2015-07-20 06:00

2015-07-20 06:00

Sverigeeliten samlades i Karlstad

VATTENSKIDOR: Eric Lithner visste att en seger i helgens tävling skulle bli för svårt

De är tillbaka. För första gången på nio år har Karlstads vattenskidklubb anordnade en tävling.

Efter flera år utan rätt utrustning siktar nu klubben mot de stora arrangemangen.

– Vi kommer ha en tävling om året här, alternativt SM eller ett annat stort mästerskap, säger ordförande Eric Lithner.

I lördags inleddes vattenskidstävlingen för damer och herrar. Då kördes fyra försök – två på lördag och två på söndag – där den sammanlagda poängskörden från de fyra heaten avgjorde vem som vann, och medförde även poäng till den totala världsrankingen.

Åkarna körde slalom och skulle runda sex bojar så många gånger som möjligt. Efter varje genomfört varv kortas linan ner, vilket gjorde att både svårighetsgraden och poängbelöningen ökade. Sedan håller åkarna på tills de ramlar.

I startfältet fanns den absoluta Sverige. Johan Efverström, svensk rekordhållare i vattenskidsslalom, stod som segrare i herrklassen.

Tea Granhus vann damklassen.

”Gjorde en missbedömning”

Fredagen bjöd på högklassiga resultat, inte minst av Efverström som ledde tävlingen efter två omgångar. Med i toppstriden fanns också Karlstads Eric Lithner, även han med två bra åk vilket resulterade i en tredjeplats inför lördagen.

Under den andra och avgörande dagen fick dock inte Karlstadsåkaren den start han ville ha. Under det tredje heatet föll han redan under första varvet.

– Jag vet inte vad som hände. Jag gjorde en felbedömning och föll direkt. Det var riktigt klantigt, berättar han om åket.

Lithner var sedan ute efter att revanschera sig i det fjärde åket.

– Förstaplatsen blir nog svår att ta. Om jag ska slå Efvertström måste jag åka otrligt bra. Men silver skulle jag nog kunna vinna om jag åker som jag ska, forsätter han.

Dock fick Lithner nöja sig med en tredjeplats, trots ett bra åk. Och föga oväntat var det Johan Efverström som segrade.

”Vi vill tillbaka”

År 2005 var Karlstad Sveriges bästa vattenskidklubb. Och dit vill värmlänningarna ta sig igen. I augusti är det dags för lag-SM och där siktar Karlstadsklubben på medalj av ädlaste valör. Årets SM kommer gå i Mariestad, men om ett par år kan det komma till Örsholmstjärn.

– Vi har en av Sverige bästa anläggningar för vattenskidor. Just nu renoverar vi lite så vi kan hålla samtliga tre discipliner som ingår, slalom, trick samt hopp. Så förhoppningsvis ser ni SM eller något annat stort mästerskap gå av stapeln här om några år, avslutar han.

I lördags inleddes vattenskidstävlingen för damer och herrar. Då kördes fyra försök – två på lördag och två på söndag – där den sammanlagda poängskörden från de fyra heaten avgjorde vem som vann, och medförde även poäng till den totala världsrankingen.

Åkarna körde slalom och skulle runda sex bojar så många gånger som möjligt. Efter varje genomfört varv kortas linan ner, vilket gjorde att både svårighetsgraden och poängbelöningen ökade. Sedan håller åkarna på tills de ramlar.

I startfältet fanns den absoluta Sverige. Johan Efverström, svensk rekordhållare i vattenskidsslalom, stod som segrare i herrklassen.

Tea Granhus vann damklassen.

”Gjorde en missbedömning”

Fredagen bjöd på högklassiga resultat, inte minst av Efverström som ledde tävlingen efter två omgångar. Med i toppstriden fanns också Karlstads Eric Lithner, även han med två bra åk vilket resulterade i en tredjeplats inför lördagen.

Under den andra och avgörande dagen fick dock inte Karlstadsåkaren den start han ville ha. Under det tredje heatet föll han redan under första varvet.

– Jag vet inte vad som hände. Jag gjorde en felbedömning och föll direkt. Det var riktigt klantigt, berättar han om åket.

Lithner var sedan ute efter att revanschera sig i det fjärde åket.

– Förstaplatsen blir nog svår att ta. Om jag ska slå Efvertström måste jag åka otrligt bra. Men silver skulle jag nog kunna vinna om jag åker som jag ska, forsätter han.

Dock fick Lithner nöja sig med en tredjeplats, trots ett bra åk. Och föga oväntat var det Johan Efverström som segrade.

”Vi vill tillbaka”

År 2005 var Karlstad Sveriges bästa vattenskidklubb. Och dit vill värmlänningarna ta sig igen. I augusti är det dags för lag-SM och där siktar Karlstadsklubben på medalj av ädlaste valör. Årets SM kommer gå i Mariestad, men om ett par år kan det komma till Örsholmstjärn.

– Vi har en av Sverige bästa anläggningar för vattenskidor. Just nu renoverar vi lite så vi kan hålla samtliga tre discipliner som ingår, slalom, trick samt hopp. Så förhoppningsvis ser ni SM eller något annat stort mästerskap gå av stapeln här om några år, avslutar han.