2015-06-29 06:00

2015-06-29 07:39

Vädret räddade Solstaloppet

CYKEL: "Jag tappade kedjan och hamnade efter.."

Den fjärde upplagan av Solstaloppet XC i mountainbike gick av stapeln under lördagseftermiddagen.
Inför loppet var det rekordfå som hade anmält sig. Men tack vare det fina vädret strömmade efteranmälningarna in.

Efter regn kommer solsken. Det hade regnat i Karlstad och påverkat såväl anmälningarna som cykelbanan.

Med bara några få dagar kvar till Solstaloppet var det 150 deltagare färre anmälda än tidigare år. Men tack vare att solen tittade fram började även deltagarlistan att fyllas på. Efteranmälan stängde en timma innan loppet och då hade det registrerats 150 nya cyklister, och åter igen lockade loppet cirka 350 deltagare. Det var lerigt och blött i marken efter regnperioden som varit, men det hindrade inte de glada cyklisterna från att bege sig ut i årets mountainbikelopp.

– Loppet är utformat för att passa motionscyklisten. Det är inte den mest tekniska banan, så även de som cyklar för nöjes skull ska kunna genomföra den. Sedan är det självklart en del tunga moment, det är trots allt mountainbike, berättar arrangören Tomas Nordlander.

Antingen körde man 30-kilometersslingan eller huvudklassen 60 kilometer. Eric Gunnarsson från Karlstad vann tremilen och Fredrik Berg, Kvänums IF, vann den prestigefylda sexmilen. Den längre slingan fungerade även som kval inför cykelvasan och har därför blivit den populäraste sträckan.

16-årig vinnare

Eric Gunnarsson, som inte hunnit bli junior än, vann 30-kilometern trots att han tappade kedjan under loppet.

– Jag tappade kedjan och hamnade efter klungan. Men jag lyckades kämpa mig tillbaka och vinna ändå, kroppen svarade bra, säger Gunnarsson.

Anledningen till att Eric valde att köra 30 kilometer i år är på grund av att satsningen detta år är mot SM i sprint om går av stapeln om tre veckor. Dessutom är den unga cyklisten endast 16 år gammal, vilket innebär att han än inte är junior än.

– Detta år satsar jag på de kortare sträckorna. Men nästa år blir jag junior och då blir tävlingstiden längre, säger han.

Förutom SM om tre veckor deltar Eric i Sverigecupen, Värmlandserien och Västgöta cupen för pojkar 15-16 år. Många av de han tävlar mot i dessa serier kommer även stå som motståndare i SM. Målet är att vara bland de tio bästa men Gunnarsson är medveten om att konkurrensen är stor.

– Cuperna brukar vara mer tekniska än Solstaloppet. Jag är stark uppför och inför SM känns formen bra, berättar Eric.

Han avslutar sedan:

– Det kommer bli tufft i SM! Många åkare har hållit på sedan dem var små. Jag började satsa för 2 år sen efter att ha spelat hockey i FBK i 8 år.

Efter regn kommer solsken. Det hade regnat i Karlstad och påverkat såväl anmälningarna som cykelbanan.

Med bara några få dagar kvar till Solstaloppet var det 150 deltagare färre anmälda än tidigare år. Men tack vare att solen tittade fram började även deltagarlistan att fyllas på. Efteranmälan stängde en timma innan loppet och då hade det registrerats 150 nya cyklister, och åter igen lockade loppet cirka 350 deltagare. Det var lerigt och blött i marken efter regnperioden som varit, men det hindrade inte de glada cyklisterna från att bege sig ut i årets mountainbikelopp.

– Loppet är utformat för att passa motionscyklisten. Det är inte den mest tekniska banan, så även de som cyklar för nöjes skull ska kunna genomföra den. Sedan är det självklart en del tunga moment, det är trots allt mountainbike, berättar arrangören Tomas Nordlander.

Antingen körde man 30-kilometersslingan eller huvudklassen 60 kilometer. Eric Gunnarsson från Karlstad vann tremilen och Fredrik Berg, Kvänums IF, vann den prestigefylda sexmilen. Den längre slingan fungerade även som kval inför cykelvasan och har därför blivit den populäraste sträckan.

16-årig vinnare

Eric Gunnarsson, som inte hunnit bli junior än, vann 30-kilometern trots att han tappade kedjan under loppet.

– Jag tappade kedjan och hamnade efter klungan. Men jag lyckades kämpa mig tillbaka och vinna ändå, kroppen svarade bra, säger Gunnarsson.

Anledningen till att Eric valde att köra 30 kilometer i år är på grund av att satsningen detta år är mot SM i sprint om går av stapeln om tre veckor. Dessutom är den unga cyklisten endast 16 år gammal, vilket innebär att han än inte är junior än.

– Detta år satsar jag på de kortare sträckorna. Men nästa år blir jag junior och då blir tävlingstiden längre, säger han.

Förutom SM om tre veckor deltar Eric i Sverigecupen, Värmlandserien och Västgöta cupen för pojkar 15-16 år. Många av de han tävlar mot i dessa serier kommer även stå som motståndare i SM. Målet är att vara bland de tio bästa men Gunnarsson är medveten om att konkurrensen är stor.

– Cuperna brukar vara mer tekniska än Solstaloppet. Jag är stark uppför och inför SM känns formen bra, berättar Eric.

Han avslutar sedan:

– Det kommer bli tufft i SM! Många åkare har hållit på sedan dem var små. Jag började satsa för 2 år sen efter att ha spelat hockey i FBK i 8 år.