2018-09-12 17:08

2018-09-12 17:08

Nytt upplägg för KM i friidrott

UNGDOMSIDROTT: I år får alla sjätteklassare vara med i tävlingen

Den 27 september är det dags för klassiska KM i friidrott på Sporthälla. Ett nytt upplägg gör att alla sjätteklassare i kommunen kan vara med i år.

Av logistiska skäl med bland annat skolskjutsar kunde man ifjol inte anordna ett kommunmästerskap där alla kommunens skolor deltog. Ytterskolorna körde ett kommunmästerskap där man hade gott om tid både till aktivitet, prisutdelningar och inte minst den viktiga matsäcken. Om alla skolor deltagit hade man dock inte hunnit kgenomföra arrangemanget.

Många ledare

KM har från att vara ett rent skolmästerskap med kval och Säfflefinaler blivit en klassaktivitet där oftast alla elever brukar delta.

– Nu gör vi ett försök att anordna ett KM som visserligen är delat i två pass, förmiddag och eftermiddag, men det gör att det lättare går att få funktionärer och hinna med tidsmässigt, säger Kjell Olsson, Säffle Skol IF.

I ämnet Idrott och hälsa samt Elevens Val med idrottsinriktning finns både idrottsledarskap och funktionärskap med. Lars-Erik Nilsson, idrottslärare på Tegnérskolan, har anammat det hela och sedan flera år tillbaka levererar han ett antal elever, främst niondeklassare, till mellanstadiets KM på Sporthälla.

– Dessa brukar lösa sina uppgifter utmärkt. Totalt brukar det behövas ett 40-tal funktionärer för att allt skall flyta, berättar Lars-Erik.

Veteranfunkionärer

Förutom eleverna brukar ett antal ”skolidrottsveteraner” delta och bland dessa är folkskolläraren Ragnar Persson nestor nr 1. Han gör sitt 51:a KM som målområdeschef. Nästan lika många år kan Gunnar Axelsson, Svante Lennartsson och Ulf Truvered se tillbaka på. Berit Öhman och Mona Bylund har ett stort friidrottsintresse och tar hand om kulstötningen. Ytterligare ”veteraner” ställer gärna upp.

– Vi har även ett gott samarbete med Säffle Friidrottsklubb där Mats P Olsson brukat ta hand om starten och klubben lånat ut lämplig utrustning. En viktig uppgift har även rektor Gustaf Hagerskog som sammanställer ytterskolornas anmälningar via ett dataprogram, berättar Kjell Olsson.

Anmälningarna skall vara inne senast 21 september och ytterskolorna anmäler till Gustaf Hagerskog. För stadsskolorna är det idrottslärarna Anneli Andersson och Nils Liedberg som tar hand om Höglunda och Tingvallaskolornas anmälningar. Stadsskolorna anordnar sitt KM på eftermiddagen den 27 september när ytterskolorna avslutat, fått sina priser och åkt hem

De sex främsta i grenarna 60 m, 800 m, längdhopp, kulstötning, bollkast och höjdhopp får de klassiska skolidrottsmedaljerna. Eventuellt blir det även deltagande i kommunkampen som anordnas av bland annat IF Göta på Tingvalla i maj nästa år.

Totalt är det cirka 160 elever som inbjuds att delta och man får vara med i en, två eller tre grenar.

– Detta är något nytt och vi hoppas att alla de elever som vill delta i kommunmästerskapet får göra det och att man inom ramen för en skoldag hinner med allt, säger Kjell Olsson.

Började på 60-talet

Traditionen med KM på Sporthälla började i mitten av 1960-talet. Nästa år fyller Säffle Skol IF 100 år och kanske det kan bli några breddarrangemang med jubileumstema då?

Kommande vecka är för övrigt den vecka som de flesta skolor anordnar Skoljoggen. Denna tradition har med är 30 år på nacken och det är Svenska Skolidrottsförbundet, Värmlands Skolidrottsförbund samt Säffle Skol IF och de lokala skolorna som arrangerar.

Av logistiska skäl med bland annat skolskjutsar kunde man ifjol inte anordna ett kommunmästerskap där alla kommunens skolor deltog. Ytterskolorna körde ett kommunmästerskap där man hade gott om tid både till aktivitet, prisutdelningar och inte minst den viktiga matsäcken. Om alla skolor deltagit hade man dock inte hunnit kgenomföra arrangemanget.

Många ledare

KM har från att vara ett rent skolmästerskap med kval och Säfflefinaler blivit en klassaktivitet där oftast alla elever brukar delta.

– Nu gör vi ett försök att anordna ett KM som visserligen är delat i två pass, förmiddag och eftermiddag, men det gör att det lättare går att få funktionärer och hinna med tidsmässigt, säger Kjell Olsson, Säffle Skol IF.

I ämnet Idrott och hälsa samt Elevens Val med idrottsinriktning finns både idrottsledarskap och funktionärskap med. Lars-Erik Nilsson, idrottslärare på Tegnérskolan, har anammat det hela och sedan flera år tillbaka levererar han ett antal elever, främst niondeklassare, till mellanstadiets KM på Sporthälla.

– Dessa brukar lösa sina uppgifter utmärkt. Totalt brukar det behövas ett 40-tal funktionärer för att allt skall flyta, berättar Lars-Erik.

Veteranfunkionärer

Förutom eleverna brukar ett antal ”skolidrottsveteraner” delta och bland dessa är folkskolläraren Ragnar Persson nestor nr 1. Han gör sitt 51:a KM som målområdeschef. Nästan lika många år kan Gunnar Axelsson, Svante Lennartsson och Ulf Truvered se tillbaka på. Berit Öhman och Mona Bylund har ett stort friidrottsintresse och tar hand om kulstötningen. Ytterligare ”veteraner” ställer gärna upp.

– Vi har även ett gott samarbete med Säffle Friidrottsklubb där Mats P Olsson brukat ta hand om starten och klubben lånat ut lämplig utrustning. En viktig uppgift har även rektor Gustaf Hagerskog som sammanställer ytterskolornas anmälningar via ett dataprogram, berättar Kjell Olsson.

Anmälningarna skall vara inne senast 21 september och ytterskolorna anmäler till Gustaf Hagerskog. För stadsskolorna är det idrottslärarna Anneli Andersson och Nils Liedberg som tar hand om Höglunda och Tingvallaskolornas anmälningar. Stadsskolorna anordnar sitt KM på eftermiddagen den 27 september när ytterskolorna avslutat, fått sina priser och åkt hem

De sex främsta i grenarna 60 m, 800 m, längdhopp, kulstötning, bollkast och höjdhopp får de klassiska skolidrottsmedaljerna. Eventuellt blir det även deltagande i kommunkampen som anordnas av bland annat IF Göta på Tingvalla i maj nästa år.

Totalt är det cirka 160 elever som inbjuds att delta och man får vara med i en, två eller tre grenar.

– Detta är något nytt och vi hoppas att alla de elever som vill delta i kommunmästerskapet får göra det och att man inom ramen för en skoldag hinner med allt, säger Kjell Olsson.

Började på 60-talet

Traditionen med KM på Sporthälla började i mitten av 1960-talet. Nästa år fyller Säffle Skol IF 100 år och kanske det kan bli några breddarrangemang med jubileumstema då?

Kommande vecka är för övrigt den vecka som de flesta skolor anordnar Skoljoggen. Denna tradition har med är 30 år på nacken och det är Svenska Skolidrottsförbundet, Värmlands Skolidrottsförbund samt Säffle Skol IF och de lokala skolorna som arrangerar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.