2015-09-09 06:00

2015-09-09 06:00

Sekunddrama avgjorde Klarälvdalen Challenge

KANOT: 84 kilometers paddling längs Klarälven

Klarälven. I lördags avgjordes Klarälvdalen Challenge för andra gången. Liksom premiäråret fick kanottävlingen ett dramatiskt avgörande. Jens Torstensson spurtade sig till seger med fem sekunders marginal.

Klarälvdalen Challenge startar i Branäs. Därifrån ska deltagarna paddla 84 kilometer till målet i Byn i Ekshärad. Längs vägen finns tre obligatoriska stopp, i Ambjörby, Stöllet och Fastnäs där deltagarna måste bege sig upp på land.

– Tävlingen blev kalas-kanon! Deltagarna var supernöjda. Vädret var inte det bästa men de fick ett härdligt bemötande från publik och funktionärer längs älven, säger Pär Bergqvist, styrelseledamot i arrangerande föreningen Klarälvdalens Kanot och Multisportklubb.

Spurtuppgörelse

Tävlingen lockade totalt ett 60-tal deltagare fördelade på 39 ekipage. Snabbast av alla var Jens Torstensson i en singelkajak, han spurtslog en dubbelkajak bemannad av Jonny Torstensson och Johan Storm. Segertiden skrevs till 6.03.05.0. Paula Lembke vann damklassen med tiden 7.23.29.2.

– De två första ekipagen hade följts åt i stort sett hela vägen. När de passerade under bron i Ekshärad, där en hel del publik tittade på, låg de helt lika. Det blev ett avgörande de sista hundra metrarna ner till målet vid campingen i Byn, säger Pär Bergqvist.

Stafettlag

Klarälvdalen Challenge omfattade i år en stafettklass där ett lag bestående av fyra kanotister byttes av längs vägen mellan Branäs och Ekshärad. Tävlingsformen var unik i kanotsammanhang.

– Det är en tävlingsform som vi tror kan locka många fler deltagare i framtiden. Att dela upp tävlingen i kortare sträckor öppnar upp för deltagare som inte är så vältränade som de allra snabbaste. Andra arrangörer har redan börjat ta efter vår idé, säger Pär Bergqvist.

Växande tävling

Redan nu är det bestämt att tävlingen kommer att genomföras även 2016.

– Att paddla längs Klarälven är en unik naturupplevelse. Det tar ett tag för ett koncept att sätta sig men ryktet om vår fina tävling sprids snabbt i kanotkretsar. Tävlingen kommer att locka fler och fler deltagare för varje år som går, säger Pär Bergqvist.

Klarälvdalen Challenge startar i Branäs. Därifrån ska deltagarna paddla 84 kilometer till målet i Byn i Ekshärad. Längs vägen finns tre obligatoriska stopp, i Ambjörby, Stöllet och Fastnäs där deltagarna måste bege sig upp på land.

– Tävlingen blev kalas-kanon! Deltagarna var supernöjda. Vädret var inte det bästa men de fick ett härdligt bemötande från publik och funktionärer längs älven, säger Pär Bergqvist, styrelseledamot i arrangerande föreningen Klarälvdalens Kanot och Multisportklubb.

Spurtuppgörelse

Tävlingen lockade totalt ett 60-tal deltagare fördelade på 39 ekipage. Snabbast av alla var Jens Torstensson i en singelkajak, han spurtslog en dubbelkajak bemannad av Jonny Torstensson och Johan Storm. Segertiden skrevs till 6.03.05.0. Paula Lembke vann damklassen med tiden 7.23.29.2.

– De två första ekipagen hade följts åt i stort sett hela vägen. När de passerade under bron i Ekshärad, där en hel del publik tittade på, låg de helt lika. Det blev ett avgörande de sista hundra metrarna ner till målet vid campingen i Byn, säger Pär Bergqvist.

Stafettlag

Klarälvdalen Challenge omfattade i år en stafettklass där ett lag bestående av fyra kanotister byttes av längs vägen mellan Branäs och Ekshärad. Tävlingsformen var unik i kanotsammanhang.

– Det är en tävlingsform som vi tror kan locka många fler deltagare i framtiden. Att dela upp tävlingen i kortare sträckor öppnar upp för deltagare som inte är så vältränade som de allra snabbaste. Andra arrangörer har redan börjat ta efter vår idé, säger Pär Bergqvist.

Växande tävling

Redan nu är det bestämt att tävlingen kommer att genomföras även 2016.

– Att paddla längs Klarälven är en unik naturupplevelse. Det tar ett tag för ett koncept att sätta sig men ryktet om vår fina tävling sprids snabbt i kanotkretsar. Tävlingen kommer att locka fler och fler deltagare för varje år som går, säger Pär Bergqvist.