2016-03-01 21:43

2016-03-01 21:43

Olsson avstår OS i Rio

PARALYMPICS: "Järnmannen" lämnar plats åt de yngre

Det är drygt ett halvår till Paralympics i Rio. Redan nu deklarerar Anders Olsson att det inte blir ett fjärde OS-deltagande för 50-åringen från Hagfors.
– Jag tycker att Ludvig Nyrén ska få platsen. Han är bara 19 år och på väg åt rätt håll, säger Olsson.

Det är två herrplatser kvar att fylla till Paralympics i Rio, som avgörs mellan den 7 och 18 september, och tre simmare kandiderar om platserna. Men nu ger meriterade Olsson upp kampen.

– Jag kände mig lite halvstressad för att prestera med simningen. Jag har gjort många operationer, och känner att jag inte har hunnit i kapp än. Jag har gjort alldeles för få starter, säger ”Järnmannen”.

Plats åt de yngre?

Olsson – som deltagit i tre Paralympics och tagit tre guld, ett silver samt tre brons – vill att Ludvig Nyrén, 19, från Grums tar hans plats.

– Jag hoppas att han får klartecken redan nu så att han kan förbereda sig. Det är stort det här, och då tycker jag att man ska få tid att förbereda sig mentalt – i stället för att han ska behöva toppa och vara så jäkla bra varje tävling. Det sliter, säger Olsson.

Personligen riktar hagforsingen siktet längre bort.

– Det är bättre att satsa på Ironman och jobba inför VM nästa år i stället.

Vasaloppsmani råder

Och ”Järnmannen” ligger – i sedvanlig ordning – inte på latsidan.

I fredags körde han Kortvasan, tre dagar senare genomförde han Vasaloppets öppna spår, på fredag ska han köra sistasträckan i Stafettvasan och nu jagar han även startplats till söndagens ”riktiga” Vasalopp.

– Man är stôlli vettu, säger Olsson och skrattar.

Det var faktiskt hans sällskap under måndagens öppna spår som kläckte idén om att köra även på söndag – som en uppvärmning inför Nordenskiöldloppet.

– Då tänkte jag aldrig i livet, men morgonen efter tänkte jag att det kanske inte var en så dum idé ändå.

Nordenskiöldloppet är 22 mil långt och avgörs den 10 april.

Det är två herrplatser kvar att fylla till Paralympics i Rio, som avgörs mellan den 7 och 18 september, och tre simmare kandiderar om platserna. Men nu ger meriterade Olsson upp kampen.

– Jag kände mig lite halvstressad för att prestera med simningen. Jag har gjort många operationer, och känner att jag inte har hunnit i kapp än. Jag har gjort alldeles för få starter, säger ”Järnmannen”.

Plats åt de yngre?

Olsson – som deltagit i tre Paralympics och tagit tre guld, ett silver samt tre brons – vill att Ludvig Nyrén, 19, från Grums tar hans plats.

– Jag hoppas att han får klartecken redan nu så att han kan förbereda sig. Det är stort det här, och då tycker jag att man ska få tid att förbereda sig mentalt – i stället för att han ska behöva toppa och vara så jäkla bra varje tävling. Det sliter, säger Olsson.

Personligen riktar hagforsingen siktet längre bort.

– Det är bättre att satsa på Ironman och jobba inför VM nästa år i stället.

Vasaloppsmani råder

Och ”Järnmannen” ligger – i sedvanlig ordning – inte på latsidan.

I fredags körde han Kortvasan, tre dagar senare genomförde han Vasaloppets öppna spår, på fredag ska han köra sistasträckan i Stafettvasan och nu jagar han även startplats till söndagens ”riktiga” Vasalopp.

– Man är stôlli vettu, säger Olsson och skrattar.

Det var faktiskt hans sällskap under måndagens öppna spår som kläckte idén om att köra även på söndag – som en uppvärmning inför Nordenskiöldloppet.

– Då tänkte jag aldrig i livet, men morgonen efter tänkte jag att det kanske inte var en så dum idé ändå.

Nordenskiöldloppet är 22 mil långt och avgörs den 10 april.