2015-07-25 06:00

2015-07-25 13:23

Olsson söker nattjobbare

MULTISPORT: Anders vill genomföra en Svensk klassiker på ett dygn

En del genomför en Svensk klassiker på ett år. Anders Olsson tänker klara detta på 24 timmar.
– Men jag behöver folk som hjälper mig. Får jag ihop cirka 15-20 personer så kan jag fixa detta under Hagforsyran, säger Anders Olsson.

Att genomföra en Svensk klassiker innebär traditionellt att man åker skidor i Vasaloppet, cyklar i Vätternrundan och deltar i Vansbrosimmet samt springer Lidingöloppet.

Egen klassiker

Men Anders Olsson har tänkt ut sin egen variant på en Svensk klassiker.

– Jag tänker cykla Klarälvsbanan 30 mil. Eftersom den är cirka nio mil lång innebär detta att jag får åka fram och tillbaka mellan Hagfors och Karlstad några gånger. Sedan tänker jag åka rullskidor på Klarälvsbanan i nio mil. Därefter blir det tre mil löpning i Hagfors och tre kilometer simning i Uvån, säger Anders.

En hake

Allt detta tänker han genomföra under 24 timmar i sträck. Anders hoppas kunna starta klockan 13 fredagen den 31 juli under Hagforsyran och gå i mål klockan 13 lördagen den 1 augusti. Men det finns ett problem.

– Jag måste ha folk som hjälper mig för att det ska kunna bli av. Jag skulle behöva fyra personer som cyklar före mig och öppnar grindar utefter Klarälvsbanan och sex cyklister som åker tillsammans med mig och hjälper mig att dra. Sedan behovs en koordinator för hela dygnet. Kan jag få ihop 15-20 personer totalt som kan hjälpa mig i de olika grenarna, så kan jag genomföra detta, säger han.

Blir nattjobb

Anders tillägger att frivilliga inte behöver vara proffscyklister för att vara med. Men personerna ska vara inställda på nattjobb.

– För jag tänker ju göra allt i ett sträck och tar ingen nattvila. Rullskidor och cykling tänker jag göra under natten. Då blir det till att sätta på sig pannlampa. Man kan ju även räkna med att få se upp för vilt som rådjur den tiden på dygnet på Klarälvsbanan, säger han.

Fyller 50

Anders hoppas att hans specialkomponerade klassiker ska kunna bli av och vill att personer som är intresserade av att hjälpa till hör av sig till honom.

Varför vill du göra en Svensk klassiker på ett dygn?

– Jag fyller ju 50 år till hösten och vill bevisa att jag inte är körd utan att åldern bara är en siffra.

I vilken kondition är du att genomföra detta?

– Konditionsmässigt är jag i bra form, men inte i bra simform. Jag har inte simtränat mycket, säger han.

Hur ser det ut med den axelskada du dragits med?

– Det har blivit mycket bättre sedan jag träffat en medicinman som bor i Nora och som använder en afrikansk metod. Han trycker med fingrarna på musklerna och frilägger nerver, berättar Anders.

Planerar du för Paralympics i Rio de Janeiro nästa år?

– Det är inget jag känner att jag måste göra. För det är ju en jätteapparat att planera allt. Men jag har inte bestämt mig än.

Håller tummarna

Men just nu hoppas Anders få visa vad han går för nästa helg.

– Det vore kul att göra en Svensk Klassiker under Hagforsyran och det är ju under sommaren man ska göra en sådan här grej, säger Anders.

Att genomföra en Svensk klassiker innebär traditionellt att man åker skidor i Vasaloppet, cyklar i Vätternrundan och deltar i Vansbrosimmet samt springer Lidingöloppet.

Egen klassiker

Men Anders Olsson har tänkt ut sin egen variant på en Svensk klassiker.

– Jag tänker cykla Klarälvsbanan 30 mil. Eftersom den är cirka nio mil lång innebär detta att jag får åka fram och tillbaka mellan Hagfors och Karlstad några gånger. Sedan tänker jag åka rullskidor på Klarälvsbanan i nio mil. Därefter blir det tre mil löpning i Hagfors och tre kilometer simning i Uvån, säger Anders.

En hake

Allt detta tänker han genomföra under 24 timmar i sträck. Anders hoppas kunna starta klockan 13 fredagen den 31 juli under Hagforsyran och gå i mål klockan 13 lördagen den 1 augusti. Men det finns ett problem.

– Jag måste ha folk som hjälper mig för att det ska kunna bli av. Jag skulle behöva fyra personer som cyklar före mig och öppnar grindar utefter Klarälvsbanan och sex cyklister som åker tillsammans med mig och hjälper mig att dra. Sedan behovs en koordinator för hela dygnet. Kan jag få ihop 15-20 personer totalt som kan hjälpa mig i de olika grenarna, så kan jag genomföra detta, säger han.

Blir nattjobb

Anders tillägger att frivilliga inte behöver vara proffscyklister för att vara med. Men personerna ska vara inställda på nattjobb.

– För jag tänker ju göra allt i ett sträck och tar ingen nattvila. Rullskidor och cykling tänker jag göra under natten. Då blir det till att sätta på sig pannlampa. Man kan ju även räkna med att få se upp för vilt som rådjur den tiden på dygnet på Klarälvsbanan, säger han.

Fyller 50

Anders hoppas att hans specialkomponerade klassiker ska kunna bli av och vill att personer som är intresserade av att hjälpa till hör av sig till honom.

Varför vill du göra en Svensk klassiker på ett dygn?

– Jag fyller ju 50 år till hösten och vill bevisa att jag inte är körd utan att åldern bara är en siffra.

I vilken kondition är du att genomföra detta?

– Konditionsmässigt är jag i bra form, men inte i bra simform. Jag har inte simtränat mycket, säger han.

Hur ser det ut med den axelskada du dragits med?

– Det har blivit mycket bättre sedan jag träffat en medicinman som bor i Nora och som använder en afrikansk metod. Han trycker med fingrarna på musklerna och frilägger nerver, berättar Anders.

Planerar du för Paralympics i Rio de Janeiro nästa år?

– Det är inget jag känner att jag måste göra. För det är ju en jätteapparat att planera allt. Men jag har inte bestämt mig än.

Håller tummarna

Men just nu hoppas Anders få visa vad han går för nästa helg.

– Det vore kul att göra en Svensk Klassiker under Hagforsyran och det är ju under sommaren man ska göra en sådan här grej, säger Anders.