2015-12-08 22:14

2015-12-08 22:14

"Vi känner oss motarbetade"

IDROTT: Skåreklubbarnas kamp för en ny idrottshall fortsätter

För mer än ett decennium sedan startades kampen för att bygga en ny idrottshall i Skåre. Hertzöga BK och Skåre HK upplever att de inte fått gehör för sitt behov och ställer nu en rak och tydlig fråga till kommunen:
”Hur har ni tänkt lösa det och framför allt när?”

Ilanda sporthall byggdes 1979 och skicket är därefter. Men det är inte det största problemet menar Morgan Schütser, hallansvarig i Skåre Handbollsklubb, och Mattias Jonsson, kanslichef för Hertzöga BK.

– Vi behöver mer halltider. Det är alldeles för få för två stora föreningar som Hertzöga BK och Skåre HK. Hertzöga har elva lag i innebandy och även två futsallag som behöver tid i hallen, konstaterar Jonsson.

– Kommunen har hjälpt oss med att få tider i bland annat Sundsta och Gjutaren. Men vi är en Skåreförening och det är här vi vill vara, tillägger Morgan Schütser.

Tappar klubbkänslan

En av följderna till att Skåreklubbarna tvingas träna och spela matcher i exil blir att de riskerar att tappa spelarna – och klubbkänslan.

– Många väljer att gå till klubbarna i stan i stället då de redan tränar där. Sen får vi ju ingen klubbkänsla heller då vi tränar i en mängd olika hallar, hävdar Schütser

Johan Lundh, ordförande i Skåre HK, delar Schütsers tes.

– Vi får svårt att rekrytera ledare då vi inte har någon naturlig hemmahall. Sedan är det ett stort problem att vi i handbollen inte kan spela med klister i vissa hallar då även innebandyn tränar på samma plats.

”Otrolig frustation”

Det som orsakar mest huvudbry för klubbarna är varför hallen inte byggdes om i samband med renoveringen 2014 – vilket har varit fallet när andra skolor runt om i Karlstad har rustats upp.

– Av någon outgrundlig anledning gjorde de inget åt hallen. Vi känner en otrolig frustration över detta, säger Schütser.

Drömmen är att en till hall med läktare ska byggas i Skåre och att den befintliga ska stå kvar som ett komplement.

– Vi behöver två hallar för att få ihop träningstider. Läktaren på Ilanda är obefintlig och när ungarna spelar vill ju så klart föräldrarna se dem spela – men de får ju knappt plats. En arena med läktare är ett måste, menar Mattias Jonsson.

När Skåre HK och Hertzöga BK kallade till presskonferens under tisdagskvällen bjöds representanter från kommunen in – men de valde att inte närvara. I stället svarade Kultur- och fritidsdirektören Mats Ahrén, som var en av de som fick en invit, med ett mejl där det bland annat gick att läsa:

”När Ilandaskolan byggdes om hade skolan inget behov av en större eller ytterligare en sporthall. Att i dagsläget bygga en ny fullstor sporthall som skolan inte har behov av på dagtid är inte möjligt ekonomiskt”.

Ahrén föreslog även att ett nytt datum skulle planeras då problemet åter kan diskuteras.

Ilanda sporthall byggdes 1979 och skicket är därefter. Men det är inte det största problemet menar Morgan Schütser, hallansvarig i Skåre Handbollsklubb, och Mattias Jonsson, kanslichef för Hertzöga BK.

– Vi behöver mer halltider. Det är alldeles för få för två stora föreningar som Hertzöga BK och Skåre HK. Hertzöga har elva lag i innebandy och även två futsallag som behöver tid i hallen, konstaterar Jonsson.

– Kommunen har hjälpt oss med att få tider i bland annat Sundsta och Gjutaren. Men vi är en Skåreförening och det är här vi vill vara, tillägger Morgan Schütser.

Tappar klubbkänslan

En av följderna till att Skåreklubbarna tvingas träna och spela matcher i exil blir att de riskerar att tappa spelarna – och klubbkänslan.

– Många väljer att gå till klubbarna i stan i stället då de redan tränar där. Sen får vi ju ingen klubbkänsla heller då vi tränar i en mängd olika hallar, hävdar Schütser

Johan Lundh, ordförande i Skåre HK, delar Schütsers tes.

– Vi får svårt att rekrytera ledare då vi inte har någon naturlig hemmahall. Sedan är det ett stort problem att vi i handbollen inte kan spela med klister i vissa hallar då även innebandyn tränar på samma plats.

”Otrolig frustation”

Det som orsakar mest huvudbry för klubbarna är varför hallen inte byggdes om i samband med renoveringen 2014 – vilket har varit fallet när andra skolor runt om i Karlstad har rustats upp.

– Av någon outgrundlig anledning gjorde de inget åt hallen. Vi känner en otrolig frustration över detta, säger Schütser.

Drömmen är att en till hall med läktare ska byggas i Skåre och att den befintliga ska stå kvar som ett komplement.

– Vi behöver två hallar för att få ihop träningstider. Läktaren på Ilanda är obefintlig och när ungarna spelar vill ju så klart föräldrarna se dem spela – men de får ju knappt plats. En arena med läktare är ett måste, menar Mattias Jonsson.

När Skåre HK och Hertzöga BK kallade till presskonferens under tisdagskvällen bjöds representanter från kommunen in – men de valde att inte närvara. I stället svarade Kultur- och fritidsdirektören Mats Ahrén, som var en av de som fick en invit, med ett mejl där det bland annat gick att läsa:

”När Ilandaskolan byggdes om hade skolan inget behov av en större eller ytterligare en sporthall. Att i dagsläget bygga en ny fullstor sporthall som skolan inte har behov av på dagtid är inte möjligt ekonomiskt”.

Ahrén föreslog även att ett nytt datum skulle planeras då problemet åter kan diskuteras.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.