2015-09-05 06:00

2015-09-05 09:04

Det pekar mot sjätte och sista guldet för Hellborg

AMERIKANSK FOTBOLL: Inför SM-finalen

Centern Kristoffer Hellborg har spelat alla Carlstad Crusaders tolv SM-finaler.
På söndagen vill han sätta punkt med ett sjätte guld i 13:e finalen.

Den 31-årige trotjänaren tänker nämligen avsluta karriären i amerikansk fotboll med matchen mot Örebro Black Knights på Studenternas i Uppsala.

– Jag har gjort det här i 17 år, det är dags att lägga skydden åt sidan när jag har spelat klart SM-finalen. Än är det inte över. Jag vill avsluta på topp, säger Kristoffer Hellborg.

Har någon mer i Crusaders spelat alla finaler?

– Nej, inte i skydd. Daniel Stiglert, som är hjälpcoach, har varit med hela tiden.

Vad skulle det betyda att sluta med guld?

– Otroligt mycket. Det skulle vara så mäktigt att vinna Champions League och SM samma år, det vore en underbar känsla för både mig och laget.

Totalt kan det faktiskt bli hans elfte SM-guld i 18:e finalen.

– Ja, det är mäktigt. Jag var med och vann alla SM med juniorerna också. Det blev fem.

Du är kanske Sveriges meste SM-finalspelare?

– Ja, kan vara...jag låter det vara osagt. Crusaders meste är jag i alla fall.

Kristoffer Hellborg tror förstås på en glimrande epilog. Statistiken talar starkt för Crusaders som inte tagit stryk av örebroarna på 16 år, där de två senaste finalerna ingår. Årets seriemöte slutade 28–7 på bortaplan. Men Örebro imponerade med skrällsegern i semifinalen mot serieettan Tyresö, som tillfogade Crusaders enda förlusten och den första på hemmaplan sedan 2008. Carlstad vann sin semifinal mot Uppsala med klara 43–0 och mönstrar en stark trupp med bara Josef Nguzo, Jack Moro och Christian Kuylenstjerna på skadelistan.

– Örebro är ett tufft motstånd och ska inte underskattas, de kan komma som hungriga underhundar, men det är om vi skjuter oss själva i foten vi kan förlora. Våra egna misstag är det som kan stå i vägen. Men vi är ju vana den här situationen.

Kristoffer Hellborg upplevde också den jobbiga tiden, med sju finalförluster.

– Det var ett finalspöke. Vi var nära att vinna flera gånger, men på slutet slog spöket till ändå.

Gick ni över en tröskel med första segern?

– Jag skulle snarare säga att vi gick rakt igen en vägg. Alla bitar föll på plats. Det var en underbar känsla.

Är första SM-guldet det bästa?

– Nej, det bästa är faktiskt Champions League-segern. Att komma ut i Europa och visa sig värdig att vara i toppskiktet, att känna sig proffsaktig och sen sopa mattan med motståndarna, det var stort.

Kristoffer Hellborg är som en av sex Crusadersspelare nominerad till MVP-awards, där säsongens bästa spelare ska utses (på lördagen) Han kan ta priset i kategorin årets o-linespelare. Offfensiva linjen, alltså.

Han är en bastant pjäs med sina 186 centimeter och dryga 130 kilo.

– Jag är center, han som snäppar bak bollen till Anders Hermodsson (quarterbacken). Jag sätter igång spelet först och främst av alla.

Sen får du ta en jäkla smäll?

– Ja, tillsammans med de fyra jag har bredvid mig. Det är ingen glamourposition.

Och Hermodsson får alla rubriker?

– Ja, så är det. Man kanske inte får vara med i tidningen varje dag, men det gör inget, när man vet att utan o-line hade det inte varit möjligt.

Är det vemodigt att sluta?

– Inte vemodigt, men klart det känns, det är mycket minnen. I semifinalen, som var sista hemmamatchen, kom en och annan tår. Men jag känner mig redo. Jag känner att jag har uppnått så mycket.

Kan det bli comeback?

– Nej, inte den här gången. Förra året sa jag också att jag skulle sluta, men ångrade mig efter 15 minuter. Jag var inte redo för det då. Nu har jag en vision att nästa år sitta på läktaren och äta hamburgare och dricka läsk med min familj och titta på amerikansk fotboll på toppnivå.

Så småningom kanske han dyker upp som tränare.

– Jag har två söner William, 7 år, och Elliot, 6 månader, som förhoppningsvis ska sätta på sig skydden också och då finns det inget som säger att pappa inte är med och coachar lite. De har mycket öva på för att bli bäst i landet på sina positioner.

Än är Kristoffer Hellborg inte mätt på framgång.

– Nej, för fasiken, inte i närheten. Jag ska avsluta på topp.

Den 31-årige trotjänaren tänker nämligen avsluta karriären i amerikansk fotboll med matchen mot Örebro Black Knights på Studenternas i Uppsala.

– Jag har gjort det här i 17 år, det är dags att lägga skydden åt sidan när jag har spelat klart SM-finalen. Än är det inte över. Jag vill avsluta på topp, säger Kristoffer Hellborg.

