bill är ganska jämnbra. Under hösten körde vi en del träningstävlingar i skidtunneln och vann väl varannan gång. Att ha någon som är lika bra eller lite bättre som sparring under träningarna betyder mycket, säger Oscar Persson.

Framtidsplaner

Bill Impolas kontrakt med Team Exspirit, som han tävlar för under Vasaloppet, samt det med SK Bore går ut efter säsongen.

– Efter Vasaloppet är det dags att verkligen fundera på framtiden. Jag hade en plan om att satsa på långlopp under tre år. Nu har det gått tre år. Jag har en del tankar om fortsättningen, men inget är klart eller bestämt.

Kan det bli en satsning på traditionella distanser?

– Så kan det bli. Den här vintern har jag gjort karriärens bästa resultat på kortare distanser och jag känner att jag kan konkurrera. Oavsett vad så blir jag kvar i Torsby, jag har rotat mig här nu.

Oscar Persson hoppas att bra resultat ska leda till en heltidssatsning inför nästa vinter.

– Om jag gör ett eller två stabila resultat på Vasaloppet, Birkebeinerrennet eller Årefjällsloppet så borde jag bli intressant för de större teamen. Jag är väldigt tacksam för den stöttning jag får från SK Bore, men drömmen är självklart att kunna göra det här på heltid med större uppbackning, säger Oscar Persson.

Bra form

Målsättningen för Oscar är att kämpa om platserna kring 10–15 på söndag.

– Det är ett realistiskt mål. Jag har kört stabilt hela säsongen och formen är bra. Förra veckan tränade vi hårt på Långberget. Den sista veckan inför tävlingen har jag tagit det lite lugnare så att musklerna förhoppningsvis känns extra rappa på söndag.

Är en seger helt omöjlig?

– Seger är nog en för hög målsättning. Jag tror inte att jag riktigt räcker till för det än. Men får jag träna bra ett par år till så...

2013 slog Bill Impola till med en 13:e plats i Vasaloppet. Året efter blev han 18:e med Oscar Persson precis framför sig i resultatlistan.

– 2015 trasslade det till sig rejält i starten. Jag kämpade mig i kapp täten men skidorna var katastrofalt dåliga. Till sist gav jag upp, jag hade nog inte tagit mig till mål även om jag verkligen försökt, säger Bill Impola.

Även Oscar Perssons förhoppningar om grusades av en vallamiss och inte heller han tog sig i mål.

Många vill vinna

Bill Impola som nu är 26 år gammal har den här säsongen som bäst placerat sig som 11:a i långloppvärldscupen; Visma ski classic, den gångna helgen blev han femma på kortvasan. Impola har dessutom en andraplats på 10 km klassisk stil från Inter Sportcupen för två veckor sedan.

– Jag har följt min plan och hoppas att kroppen ska kännas riktigt pigg på söndag. Målsättningen är topp tio. Om allt verkligen stämmer så kan jag kanske utmana om en pallplats. Men seger är nog att hoppas på för mycket, säger Bill Impola.

– Vasaloppet är kanske inte det tuffaste loppet, men det är nio mil långt och det lopp som alla de bästa helst vill vinna. Det är många som liksom mig lägger ner väldigt många timmars träning på att lyckas just den dagen.

Sparring

Oscar Persson, 23 år, har vunnit Skinnarloppet och slutade åtta på skiathlon under SM-veckan. Persson har bara kört en deltävling i långloppvärldscupen och blev då 16:e man.

– Det känns som att jag och Bill är ganska jämnbra. Under hösten körde vi en del träningstävlingar i skidtunneln och vann väl varannan gång. Att ha någon som är lika bra eller lite bättre som sparring under träningarna betyder mycket, säger Oscar Persson.

Framtidsplaner

Bill Impolas kontrakt med Team Exspirit, som han tävlar för under Vasaloppet, samt det med SK Bore går ut efter säsongen.

– Efter Vasaloppet är det dags att verkligen fundera på framtiden. Jag hade en plan om att satsa på långlopp under tre år. Nu har det gått tre år. Jag har en del tankar om fortsättningen, men inget är klart eller bestämt.

Kan det bli en satsning på traditionella distanser?

– Så kan det bli. Den här vintern har jag gjort karriärens bästa resultat på kortare distanser och jag känner att jag kan konkurrera. Oavsett vad så blir jag kvar i Torsby, jag har rotat mig här nu.

Oscar Persson hoppas att bra resultat ska leda till en heltidssatsning inför nästa vinter.

– Om jag gör ett eller två stabila resultat på Vasaloppet, Birkebeinerrennet eller Årefjällsloppet så borde jag bli intressant för de större teamen. Jag är väldigt tacksam för den stöttning jag får från SK Bore, men drömmen är självklart att kunna göra det här på heltid med större uppbackning, säger Oscar Persson.

Bra form

Målsättningen för Oscar är att kämpa om platserna kring 10–15 på söndag.

– Det är ett realistiskt mål. Jag har kört stabilt hela säsongen och formen är bra. Förra veckan tränade vi hårt på Långberget. Den sista veckan inför tävlingen har jag tagit det lite lugnare så att musklerna förhoppningsvis känns extra rappa på söndag.

Är en seger helt omöjlig?

– Seger är nog en för hög målsättning. Jag tror inte att jag riktigt räcker till för det än. Men får jag träna bra ett par år till så...