Har någon mer i Crusaders spelat alla finaler?

– Nej, inte i skydd. Daniel Stiglert, som är hjälpcoach, har varit med hela tiden.

Vad skulle det betyda att sluta med guld?

– Otroligt mycket. Det skulle vara så mäktigt att vinna Champions League och SM samma år, det vore en underbar känsla för både mig och laget.

Totalt kan det faktiskt bli hans elfte SM-guld i 18:e finalen.

– Ja, det är mäktigt. Jag var med och vann alla SM med juniorerna också. Det blev fem.

Du är kanske Sveriges meste SM-finalspelare?

– Ja, kan vara...jag låter det vara osagt. Crusaders meste är jag i alla fall.

Kristoffer Hellborg tror förstås på en glimrande epilog. Statistiken talar starkt för Crusaders som inte tagit stryk av örebroarna på 16 år, där de två senaste finalerna ingår. Årets seriemöte slutade 28–7 på bortaplan. Men Örebro imponerade med skrällsegern i semifinalen mot serieettan Tyresö, som tillfogade Crusaders enda förlusten och den första på hemmaplan sedan 2008. Carlstad vann sin semifinal mot Uppsala med klara 43–0 och mönstrar en stark trupp med bara Josef Nguzo, Jack Moro och Christian Kuylenstjerna på skadelistan.

– Örebro är ett tufft motstånd och ska inte underskattas, de kan komma som hungriga underhundar, men det är om vi skjuter oss själva i foten vi kan förlora. Våra egna misstag är det som kan stå i vägen. Men vi är ju vana den här situationen.

Kristoffer Hellborg upplevde också den jobbiga tiden, med sju finalförluster.

– Det var ett finalspöke. Vi var nära att vinna flera gånger, men på slutet slog spöket till ändå.

Gick ni över en tröskel med första segern?

– Jag skulle snarare säga att vi gick rakt igen en vägg. Alla bitar föll på plats. Det var en underbar känsla.

Är första SM-guldet det bästa?

– Nej, det bästa är faktiskt Champions League-segern. Att komma ut i Europa och visa sig värdig att vara i toppskiktet, att känna sig proffsaktig och sen sopa mattan med motståndarna, det var stort.

Kristoffer Hellborg är som en av sex Crusadersspelare nominerad till MVP-awards, där säsongens bästa spelare ska utses (på lördagen) Han kan ta priset i kategorin årets o-linespelare. Offfensiva linjen, alltså.

Han är en bastant pjäs med sina 186 centimeter och dryga 130 kilo.

– Jag är center, han som snäppar bak bollen till Anders Hermodsson (quarterbacken). Jag sätter igång spelet först och främst av alla.

Sen får du ta en jäkla smäll?

– Ja, tillsammans med de fyra jag har bredvid mig. Det är ingen glamourposition.

Och Hermodsson får alla rubriker?

– Ja, så är det. Man kanske inte får vara med i tidningen varje dag, men det gör inget, när man vet att utan o-line hade det inte varit möjligt.

Är det vemodigt att sluta?

– Inte vemodigt, men klart det känns, det är mycket minnen. I semifinalen, som var sista hemmamatchen, kom en och annan tår. Men jag känner mig redo. Jag känner att jag har uppnått så mycket.

Kan det bli comeback?

– Nej, inte den här gången. Förra året sa jag också att jag skulle sluta, men ångrade mig efter 15 minuter. Jag var inte redo för det då. Nu har jag en vision att nästa år sitta på läktaren och äta hamburgare och dricka läsk med min familj och titta på amerikansk fotboll på toppnivå.

Så småningom kanske han dyker upp som tränare.

– Jag har två söner William, 7 år, och Elliot, 6 månader, som förhoppningsvis ska sätta på sig skydden också och då finns det inget som säger att pappa inte är med och coachar lite. De har mycket öva på för att bli bäst i landet på sina positioner.

Än är Kristoffer Hellborg inte mätt på framgång.

– Nej, för fasiken, inte i närheten. Jag ska avsluta på topp.

Crusaders finaler

2002: Stockholm Mean Machines–Carlstad Crusaders 28–20.

2003: Arlanda Jets–Carlstad Crusaders 14–7.

2004: Stockholm Mean Machines–Carlstad Crusaders 7–2.

2005: Stockholm Mean Machines–Carlstad Crusaders 35–21.

2006: Stockholm Mean Machines–Carlstad Crusaders 24–21.

2007: Limhamn Griffins–Carlstad Crusaders 9–6.

2009: Stockholm Mean Machines–Carlstad Crusaders 24–20.

2010: Carlstad Crusaders–Tyresö Royal Crowns 37–15.

2011: Carlstad Crusaders–Tyresö Royal Crowns 20–7.

2012: Carlstad Crusaders–Tyresö Royal Crowns 24–0.

2013: Carlstad Crusaders–Örebro Black Knights 47–25.

2014: Carlstad Crusaders–Örebro Black Knights 49–9.

2015: Carlstad Crusaders–Örebro Black Knights ?–?